Vastaan tulee usein erilaista toimintaa nuorille aikuisille, entä sitä vanhemmat? Tuen ja yhteisöllisyyden tarve ei pääty, vaikka ihminen tulisi tiettyyn ikään. Seuraavaksi esittelen muutaman senioreille suunnatun paikan pääkaupunkiseudulla. Jos harjoittelu kiinnostaa ikäihmisten parissa, näistä voisi löytyä kiinnostava paikka!
Vanhustyön keskusliitto tarjoaa osallistavaa ja yhteisöllistä toimintaa. Tavoitteena tukea ikäihmisten hyvinvointia ja lisäksi tarjota valtakunnallisia koulutuksia vapaaehtoisille ja ammattilaisille. Helsingissä senioreille järjestetään ryhmätoimintaa, virkistys- ja kesätoimintaa sekä tietoiltapäiviä.
Tästä suoraan Vanhustyön keskusliiton sivuille: https://vtkl.fi/toiminta/senioritoiminta
Itä-Helsingin seniorit ry, tarjoaa nimensä mukaisesti toimintaa Itä-Helsingissä asuville senioreille. Itä-Helsingin seniorit on yhdistys, johon seniorin on mahdollista liittyä. Jäsenten on mahdollista päästä harrastamaan esimerkiksi kulttuuria. Seniorit tekevät retkiä museoihin, teattereihin ja musiikkiesityksiin. Vuoden 2023 ensimmäiset retket tehdään taidenäyttelyyn ja teatteriin.
Täältä löydät Itä-Helsingin seniorit: https://itahelsinki.senioriyhdistys.fi/ajankohtaista/
Kansan raamattuseuran kohderyhmänä ovat kaikki kristillisyydestä kiinnostuneet. Heillä on erikseen senioritoimintaa, kuten SenioriForum. SenioriForum on luentotilaisuus, joka järjestetään joka keskiviikko Agricolan kirkossa. Tässä luettelo tulevista luennoista!
25.1. Suomi ja Venäjä tänään, suurlähettiläs Rene Nyberg
1.2. Rukous – voimaa elämän haasteiden keskellä, koulutuspäällikkö, pastori Lea Kujanpää
8.2. Pettymykset, loukkaukset ja anteeksianto, teologi ja kirjailija Anna-Liisa Valtavaara
15.2. Sote ja seniorit, ylilääkäri Markku Mäkijärvi
22.2. Miten selvitä kipujen kanssa? Fysiatri, kipulääkäri lääkäri Päivi Sutinen
1.3. Maailmamme tänään, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola
8.3. Mihin ihminen tarvitsee musiikkia, toimittaja Minna Lindgren
15.3. Testamentti ja hoitotahto, siviilioikeuden emeritusprofessori Urpo Kangas
22.3. Miten NATO vaikuttaa elämäämme, amiraalia Juhani Kaskeala
29.3. Stefan – panhuilun mestari, Stefan Stanciu
12.4. Idästä tuulee osa II, suurlähettiläs Hannu Himanen
19.4. Seniorin henkinen kasvu – onko se mahdollista,
itsetuntemuskouluttaja Seija Taivainen
26.4. ”Gallian kukko kiekuu”. Onko Euroopalla tänään johtajaa, toimittaja Helena Petäistö
3.5. Taide innoittajana, taidemaalari ja emeritusjuoksija Juha Väätäinen
10.5. Kevätkonsertti
Raamattuseuran senioritoimintaan kuuluvat luentojen lisäksi retket. Suosituimmat retket liittyvät kulttuuritapahtumiin, erilaiset teatterinäytökset ja musikaalit!
https://kansanraamattuseura.fi/osallistu-tai-tilaa/senioritoiminta/
HelsinkiMissio on toiminut jo liki 140 vuotta yksinäisyyttä vastaan!
HelsinkiMission kautta moni voi löytää tukea elämään. Nuoret, aikuiset, perheet ja seniorit. Senioreiden palvelut on tarkoitettu yli 65-vuotiaille, mutta myös yli 60-vuotiaat työttömät ja eläkeläisevät voivat osallistua toimintaan.
Senioreille on tarjolla monta eri toimintaa:
Senioripysäkki = Tukea mielen hyvinvointiin. Keskusteluryhmätoimintaa, jossa terapeuttinen ote. Senioripysäkissä, jokaisella on mahdollisuus jakaa mieltä painavia asioita ja saada vertaistukea. Ryhmiin on mahdollista päästä alkuhaastattelun myötä. Senioripysäkissä on mahdollista myös jutella kahden kesken ammattilaisen kanssa.
Aamukorva = Juttuseuraa aamun yksinäisiin hetkiin. Senioreille suunnattu puhelinpalvelu, johon voi soittaa 05-08.00 välisenä aikana. ’’Kyse voi olla esimerkiksi vanhuuden tuomaan yksinäisyyteen liittyvistä asioista. Kaikki aiheet ovat yhtä tärkeitä.’’
Keikka-apu = HelsinkiMissio tarjoaa senioreille keikka-apua. Vapaaehtoiset tukevat senioreita heidän arjessaan, esimerkiksi kauppareissuissa tai lääkärin käynneissä.
Digituki = Digitukea kotiin. Digiopastajat auttavat digilaitteiden käytössä ja tukea on saatavilla kotiin heille, joiden on haastavaa päästä lähiopastuspisteille. Opastus on maksutonta.
Tukihenkilö = Tukihenkilöt ovat vapaaehtoisia. Tukihenkilöstä on mahdollista saada itselle ystävä. Tukihenkilöt kuuntelevat, juttelevat ja ovat läsnä. ’’Yhdessä tukipari voi vaikkapa ulkoilla, käydä taidenäyttelyissä, kirjastossa tai kahvilassa!’’
Albertin olohuone = Albertin olohuone on kohtaamispaikka senioreille ja lapsiperheille. Olohuone sijaitsee ydinkeskustassa Albertin katu 33:ssa! ’’ Albertin olohuoneessa sukupolvet kohtaavat ja vaihtavat ajatuksiaan elämänmenosta maksuttoman kahvikupposen äärellä.’’ Albertin olohuoneessa erityisesti seniorit voivat kokoontua Seniorikahvilaan tai Tuttutupaan. Seniorikahvila kokoontuu tiistaisin klo 10–12 ja Tuttutupa maanantaisin 15.00–16.30. Tuttutupa on suljettu keskusteluryhmä, eli ovet sulkeutuvat 15 minuuttia alkamisajan jälkeen.
Ryhmätoiminta = Virkistysryhmiä senioreille! Ryhmissä pelataan lautapelejä, jutellaan maailman menosta, voimistellaan ja keskustellaan mitä mieleen tulee.
Yhteisötilaisuudet = HelsinkiMission yhteisötilaisuudet ovat erilaisia tapahtumia, tapahtumiin on aina vapaa pääsy. Esimerkiksi senioreiden Laula kanssamme -tapahtuma järjestetään viikoittain.
Palvelutalo Cecilia = HelsinkiMissiolla on oma senioritalo, jossa senioreiden on mahdollista viettää oman näköistä elämää iästä huolimatta. Senioritalo Cecilia sijaitsee Vuosaaressa, jossa asukkaat asuvat omissa vuokra-asunnoissaan ja lisäksi voivat viettää aikaa yhdessä. Paikalla on 24/7 tukea tarjolla.
HelsinkiMissio tarjoaa monenlaista toimintaa ja tarkemmat tiedot löydät täältä https://www.helsinkimissio.fi/tarvitsetko-apua/senioreille/
Laulu-miehet. Laulu-miesten senioritoiminta on kuorotoimintaa. Heillä toimii Urisevat Ukot -seniorikuoro, johon voi liittyä, jos henkilö on ollut jäsenenä Laulu-Miehissä, Ylioppilaskunnan Laulajissa tai Polyteknikkojen Kuorossa ja täyttänyt 50-vuotta. Myös muiden kuororyhmien mieslaulajia on Uriseviin ukkoihin hyväksytty!
Seniorikuoro on toiminut jo vuodesta 1932.
Kuorotoimintaan kuuluu myös erilaiset luennot, ulkopuoliset vierailijat ja lauluiltamat sisältävät illallisen.
Urisevat Ukot löytyy täältä https://laulumiehet.fi/laulu-miehet/senioritoiminta/
Lähteet:
https://laulumiehet.fi/laulu-miehet/senioritoiminta/
https://www.helsinkimissio.fi/tarvitsetko-apua/senioreille/
https://kansanraamattuseura.fi/osallistu-tai-tilaa/senioritoiminta/
https://itahelsinki.senioriyhdistys.fi/ajankohtaista/
https://vtkl.fi/toiminta/senioritoiminta
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Kiitos hyödyllisestä postauksesta. Itselläni on muutama vanhempi sukulainen, jotka ovat selvästi yksinäisiä ja kaipaavat tekemistä arkeensa. Olen itse yrittänyt etsiä heille arkeen tekemistä, mutta täytyy rehellisesti mainita, että olet löytänyt paljon parempia tekemistä tarjoavia yhdistyksiä ja järjestöjä kuin minä.
Senioreiden yksinäisyys on mielestäni huolestuttavaa. Senioreiden toiminnasta kerrotaan internetissä ja sosiaalisessa mediassa ja se on hyvä. Pitäisi myös miettiä onko muita tiedotuskanavia, jotka palvelevat enemmän kohdeyleisöä. Useimmiten vanhemmat ihmiset ovat vielä niitä, joiden digitaidot ovat puutteelliset, joten tieto lähialueella olevista tapahtumista ja yhdistyksistä kulkeutuu ennemmin puskaradion kautta kuin verkosta.
Miten yksinäisten senioreiden tietoisuutta voitaisiin parantaa? Itse näen, että sosiaalitoimen ja terveydenhuollon pitäisi ottaa tässä vähän suurempaa roolia. ”Vuosihuolto” terveystarkastuksiin voitaisiin sisällyttää tapaaminen sosiaaliohjaajan kanssa, joka voisi neuvoa ja tarvittaessa ohjata ihmisen oikealle polulle ja kertoa alueella olevista yhdistyksistä ja järjestöistä.
Kiitos myös hyvistä vinkeistä harjoittelupaikan suhteen!