Informaatiotulva ja stressi

Informaatiotulva aiheuttaa monille ihmisille jatkuvaa stressiä. Normaalin informaatiotulvan lisäksi korona-aika on lisännyt varsinkin negatiivisen informaation määrää, eikä tiedon pois sulkeminen ole niin helppoa kuin sen haluaisi olevan. Kuinka rentoutua informaatiotulvan keskellä?

Olen tänä keväänä joutunut miettimään paljon stressinsietokykyäni. Koulu- ja työstressin, sekä jokaisesta laitteesta tulvivan informaation keskellä olen tuntenut itseni usein melko voimattomaksi. Herätessäni aamulla tartun monen ihmisen tavoin ensimmäisenä puhelimeen. Tarkistan viestit, somekanavat ja työpaikan intranetin. Tässä vaiheessa hyvinkin alkanut aamu voi kääntyä huonoksi, riippuen siitä minkälaista informaatio minäkin kertana on. Olen itse tukeutunut kahteen toimintatapaan stressin keskellä:

Somevapaat

Olen usein miettinyt olevani riippuvainen somesta. Selaan Facebookia, Instagramia ja Tiktokia useita kertoja päivässä ja yhteenlaskettu aika tähän on varmasti tunteja. Näiden lisäksi seuraan aktiivisesti työpaikan kanavia, jopa niinä päivinä, kun itselläni ei töitä ole. Olen lähiaikoina pyrkinyt aktiivisesti pitämään myös taukoja somesta. Varsinkin kun tuntuu että stressiä on muutenkin liikaa, on helpottavaa voida kontrolloida laitteista tulevan tiedon määrää.

Kuva: Pixabay

Aina ei tarvitse olla tavoitettavissa

Rajojen asettaminen sosiaalisiin kontakteihin on vaikeaa ja tämän oppiminen kesti minulta vuosia. Pelkästään sosiaalinen media ja uutiset eivät aiheuta stressiä, myös jatkuva tavoitettavissa olo kuormittaa. Saatan pitää kokonaisia päiviä, jolloin päätän, etten halua puhua kenenkään kanssa tai vastata yhteenkään viestiin. Vaikka toisinaan poden huonoa omaatuntoa näistä päivistä, tiedän, että tämä auttaa minua olemaan paremmin läsnä myöhemmin.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi