Green Care eloa Kivenkolossa – Puutarhatoiminnan käynnistäminen Asukastila Kivenkolossa keväällä 2024

Teksti: Tommi Kilpinen, Mona Åhman, Kaijus Varjonen & Anni-Pauliina Lummekoski

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ylläpitämän Asukastila Kivenkolon pihamaalle perustettiin keväällä 2024 yhteisöllinen puutarha. Idea puutarhan perustamisesta saatiin Kivenkolon asiakasraadilta.

Puutarhan rakentaminen ja ylläpito saatiin alulle kahden Laurea-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijan, Tommin ja Monan sekä Kivenkolon kieliharjoittelijoiden voimin. Osallistuminen ja innokkuus puutarhatöihin yllätti niin ohjaajina toimineet sosionomiopiskelijat, kuin toiminnan käynnistämiseen osallistuneet kieliharjoittelijatkin. Myös muut Kivenkolon kävijät nimittäin innostuivat ylläpitämään puutarhaa, jopa viikonloppuisin asukastilan ollessa suljettuna.

Puutarhatoiminta perustettiin osana Laurea-ammattikorkeakoulun koordinoimaa Kivenkolosta Aktiiviseen elämään –hanketta.

Kuvassa sosionomiopiskelijat Tommi Kilpinen ja Mona Åhman. Kuva: Kaijus Varjonen

Green Care-toiminta

Puutarhatoiminnasta kiinnostuneet opiskelijat Kivenkolon puutarha-projektiin löydettiin ”Kuntouttavat työmenetelmät, ohjaus ja neuvontatyö aikuissosiaalityössä” -opintojaksolta. Opiskelijoiden tehtävänä oli toimia ohjaajina ryhmäläisille, jotka käynnistäisivät Green Care-toiminnan yhteisöllisen puutarhan muodossa.

Green Carella tarkoitetaan ammatillista toimintaa, jonka tarkoituksena on lisätä hyvinvointia luontoavusteisesti luonnon elvyttävyyden, osallisuuden ja kokemuksellisuuden avulla. Green Carea voidaan toteuttaa luonnonympäristöissä niin maalla kuin kaupungissakin. (Green Care Finland 2023a.) Asukastila kivenkolon tapauksessa Green Care-ympäristönä on kaupungissa sijaitsevan kerrostalon pihalle sijoittuva puutarha.

Monan ja Tommin kokemuksia puutarhaprojektista

Homma lähti käyntiin puutarhan suunnittelulla. Yhdessä kivenkololaisten kanssa mietittiin, mitä voitaisiin istuttaa, miten puutarha rakennetaan jne. Koska meillä ohjaajilla ei ollut aikaisempaa kokemusta puutarhanpidosta, neuvoja ja asiantuntemusta pyydettiin Espoon mielenterveysyhdistys ry:n kasvimaaohjaajilta Ulla Sundströmiltä ja Minna Kettuselta. Ullalla ja Minnalla oli pitkä kokemus kuntouttavasta puutarhatoiminnasta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa toteutettavasta sosiaalisen kuntoutuksen Kipinä-puutarhasta ja heiltä saatiinkin arvokasta tietoa ja oppia.

Kivenkolon kaupunkipuutarhalle saatiin Kipinä-puutarhalta lahjoituksena lavakauluksia sekä hiekkaa ja multaa. Puutarha käynnistettiinkin rakentamalla lavakauluksista viljelylaatikot. Pähkinänkuoressa tämä tarkoitti sitä, että kolme lavakaulusta koottiin päällekkäin, jolloin saatiin noin metrin korkuinen ja syvyinen alue viljeltäväksi. Tämän jälkeen lavat täytettiin ensin risuilla, sitten hiekalla ja mullalla, jotta saatiin aikaan sopiva viljelyalusta. Saimme talkootyön voimin kasvatuslaatikot jo hyvissä ajoin huhtikuussa valmiiksi, mutta istutuksia pääsimme tekemään vasta toukokuun puolella, jolloin lämpötila oli noussut suositeltuun +10 asteeseen ympäri vuorokauden. Esikasvatusta pääsimme kuitenkin tekemään sisätiloissa säiden lämpenemistä odotellessa. Huomasimme iloksemme monen kivenkololaisen osallistuvan innoissaan puutarhatoimintaan ja sen valmisteluun. Projektin aikana ohjattavanamme oli kaksi eri kieliopiskelijaryhmää, noin 6-8 henkilöä ryhmässä. Ryhmissä oli henkilöitä, joilla oli aikaisempaa kokemusta puutarhan pitämisestä ja heiltä saimme arvokkaita vinkkejä, miten edetä toiminnassa. Opimme siis kumpikin toisiltamme ja tässä toteutui hyvin yhteiskehittämisen malli, jossa kaikki osapuolet oppivat toisiltaan. (Viljanen 2022.)

Asukastila Kivenkolon puutarha keväällä 2024. Kuva: Tommi Kilpinen
Kivenkolon puutarha elokuulta 2024. Kuva: Tommi Kilpinen

Yhteenveto

Kevään ja kesän aikana on tullut opittua paljon uutta ja mielenkiintoista. Kaikista yllättävin ja selvin asia oli nähdä, kuinka puutarhatoiminta sai ihmiset nopeasti osallistumaan ja työskentelemään yhdessä. Yhteishenki tuntui olevan itsestään selvä asia lähes joka kerran, kun puutarhan parissa työskenneltiin, kulttuurieroista huolimatta. Puutarhatoiminnan tavoite oli osallistaa ja lisätä yhteisöllisyyttä Kivenkolon eri kävijöiden kesken Green Care-menetelmää hyödyntäen ja puutarhatöistä nauttien. Tässä mielestämme onnistuttiin paremmin kuin olisi osannut toivoa.

Kivenkolon takapihan puutarhasta tuli suosittu kahvittelu- ja lounaspaikka koko Kivenkolon yhteisön kesken ja alueella asuvat asukkaatkin ovat kehuneet, kuinka vehreä puutarha piristää pihan ilmettä suuresti. Bonuksena ja palkintona kaikesta työstä saatiin Kivenkolossa satoa omista istutuksista ja päästiin herkuttelemaan oman maan antimilla! Kivenkolon puutarhatoiminta jatkuu ensi keväänä…

Kivenkolon puutarhan antimia kesältä 2024. Kuva: Tommi Kilpinen
Oman puutarhan antimista tehty ruoka maistuu herkulliselta. Kuva: Tommi Kilpinen

Lähteet:

Green Care Finland. 2023a. Mitä on Green Care? Viitattu 23.9.2024 https://www.gcfinland.fi/green-care-/ Viljanen, J. 2022. Mitä on yhteiskehittäminen? Video. Viitattu 23.9.2024 https://video.laurea.fi/media/Mit%C3%A4+on+yhteiskehitt%C3%A4minenF/0_srkfxa1a

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi