KieliStartti – toiminnallista Suomen kielen opiskelua

Hellurei.

Olin viime kesänä suorittamassa toista sosionomiharjoitteluani Vietnamissa, toimipaikassa jossa järjestettiin lapsille ja nuorille englanninkielen lisäopetusta. Enkunopetuksen tukena käytettiin tuolla paljon erilaista toiminnallisuutta, kuten pelejä sekä leikkejä. Pelit ja leikit toivat tunneille lisää hauskuutta ja ainakin minusta tuntui, että ne auttoivat oppilaita osallistumaan toimintaan paremmin. Entäpä pelaillaanko pelaillaanko aikuisten Suomen kielen tunneilla täällä kotimaassamme? Edellisessä blogipostauksessani vihjaisin jo hieman toiminnallisuuden merkityksestä kielten opetuksessa, mainitessani moniaistillisen tilan yhtenä tähän soveltuvana metodina. Tällä kertaa esittelen yhden uuden pelillisen menetelmän, jota käytetään Suomen kielen opetuksessa Helsingissä.

KieliStartti on maahanmuuttajanaisille tarkoitettu ryhmä, joka tähtää sosiaaliseen kuntoutukseen. Ryhmässä ei siis nimestään huolimatta pelkästään opiskella Suomea, vaan se tarjoaa osallistujilleen myös mahdollisuuden kuulla heille sopivista palveluista ja oppia niistä lisää. KieliStartin ryhmätapaamiset ovat osallistujille myös tilaisuus keskustella tärkeistä asioista turvallisessa ympäristössä; tällaisia asioita ovat esimerkiksi arki, harrastukset, terveys, opiskelu, työ sekä raha-asiat. Pelejä ja leikkejä käytetään näissä keskusteluissa tuomaan niihin toiminnallisuutta. Ryhmän toimintaan sisältyy siis peräti kolme tärkeää teemaa; yleisistä elämään liittyvistä asioista keskusteleminen, yhteisöllistävä leikkiminen ja näiden ohella oppii vielä kaiken lisäksi Suomea. Eikö olekin hienoa?

Mistä moinen ryhmä on sitten saanut alkunsa? Sitä on kehitetty viimeisen parin vuoden ajan valtakunnallisessa PRO SOS- hankkeessa. Pääkaupunkiseudulla yksi hankkeen kärkitavoitteista oli pelillisyyden ja leikillisyyden lisääminen aikuissosiaalityön toimintatavoissa. KieliStartti oli yksi uusista menetelmistä, joilla asiakkaiden palveluntarvetta arvioidaan.

KieliStartti ei ole siis pelkästään toiminnallinen ryhmä Suomen kielen opiskelijoille. Se on myös sosiaalialan ammattilaisten työväline, joka auttaa näitä ymmärtämään asiakkaiden elämäntilannetta paremmin ja luomaan parempia asiakassuhteita. Kyseessä on nerokas kuvio, jossa kaikki osapuolet voittavat!

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “KieliStartti – toiminnallista Suomen kielen opiskelua”

  1. Mahtavaa, että draaman leikillisyyttä lisätään sosiaalialan palveluissa! Olen itse kokenut ja seurannut vierestä kuinka pienikin heittäytyminen ja nauraminen rentouttavat. Leikkituokio saattaa vaikuttaa positiivisesti koko loppupäivän kulkuun.

    Lisäksi on ilo kuulla, että nimenomaan maahanmuuttajien kielen oppimisen tueksi on suunniteltu uusia lähestymistapoja. Kieli on kuitenkin perusedellytys yhteiskunnassa pärjäämiselle, ja moni sen kanssa taistelee. Esittelemäsi menetelmä tekee opiskelusta vielä hauskaa, jolloin ymmärtääkseni oppiminenkin on nopeampaa!

    Suvi

Kommentoi