Istuin päivällisaikaan poikani kanssa ruokapöydän ääressä ja pohdin mistä kirjoitan viimeisen blogini. Minun ekaluokkalaiseni, joka on innokas vipeltäjä, joka toimii ja sitten vasta ajattelee mitä tuli tehtyä. Hän on melko temperamenttinen, aina ollut super- innokas ja menee täysillä mukaan kaikkeen. Hän on ainokainen perheessä, joten saanut tilaa tehdä milloin mitäkin. Hän omaa huikean mielikuvituksen ja ideoiden toteuttamiseen ei tarvitse mitään sanoa, kun hän jo saksilla leikkelee paperista lennokkia tai vanhoista jääkiekko rintapanssarista luodaan rokkitähden asua.
Syksyllä hänellä alkoi koulu ja kaikki olivat uutta ja jännää. Aluksi kaikki vaikutti olevan ihan hyvin ja kotonakin innokkaasti tehtiin läksyjä. Sitten meille tuli muutto lähemmäs koulua ja meidän elämässämme tapahtui muutama muukin muutos. Koululta alkoi tulla Wilma viestejä, milloin mistäkin, ei jaksa tehdä tehtäviä ja kaverisuhteissa haasteita. Syyskuussa otimme yhteyttä perheneuvolaan muuttuneen käytöksen takia ja ajattelin että muutama käynti varmasti auttaisi häntä. Tuli muutama suurempi muutos lisää ja sitten tilanne eskaloitui marraskuussa niin, että minulle soitettiin töihin kesken päivän, että poikani koulupäivä täytyy keskeyttää, hän ei kykene olemaan koulussa sillä hetkellä. Olin huolissani poikani hyvinvoinnista koska hänen levottomuutensa, kiukunpuuskat ja vaikea olo vei myös meidän vanhempien voimat. Jouduimme rauhoittaa arkea paljon, ettei mitään ylimääräistä tapahtuisi, koska poikani selvästi reagoi kaikkeen. Ainoa paikka, jossa hän koki iloa, oli hänen harrastuksessansa, eli jääkiekon parissa. Saimme vihdoinkin koululääkärille ajan, koska koulustakin oltiin kovin huolissaan poikani muuttuneesta käytöksestä. Lääkäri tutki, haastatteli, jutteli hänen kanssaan ja lopulta katsoi minuun ja kertoi poikani olevan ylikuormittunut koulunaloituksesta ja kaikista muutoksista syksyn aikana. Itse kävin jo mielessä kaikki mahdolliset diagnoosit, koulun vaihdokset ja pienluokka järjestelyt. Syksyllä käytiin perheneuvolassa ja koulussa kuraattorin tapaamiset.
Aikaa on nyt kulunut muutama kuukausi eskaloitumisesta ja tilanne on rauhoittunut. Käymme vieläkin perheneuvolassa koko perhe, sekä myös pelkästään me vanhemmat, jotta pääsemme purkamaan vaikeita tilanteita. Lapseni kiukkupuuskat/raivokohtaukset ovat huomattavasti vähentyneet ja nyt voisin sanoa, että kiukut ovat normaalin ekaluokkalaisen kehitykseen kuuluvaa. Asiat ei toki muutu hetkessä mutta olemme ottaneet askeleen kohti arkea ilman ahdistusta ja kiukkua. Iloitaan hyvistä hetkistä ja nautitaan yhdessäolosta ihan eri tavalla kuin syksyllä. Voisi sanoa, että olemme saaneet kokea paljon samanlaisia hetkiä mitä oli ennen koulun aloitusta, se antaa toivoa tulevasta ja rauhoittaa mieltä.
Mutta mikä aiheuttaa lapsen kuormittumista ja miten lasta voisi auttaa näissä tilanteissa? Kun lapsi on kuormittunut, hänen aivonsa eivät pysty hallitsemaan tilannetta ja hänellä on vaikea toimia niin kuin häneltä odotetaan. Kuormittumista voivat aiheuttaa erilaiset sosiaaliset tilanteet, uuden opettelu, erilaisissa tilanteissa heräävät tunteet ja ajatukset, kokemukset omasta pärjäämisestä tai osaamisesta, sääntöjen sisäistäminen ja niiden noudattaminen, äänet, valot, vaatteiden materiaalit, muiden ihmisten läsnäolo, nälkä jne. Myös kivat ja mukavat asiat voivat aiheuttaa kuormittamista, esim. retkipäivä. Lapsen voi olla hyvin vaikea kuormittuneena noudattaa sääntöjä, keskittyä tai pysyä paikoillaan. Vaikea säädellä tunteitaan, mikä johtaa siihen, että kuormittuneessa tilanteessa mikä tahansa asia voi laukaista hyvinkin voimakkaan tunnereaktion tai vaikka raivokohtauksen. Tällöin lapsi kaipaa aikuisen tukea rauhoittumiseen ja tunteiden sanoittamiseen. Aisti- ja yliherkkyydet voivat lisätä voimakkaita tunteita. Aikuisen tärkeä osata ennakoida. Havainnoimalla lasta, missä tilanteissa kuormittuminen syntyy ja ennaltaehkäistä niiden syntyä. Yhdessä lapsen kanssa keksiä keinoja rauhoittumiseen ja saada hyvä positiivinen vuorovaikutus lapsen kanssa. Vanhempien ymmärrys ja hyväksyntä. Meillä selkeästi auttoi, että me hyväksyimme tilanteen ja elimme päivä kerrallaan, sekä kaikki tunteet olivat sallittuja ja annettiin niille tilaa kotona. Koti täytyy olla turvallinen ympäristö, jossa lapsi kokee olevansa turvassa, oli tunne mikä tahansa.
Erityisvoima.fi on alun perin kahden äidin perustama sivusto nepsyperheille. Sivustolta löytyy paljon tukea ja vinkkejä kuormittavaan arkeen. Erityisvoima kokoaa yhteen tietoa, vinkkejä ja työkaluja perheen parempaan arkeen. Suosittelen! Lapsen haastava käyttäytyminen | Erityisvoimia.fi
Lisää hyvää tietoa jos jää pohtimaan lapsen oirehtimista ja käytöstä löytyy Mannerheimin lastensuojelunliiton sivuilta. Lapsen haastava käytös voi vaatia apua – Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!