MONIKKOPERHEIDEN MONINAINEN ARKI 

Viime viikolla (7.–13.11.2022) vietettiin kansainvälistä monikkoperheidenviikkoa. Itselläni on vähän yli 1-vuotiaat identtiset kaksostytöt, joten monikkoperheiden asiat ovat minulle henkilökohtaisesti tärkeitä. Ennen sitä hetkeä, kun niskapoimu-ultrassa ultralaitteen monitoriin ui kahden vauvan päät, en ollut uhrannut ajatustakaan kaksosille. Toki olin törmännyt työssänikin kaksosiin, mutta en ollut perehtynyt esimerkiksi kaksosten yksilölliseen huomioimiseen tai identiteetin vahvistamiseen. En myöskään tiennyt mitään yhteiskunnan tarjoamasta tuesta tai siitä millaisia haasteita monikkoperheillä voi olla. 

Tilastot 

Suomessa kaksoset syntyvät vuosittain n. 600-700 perheeseen ja kolmoset n. 5-10 perheeseen. Nelosia syntyy harvoin (viimeksi 2016) ja vitoset ovat syntyneet viimeksi vuonna 1977. (Monikkoperheet ry 2022.) 

Riskiraskaus 

Monikkoraskautta pidetään aina riskiraskautena. Vähiten riskejä on raskaudessa, jossa molemmat sikiöt ovat omissa suonikalvoissaan ja vesipusseissaan sekä molemmilla on omat istukat. Nämä kaksosraskaudet ovat yleisimpiä ja niistä syntyy lähes aina ei-identtiset kaksoset (n. 70%). Identtisissä kaksosraskauksissa sikiöillä on yleensä yhteinen istukka ja suonikalvo, mutta omat vesipussit (n. 30%). Tämä lisää erinäisten komplikaatioiden riskiä (komplikaatioita 10-15%). Joskus harvoin sikiöt voivat myös olla yhteisessä kalvossa ja vesipussissa sekä tällöin he jakavat saman istukan (n. 1%). Tämä raskaus on kaikkein riskialttein, koska sikiöiden napanuorat voivat mennä monelle mutkalle. (Monikkoperheet ry 2022.) 

Mikäli kohtaatte työssänne perheitä, joissa odotetaan monikoita, neuvon suhtautumaan asiaan mahdollisimman empaattisesti. Omien vauvojen raskaus ja synnytys menivät hyvin, mutta pelko ikävästä muutoksesta oli koko ajan läsnä ja vertaistukiryhmän kahdelle identtisten kaksosten odottajalle ei käynyt yhtä hyvin kuin meille. 

Yhteiskunnan tuki 

Yhteiskunta tukee monikkoperheitä monella tavalla. Kaksosperheet saavat Kelasta vanhempainrahaa 84 arkipäivää lisää eli vanhempainrahaa maksetaan 404 päivältä. Kolmosperheissä tukea maksetaan 488 päivältä. Vanhempainrahaa saa myös pidempään samanaikaisesti. Kela maksaa tietenkin myös lapsilisää enemmän, kun perheessä on useampia lapsia. Mikäli monikkoperhe joutuisi hakemaan toimeentulotukea, kannattaa sosiaalityöntekijälle kertoa monikkoperheen taloudellisesta kuormittavuudesta, jotta se osataan ottaa huomioon. (Kela 2022; Monikkoperheet 2022.) 

Haasteet 

Usein monikkoperheiden haasteet liittyvät tukiverkoston puuttumiseen. On selvää, että kahdelle taaperolle on vaikeampaa löytää hoitoapua, kuin yhdelle. Välttämättä yksi mummo ei tilanteessa riitä. Tämä sama ongelma on myös meidän perheellämme. Olemme reilun vuoden aikana päässeet puolison kanssa kerran yhdessä syömään ja olimme kotoa tunnin pois. Onneksi kaksi mummoa riitti siihen, että pystyin käymään koulussa intensiiviviikon. Itselläni ongelmana on tukiverkon puuttuminen Etelä-Suomesta, koska sukuni asuu Kuopiossa. Puolisoni suku asuu paikkakunnalla, mutta tosiaan yksi mummo on aika pulassa kahden vipeltäjän kanssa. 

Kun vauvat syntyivät, saimme kunnalta halpaa kotipalveluapua. Meillä kävi kotipalvelusta työntekijä kaksi kertaa viikossa 2 tuntia. Hän pääpiirteittäin vei vauvat vaunulenkille, jotta vanhempi pystyi käymään suihkussa ja tekemään kotitöitä. Tätä jatkuin noin neljä kuukautta. Varmasti apua olisi saanut pidempäänkin, mutta emme kokeneet sitä tarvitsevamme.  

Sosiaalilaki lukee monikkoperheet erityisiksi perhetilanteiksi ja heille on lain mukaan tarjottava ennalta ehkäisevää tukea. Tällöin perheen ei tarvitse olla lastensuojelun asiakas saadakseen kotipalvelua. Mikäli apua tarvitaan lastensuojelun kautta, puhutaan perhetyöstä. Lastensuojelun apu on maksutonta. Lisäksi apua voi etsiä järjestöistä eli esim. Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Väestöliiton Kotisisar Oy ja Monikkoperheyhdistys voivat mahdollisesti auttaa. Monikkoperheille on myös tarjolla tukiperhetoimintaa ja lomatoimintaa. (Monikkoperheet ry 2022.) 

Monikkolapsen identiteetin tukeminen 

Olen jo nyt omien kaksosteni kohdalla törmännyt siihen, miten kaksosia pidetään kuin yhtenä lapsena. Esimerkiksi muskarissa kysyttiin lapsen lempilaulua ja sitten se laulettiin yhdessä. Kaksosiltani jostain syystä kysyttiin vain yhtä laulua ja se laulettiin. Sitten mentiin eteenpäin, niin kuin mitään ei olisi tapahtunut, enkä itsekään osannut siinä tilanteessa vaatia toista laulua. Myös koulumaailmassa on tullut törmättyä siihen, että annetaan kaksosille yhteinen lahja tai yhteinen stipendi. Onneksi nykyään osataan jo kiinnittää huomiota siihen, että kaksosista molemmat ovat yksilöitä ja heille kuuluu ihan samalla tavalla omat “stipendit” kuin muillekin sisaruksille. Monikkolapsen identiteetin tukeminen onkin todella tärkeää, jotta lapsesta kasvaa oma ihana persoonansa. Mikäli sinua kiinnostavat esim. kuraattorin työt, kannattaa osallistua Monimuotoiset perheet koulussa –verkkokoulutukseen 29.11. Koulutuksen tarjoaa Monimuotoiset perheet -yhteisö. Yhtenä aihealueena on myös monikkoperheet. Lisätietoja löydät täältä: https://monimuotoisetperheet.fi/verkkokoulutus-29-11-monimuotoiset-perheet-koulussa/ 

Mikäli haluat nähdä miltä vanhempainvapaa näyttää monikkoperheessä, voit seurata meitä täältä: https://www.instagram.com/tuplapuput/ 

Lähteet: 

Kela. Monikkoperheet. Viitattu 17.11.2022 

https://www.kela.fi/vanhempainraha#monikkoperhe

Monikkoperheet ry. Mistä apua kotiin. Viitattu 17.11.2022 

https://monikkoperheet.fi/tieto/monikkoperheille/mista-apua-kotiin/

Monikkoperheet ry. Odotus ja synnytys. Viitattu 17.11.2022 

https://monikkoperheet.fi/tieto/monikkoperheille/odotus-ja-synnytys/

Monikkoperheet ry. Sosiaaliturva. Viitattu 17.11.2022 

https://monikkoperheet.fi/tieto/monikkoperheille/sosiaaliturva/

Monikkoperheet ry. Tilastot. Viitattu 17.11.2022 https://monikkoperheet.fi/tieto/monikkoperheille/tilastot/ 

Kuva: https://pixabay.com/images/id-1628843/ 

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “MONIKKOPERHEIDEN MONINAINEN ARKI ”

  1. Hei mahtava ja ajatuksia herättävä teksti! Monikkoperheissä on todellakin monia haasteita, kerrottuna usealla! Tuota identiteetin tukemista jäin ihan pohtimaan. En ole moneen vuoteen ollut ammatillisesti tai muutenkaan esimerkiksi kaksosten kanssa tekemisissä. Lapsuudestani muistan luokkakaverini, identtiset kaksoset jotka todentotta -miellettiin yhdeksi ihmiseksi. Näin “vanhemmiten” luulisi osaavan ajatella jokaista ihmistä yksilönä mutta huomasin jääväni kiinni samasta ajattelusta liittyen kaksosiin tekstisi yhteydessä. Yhtenä syynä pidän sitä, etten ole päässyt virittämään aivojani uudelle taajuudelle tämän aiheen osalta, koska en ole monikkoperheitä lähivuosina kohdannut. Ehkä tulevaisuuden työssäni saan tavata myös monikkoperheitä ja kyllä vain tämän tekstisi myötä koin “siis näinhän se on” -herätyksen!

    Kiitos tekstistä ja teidän perheelle toivotan hyvää loppuvuotta.

Kommentoi