Asukastila Kivenkolo voitti Laurea-ammattikorkeakoulun järjestämän kävelyjalkapalloturnauksen

Teksti: Jonna Kontio, Ada Böök, Kaijus Varjonen, Šemsa Gačić Fandi ja Anni Lummekoski

Sosionomiopiskelijoiden järjestämässä turnauksessa vietettiin yhteisöllisyyden juhlaa 

Syksyllä 2024 järjestettiin kävelyjalkapalloturnaus yhteistyössä Länsi-uudenmaan hyvinvointialueen aikuikuissosiaalityön, Laurean sosionomiopiskelijoiden, Asukastila Kivenkolon ja Espoon palloseuran kanssa. Turnaus järjestettiin osana Kivenkolosta aktiiviseen elämään -hanketta. Turnauksen tavoitteena oli lisätä yhteisöllisyyttä, hyvinvointia ja osallisuutta kävelyjalkapallon avulla. Saimmekin järjestettyä hienon päivän Espoonlahden urheilupuiston jalkapallokentällä. Urheilupuiston ja kentän käytön meille mahdollistivat Espoon Palloseura ja Espoon kaupungin liikuntapalvelut.  

Turnaus järjestettiin osana sosiaalialan vaikuttamistyö –opintojaksoa. Turnauksen järjestelyistä vastanneet Laurean sosiomomiopiskelijat jakautuivat yhdeksään tiimiin, joista jokaisella oli oma vastuualue turnauksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Näitä tiimejä olivat muun muassa sääntö-, aikataulu- tuomarointi-, varuste-, mainostus ja markkinointi-, sponsorien hankinta-, some- ensiapu- ja juonto- sekä arviointitiimi.

Työnjako sateisena turnauspäivänä – Ei jäädytä! 

Viimein suunnittelut oli tehty ja koitti turnauspäivä. Lokakuisena aamuna kokoonnuimme Espoonlahden jalkapallokentälle.  Kauhistelimme yhdessä opiskelijatiimien kanssa harmaata sade säätä, ja monet huomasivat pukeutuneensa täysin väärin sääolosuhteisiin nähden. Kokoonnuimme tiimien kapteenien kanssa vielä yhteen ja pidimme lyhyen kapteenipalaverin, jossa sovimme vielä selkeät työnjaot. Yhteiseksi huudoksi muotoutui lopulta: “Ei jäädytä!” Sitten pääsimme aloittamaan turnauksen valmistelun ja odotimme osallistujien saapumista. Säästä huolimatta osallistujat saapuivat paikalle ja saimme turnauksen ensimmäisen ottelun käyntiin ajallaan ja tietenkin mahtavalla sykkeellä.  

Mitä on kävelyjalkapallo?  

Niin kuin nimi jo kertoo, jalkapalloa, mutta aina kävelen. Kävelyjalkapallon tärkein sääntö on olla juoksematta. On myös muita sääntöeroja verrattuna tavalliseen jalkapalloon. Pelaajia saa esimerkiksi vaihtaa useasti pelin aikana, kenttä ja maalit ovat pienempiä ja pelien kesto on huomattavasti lyhyempi. Säännöillä on pyritty pienentämään lajista mahdolliset loukkaantumisriskit kieltämällä fyysinen kontakti. (Mahlu 2024.) Kävelyjalkapallon hienous piileekin siinä, että siihen on helppo osallistua matalalla kynnyksellä ja taidoista riippumatta.  

Pelit lähtivät hienosti käyntiin ja tunnelma kentänlaidalla parani entisestään. Kaikki kannustivat toisiaan ja pidimme yhdessä aivan uskomatonta fiilistä yllä koko turnauksen ajan kylmyydestä huolimatta.  Juonto-, välipala- ja sometiimi hoitivat hienosti pelien aikana tehtäviään. Välipalatiimi oli saanut hankittua meille kivasti evästä turnauspäivälle yhteystyössä Oatlyn ja K-market Kivenlahden kanssa. Sometiimi otti paikan päällä kuvia tapahtumasta ja sai meille myös haastattelun. Lisäksi he kuvasivat instagram liveä, mikä tallentui Asukastila Kivenkolon Instagram-tilille ja sen kautta pääsee edelleen helposti päivän tunnelmaan.  

Turnauksen toteutukseen tietenkin vaadittiin jalkapallokenttä, jonka meille tarjosi EPS eli Espoon Palloseura. Janne Kangasniemi EPS:stä pääsi Laurean sometiimin opiskelijoiden haastateltavaksi turnauspäivänä. Janne toimii EPS:in palvelutoimintapäällikkönä sekä vastaa aikuisten ja lasten harrastetoiminnasta. Hänen mielestään kävelyjalkapallo tai jalkapallo ylipäätään on hyvä liikunta muoto ja sosiaalisesta näkökulmasta joukkuetoimintaa, joka pakottaa tiimitoimintaan ja yhteiseen tekemiseen, mutta myös kulttuurillisesti tuo ihmisiä yhteen taustoista tai iästä huolimatta. (Kivenkolon instagram haastattelu).

Kuvassa pelitunnelmaa kentän laidalta kuvattuna

Yhdessä loimme ja ylläpidimme huikeaa tunnelmaa! 

Oli hienoa olla paikan päällä katsomassa, miten joukkueurheilu ja kävelyjalkapallo saivat ihmisiä yhteen ja nostettua yhteishenkeä huomattavasti. Kaikki joukkueiden pelaajat osallistuivat täysillä ja heittäytyivät jalkapallon vietäväksi sekä katsomosta fanien kannustukset ja huutelut, tuomareiden pillien vihellykset ja pelaajien naurahdukset loivat hienon yhteisöllisen kokemuksen ja tunnelman.

Kuvassa kävelyjalkapalloturnauksen osallistujia ja järjestäjiä. Kuva: Sissel Välinen

Joukkuelajeissa kehitetään omaa identiteettiä, opitaan hyväksymään erilaisuutta, harjoitellaan palautteen antamista ja saamista sekä opitaan vuorovaikutustaitoja. Joukkue on parhaimmillaan voimavara, joka antaa jokaiselle mahdollisuuden olla oma itsensä sekä kehittää itseään niin urheilullisesti kuin sosiaalisestikin. Liikunta vähentää sosiaalisia ja emotionaalisia ongelmia, mikä vähentää taas käytöshäiriöiden syntymistä ja ehkäisee syrjäytymistä. (Itävalo & Karppinen 2021.)  

Kovatasoinen finaali huipensi turnauksen  

Pian päivä olikin jo edennyt siihen pisteeseen, että oli finaalipelin aika. Finaalissa kohtasivat Asukastila Kivenkolon sekä Laurean opiskelijoiden joukkueet.  

Asukastila Kivenkolo on Espoonlahdessa sijaitseva Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ylläpitämä “olohuone”, jonne kuka tahansa voi tulla viettämään aikaa. Kivenkolossa voi matalalla kynnyksellä tavata uusia ihmisiä ja osallistua erilaisiin kerho- ja opetushetkiin sekä tapahtumiin. Kivenkolon toiminnan taustalla on lähialueella asuvien maahanmuuttajien kotoutumisen tukeminen sekä heidän ja kantaväestön välisen vuorovaikutuksen tukeminen ja lisääminen. Laurea-ammattikorkeakoulu tekee parhaillaan tiivistä yhteistyötä Kivenkokon kanssa yhteisessä Kivenkolosta aktiiviseen elämään -hankkeessa. Hankkeen tarkoituksena on tehdä Kivenkolosta ihmisille entistä eloisampi paikka. 

“Maali!” ja niin kentällä raikuu kannustus ja iloiset naurahdukset.  

Finaalin voitti Asukastila Kivenkolon joukkue ja voitto toimi hienona päätöksenä upealle turnauspäivälle. Saimme kokea onnistumisen tunteen hyvin hoidetusta turnauksesta ja kiitollisuutta osallisuuden lisäämisestä. Osallisuuden merkitys on todella suuressa roolissa, kun katsotaan ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia. 

Kivenkolon voittajajoukkueelta kysyttiin, mikä oli voiton salaisuus. Kivenkolon kapteenina toiminut Šemsa kiteytti asian seuraavasti.  

“Koska teimme hyvää yhteistyötä ja tiimityötä ja olimme myös suunnitelleet hyvin roolit, sekä puolustuksen että hyökkäyksen.”

Šemsa Gačić Fandi, yhteisöohjaaja

Kuvassa kävelyjalkapalloturnauksen voittaneen Asukastila Kivenkolon joukkue. Kuva: Sissel Välinen 

“Päivä oli viileä ja sateinen, mutta kannustusjoukoissa pysyttiin liikkeessä ja pidettiin meteliä niin kylmä ei ehtinyt tulla. Oli ihanaa nähdä, miten innolla kaikki olivat mukana ja kaikkia joukkueita tsempattiin puolin ja toisin. Kivenkova Kivenkolo taisi kyllä voittaa sekä kentällä että huutosakin puolella.” 

Laurean sosionomiopiskelija

Asukastila Kivenkolon koordinaattori Anni Lummekoski sekä turnausidean keksinyt  LUVN:n aikuissosiaalityön Espoon yksikön asumissosiaaliohjaaja Nozar Nazari toimivat opiskelijoiden ohjaajina ja yhteyshenkilöinä turnauksessa. Nozar ja Anni lähettivät turnauksen järjestäneille Laurean opiskelijoille videoterveiset ja loppufiilikset turnauksen jälkeen:  

“Mun odotukset ylitty, elikkä te saitte hienot sponsorit, some kuhisi tosi hienosti. Oli tosi paljon somekatsojia – oli ihana tunnelma, oli tosi hauskaa ja hyvät säännöt ja kenttä oli upea. Kaikki tiimit teki tosi hyvää työtä!

Näin Anni Kivenkolosta kuvaili omia fiiliksiään.  

“Kiitos hyvästä kävelyjalkapalloturnauksesta ja hyvästä järjestelystä, erityinen kiitos Laurean opiskelijoille, jotka hoitivat asiat erinomaisesti ja minusta kenttä oli hyvä.”

Nozar Nazari kertoi. Nasse lisäsi vielä kuinka tärkeää ja hyvää työtä EPS:in työntekijät tekevät ja kuinka hekin ovat tärkeässä roolissa nuorten kasvatuksessa.

“Turnaus oli todella hyvä ja oli sosiaalista ja yhteisöllistä, mukavaa ja hauskaa”

Nozar tiivisti turnauksen tunnelman.  

Kirjoittajien loppufiilikset 

“Aamulla olin hieman huolissani säästä, oli todella kylmä. Ensimmäisen pelin alkaessa kumminkin tunnelma nousi huomattavasti ja loppu päivä sujuikin tosi kivasti. Oli mahtavaa saada osallistua Laurean joukkueeseen pelaajana.”-Jonna  

“Turnaus jäi kyllä mieleen ja jalkapallo sai aivan uuden ilmeen. Mäkin ihan innostuin ensimmäistä kertaa jalkapallosta vaikka aluksi olinkin vähän varuillani. Päivä oli naurua täynnä, vaikka sää ei ollutkaan tällä kertaa meidän puollella.”

Ada 

Mitä osallisuus on?  

Osallisuus käsitteenä on hyvin moninainen. Osallisuus on hyvin vahvasti yhteydessä hyvinvointiin, sillä tutkimukset osoittavat, että huono osallisuuden kokemus on yhteydessä psyykkiseen kuormitukseen ja muun muassa heikentyneeseen työkykyyn. Osallisuuden kokemus lisää uskoa tulevaisuuteen ja omiin mahdollisuuksiin. Lisäksi vahva osallisuuden kokemus lisää yksilön vaikuttamisen mahdollisuuksia. Osallisuus on itsenään kuulluksi tulemista sekä mahdollisuus toimia omaehtoisesi omana itsenään. 

Lähteet: 

Anonyymi haastattelu/kommentti. 2024. Laurean opiskelija. Espoo. 

Itävalo, E. & Karppinen, M. 2021. Joukkueurheilun positiiviset vaikutukset sosiaalisten taitojen kehittymiseen koulumaailmassa. Viitattu 5.11.2024. https://oulurepo.oulu.fi/bitstream/handle/10024/17464/nbnfioulu-202105087761.pdf?sequence=1&isAllowed=y  

Kivenkolon instagram haastattelu. 2024. Janne Kangasniemi. Espoo.  

Mahlu. 2024. Kävelyjalkapallo. Viitattu 5.11.2024. https://www.mahlu.fi/kavelyjalkapallo/  

Luvn. 2024. Asukastila Kivenkolo. Viitattu 23.10.2024. https://www.luvn.fi/fi/toimipisteet/kivenkolo 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 2024. Osallisuuden osa-alueet ja osallisuuden edistämisen periaatteet. Viitattu 9.10.2024. https://thl.fi/aiheet/hyvinvoinnin-ja-terveyden-edistamisen-johtaminen/osallisuuden-edistaminen/heikoimmassa-asemassa-olevien-osallisuus/osallisuuden-osa-alueet-ja-osallisuuden-edistamisen-periaatteet 

Yhteistyöhenkilöiden kommentit. 2024. Espoo.  

Laurea. 2024. Kivenkolosta aktiiviseen elämään. Viitattu 13.11.2024.  https://www.laurea.fi/hankkeet/k/kivenkolosta-aktiiviseen-elamaan/ 

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi