Vuorovaiktuksen ABC

Vuorovaikutus on monen eri ammatin keskipiste ja sen vuoksi sitä kannattaa katsoa monesta eri näkökulmasta. Olen elämäni aikana käynyt jo monenlaisia kursseja liittyen vuorovaikutukseen. Vain yksi aihe on ollut niin hyvä, että se on jäänyt mieleen. Schulz von Thunin neljän-korvan-malli.

Schulz von Thun on kehittänyt niin sanotun neljän-korvan-mallin. “Viesti” on mallin painopiste. Tämän mukaan ihmisen vuorovaikutus voi tulla ymmärretyksi neljällä eri tavalla.

Neljän korvan malli muodostaa oletuksen, että jokainen kommunikaatioviesti sisältää eri tasoja, jotka mahdollistavat viestin erilaisen ymmärtämisen.

  • Sisältö (mitä tiedotan) – keltainen
  • Itsensä ilmaiseminen (mitä paljastan itsestäni) – vihreä
  • Suhde (mitä ajattelen sinusta ja mitä tunnen sinua kohtaan.) – punainen
  • Vetoomus (mitä minä sinulta haluan) – sininen

Näiden tasojen perusteella Schulz von Thun on rakentanut viestin eri sivut. Viesti lähtee lähettäjän suusta neljällä eri tavalla ja osuu vastaanottajaan ”neljään korvaan”.

Sisällön tasolla lähettäjä kertoo puhdasta faktaa, asiaa jms. Kommunikoinnin pitää olla mahdollisemman selkeää.
Vastaanottaja voi reagoida samalla tasolla arvioimalla tiedon oikeaksi/vääräksi, oleelliseksi/epäoleelliseksi tai riittäväksi/puutteelliseksi.

Itsensä ilmaisemisen tasolla lähettäjä paljastaa jokaisella ilmaisulla jotain itsestään. Tunteet, mielipiteet, arvot, tarpeet tai tietyt omaisuudet tulevat näkyviksi. Tämä tapahtuu tahallaan tai tahattomasti.

Suhteen tasolla lähettäjä osoittaa ilmeillä, eleillä tai äänensävyllä, miten hän suhtautuu vastaanottajaa kohtaan. Tämän perusteella vastaanottaja voi tuntea itsensä esimerkiksi arvostetuksi tai hylätyksi.

Vetoomuksen tasolla lähettäjä haluaa saada reaktion vastaanottajalta. Nämä voivat olla esimerkiksi toiveita, käskyjä tai toimintaohjeita. Vetoomus voi olla luettavissa rivien välistä, mikä vaatii vastaanottajalta tulkintaa.

Parhaiten tämän mallin ymmärtää esimerkin kautta. Esimerkki havainnollistaa, mitä tapahtuu, jos viesti ymmärretään eri tasoilla väärin.

Mies ja nainet ovat keittiössä ja nainen huomaa, että leipää ei enää ole.

Sisältö: Leipää ei ennä ole.
Itsensä ilmaiseminen: Olen tarkkaavainen.
Suhde: Huolehdin meistä.
Vetoomus: Pitää laittaa leipä ostoslistalle.

Mies voisi ymmärtää asian seuraavasti:
Sisältö: Leipää ei ennä ole.
Itsensä ilmaiseminen: Unohdit taas ostaa leipää. 
Suhde: Olet vastuuton.
Vetoomus: Käy kaupassa.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi