Mitä kehitysvammaisuus on?

Hei arvoisat lukijamme ja tervetuloa uuteen postaukseen! Tänään käsittelemme hieman yleisesti, että lääketieteellisesti mitä kehitysvammaisuus on. Löysin hyviä sivustoja, jossa kirjoitettiin kattavasti monista eri näkökulmista ja jaan linkit blogitekstin loppuun, jos aihe alkoi kiinnostamaan!

Kehitysvammaisuus ympättynä tarkoittaa siis: vaikeutta ymmärtää ja oppia uusia asioita. Kehitysvammaisuuden aste voidaan jakaa lievään, keskivaikeaan, vaikeaan ja syvään, mitä mitataan älykkyystesteillä. Tekstin alapuolella olevasta taulukosta näkyy, että lievässä kehitysvammaisuudessa älykkyys vastaa ikävuosina 9–12-vuotiaan kykyä ymmärtää asioita. Kuitenkin useimmat lievästi kehitysvammaiset ihmiset pystyvät asumaan yksin, käymään töissä tai harrastetoiminnassa. He tarvitsevat kuitenkin apua taloudellisissa asioissa kuten raha-asioiden ja paperi asioiden hoidossa. Rehellisesti sanottuna, jos itse saan kelalta tai pankista jonkun paperi lappusen tarvitsen siihen usein myös apua!

Vaikeassa tai syvässä kehitysvammaisuuden asteessa älykkyys vastaa 2–5-vuotiaan älykkyyttä. Jos miettisimme että 2–5-vuotias joutuisi asumaan yksin tai toimimaan itsenäisesti eihän siitä varmasti tulisi mitään! Tästä voimme päätellä, että vaikeasti kehitysvammainen ihminen tarvitsee päivittäin apua arkisissa asioissa eikä välttämättä pysty asumaan yksin.

Lyhyesti kerron vielä lääketieteellisen näkökulman:

Kehitysvamma ei ole sairaus vaan se on oire tai oirekokonaisuus. Lääketieteellisen näkökulman mukaan kehitysvamma on oire aivojen toiminnan häiriöstä, joka on tullut ennen aikuisikää (18 v).

Aivojen toiminnan häiriöihin liittyy usein liitännäisoireita kuten esimerkiksi: epilepsiaa, liikuntavammaa, aistivammaa, ADHD:ta, autismikirjon häiriöitä sekä psykiatrisia häiriöitä, kuten masennusta ja ahdistuneisuutta.

Syitä kehitysvammalle on mm. geneettiset tekijät, raskauden tai synnytykseen liittyvät tekijät. Neljäs osa tapauksista kuitenkin jää tuntemattomaksi.

Huh! Tulipas paljon kerrottavaa! Toivottavasti saitte paljon irti tästä tekstistä ja laittakaa ihmeessä toiveita mikä kiinnostaisi jatkossa! Loppuun laitan vielä lupaamani linkit!

Lähteet:

https://verneri.net/yleis/mita-kehitysvammaisuus-on

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00556

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi