Heippa ja ihanaa joulukuuta! Tänään kertoisin aiheesta kansaivälinen vammaisten päivä, tämä päivä sattui olemaan joulukuun 3. päivä. Minulta usein menee merkkipäivät ohi, mutta tähän kiinnitin huomiota, sillä blogimme kuuluukin sopivasti tämän aiheen piiriin. Ajattelin sitten tässä joulukuun tienoille kertoa teille lukijoille kansainvälisen vammaisten päivän historiasta ja hieman lyhyesti pääpiirteitä vammaisten oikeuksista.
MILLOIN?
Vammaisten ihmisten poliittinen aktivoituminen alkoi n. 1960- ja 1970-luvuilla. Noiden vuosikymmenten aikana ryhdyttiin vaatimaan oikeutta päättää vammaisten omasta elämästä. Erityisesti haluttiin päästä eroon riippuvuudesta, avuttomuudesta ja heikosta toimeentulosta. Tarpeiden sijaan alettiin puhua oikeuksista. Vammaisliikkeessä vammaisuutta ei enää tarkasteltu erilaisten toimintarajoitteiden kautta, vaan sosiaalisena ilmiönä: ilmiönä, joka kuvaa, miten yhteiskunta on saavutettava sen erilaisille jäsenille, ja miten vammaisten ihmisten ihmisoikeudet tosiasiallisesti toteutuvat.
Vuonna 1992 Yk julisti joulukuun 3. päivän kansainväliseksi vammaisten päiväksi, mutta vasta 14-vuoden jälkeen vuonna 2006 Yk:n yleissopimus vammaisten oikeuksista hyväksyttiin.
Mitä oikeuksia vammaisilla on?
Finlexin sivuilla lukee tarkemmin ja laajemmin vammaisten henkilöiden oikeuksista mutta tähän listasin alle pääpiirteet kuten:
a) henkilöiden synnynnäisen arvon, yksilöllisen itsemääräämisoikeuden, mukaan lukien vapaus tehdä omat valintansa, ja riippumattomuuden kunnioittaminen;
b) syrjimättömyys;
c) täysimääräinen ja tehokas osallistuminen ja osallisuus yhteiskuntaan;
d) erilaisuuden kunnioittaminen ja vammaisten henkilöiden hyväksyminen osana ihmisten moninaisuutta ja ihmiskuntaa;
e) mahdollisuuksien yhdenvertaisuus;
f) esteettömyys ja saavutettavuus;
g) miesten ja naisten välinen tasa-arvo;
h) vammaisten lasten kehittyvien kykyjen ja sen kunnioittaminen, että heillä on oikeus säilyttää identiteettinsä.
Mielestäni tässä tuli pelkistettynä hyvin vammaisten oikeuksista ja hieman vammaisten päivän historiasta! Jos aihe tai laki alkoi kiinnostamaan enemmän laiton linkkejä alapuolelle!
Lähteet:
https://vamlas.fi/mika-ihmeen-vammaisten-paiva-ja-miksi/
https://kulttuurinvuosikello.fi/kansainvalinen-vammaisten-paiva-3-12/
https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2016/20160027/20160027_2#idm45237817231248
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!