Sosiaalisesta mediasta on tullut nuorille, ja vanhemmillekin, tärkeä viestinnän väline. Suosituimpia nuorten sosiaalisen median palveluita ovat olleet vuonna 2019 muun muassa WhatsApp, Instagram, Spotify, Snapchat ja YouTube. Nuorten parissa suosittuja sovelluksia ovat myös TikTok ja Tinder, joskin Tinderin käyttö keskittyy vähän vanhemmille nuorille.
Netin ja somen vaaroista on varoiteltu nuoria aina. Moni nuori saattaa päästää varoittelut toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos – niin minäkin tein. Moni nykypäivänä pinnalla oleva sovellus on kehitetty silloin, kun olen itse ollut esiteini. Sosiaalinen media tuo mukanaan paljon hyvää, mutta sen käytössä on aina omat riskinsä. Blogitekstissä on tuotu esiin muutamia sosiaalisen median hyviä sekä huonoja puolia.
PLUSSAT
Moni nuori käyttää somea viestittelyyn sekä omien kuulumisten jakamiseen, esimerkiksi kuvien muodossa Instagramiin. Tämän lisäksi some tarjoaa mahdollisuuden olla perillä ajankohtaisista aiheista ja lukea uutisia vaivatta, ilman että tarvitsee odottaa Hesarin putoamista postiluukusta. Useat nuoret myös jakavat lukemiaan uutisia somessa. Esimerkiksi Amazonin sademetsän palaessa Instagram täyttyi Mike Holstonin julkaisun jaoista. Tämän julkaisun kautta moni myös kuuli Amazonin palosta ensimmäistä kertaa, sillä valtamedia ei ollut aiheesta juurikaan uutisoinut ennen sitä.
Some tarjoaa nuorille myös hyvän mahdollisuuden saada vertaistukea. Mielenterveysongelmien kanssa kamppaileville nuorille on olemassa useita vertaistukiryhmiä esimerkiksi Facebookissa, joissa voi keskustella turvallisesti. Vertaistukiryhmiä löytyy myös erilaisia sairauksia tai vammoja omaaville. Kuulun itse Facebookissa dysmelia-ryhmään jo toista vuotta, ja olen kokenut saavani sieltä paljon vertaistukea.
Yllättävän moni nuori saa tietoa työpaikoista nykyään sosiaalisen median kautta. Instagramin sponsoroitu-osiossa tulee usein näkyviin erilaisia työpaikkailmoituksia, sekä moni kirjoittaa Facebookissa kaupunkinsa ryhmään ilmoituksen, jossa hakee töitä. Some mahdollistaa myös erilaisten portfolioiden teon. Joillain nuorilla, jotka esimerkiksi piirtävät paljon, voi olla Instagramissa oma profiili pelkästään taiteelle.
MIINUKSET
Vaikka sosiaalinen media tuo mukanaan paljon hyvää, on sillä myös pimeä puolensa. Somen myötä nettikiusaamisesta on tullut iso ongelma. Mannerheimin Lastensuojeluliiton mukaan nettikiusaaminen ilmenee esimerkiksi juorujen levittelynä, ilkeinä kommentteina, häirintänä ja kiristämisenä. Netissä kirjoitellaan usein anonyymisti, joka lisää kiusaamista. On helppo haukkua muita, kun kukaan ei tiedä kuka kommentin takana on eikä siitä jää kiinni – ainakaan niin helposti. Nettikiusaaminen voi aiheuttaa samallaisia oireita kuin kasvokkain tapahtuva kiusaaminen ja ovatkin usein liitännäisiä toisiinsa. Mikäli kiusaamista on esimerkiksi koulussa, se todennäköisesti jatkuu myös netin puolella. Netistä löytyy paljon artikkeleita nuorista, jotka ovet päätyneet nettikiusaamisen uhreiksi. Vuodelta 2019 löytyi artikkeli, jossa äiti Jempsu kertoo tyttärensä tarinaa.
Nettikiusaamista ei pidä vähätellä sen vuoksi, että siinä käytetään tekniikkaa. Netissä tapahtuvat asiat ovat lapsille yhtä merkityksellisiä kuin kasvokkain tapahtuvat asiat. Lapselle kiusatuksi tulemisen kokemus on tosi, tapahtui se netissä tai ei.
– MLL
Itse koen sosiaalisen median yhtenä isoimpana riskinä sijainnin jakamisen. Esimerkiksi Snapchatissa sijainti näkyy pelottavan tarkasti kaikille kavereillesi, ellet ole asetuksia erikseen muuttanut. Mikäli asetuksia ei muuta ja hyväksyy kaikki kaveripyynnöt, voi sijaintisi nähdä kuka tahansa. Monille lapsille ja nuorille vanhemmat onneksi teroittavat yksityisyyden tärkeyttä.
Someriippuvuudesta on myös tullut oikea ongelma viime vuosien aikana. Someriippuvuudella tarkoitetaan, että henkilö viettää aikaa somessa niin paljon, että toiminnasta tulee yksilölle ja yhteisölle haitallista. Riippuvuus voi esiintyä esimerkiksi niin, että ei voi olla julkaisematta jatkuvasti uusia päivityksiä, tai ei voi lopettaa somen selailua. Someriippvuuteen on monia itsehoitokeinoja. Tärkein niistä on oppia tunnistamaan, milloin oma somen käyttö alkaa vaikuttaa muuhun elämään. Monissa puhelimissa on nykyään mahdollista asettaa erilaisia irtautumistapoja. Omasta puhelimestani löysin muun muassa mahdollisuuden sovellusten käyttöaikarajoitukseen, sekä ajastetun “älä häiritse” -tilan.
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Mahtavaa kun teksti käsitteli myös somen hyviä puolia, koska niitäkin on paljon. Itse syyllistyn usein pelkästään miinuksien huomioimiseen, ja ovathan somen vaarat täysin todellisia, mutta juuri se, että eri maiden rajat haihtuvat netissä, myös avartaa ennen niin ahdasta maailmaamme.
Oli kiva lukea tekstiä, johon olit selkeästi käyttänyt aikaa. Viittaukset ja havainnollistavat esimerkit toivat elävyyttä tekstiin ja artikkeleita oli kiva seurata. Sosiaalisessa mediassa on niin paljon hyviä ja huonoja puolia ja itse haluaisinkin nostaa vielä esiin sen, kuinka moni on saanut luotua sosiaalisesta mediasta työn, jolla tienaa yllättävän hyvin.
Kiva teksti ja hieno visuaalisuus.
Hienoa, että toit esiin somen hyvät ja huonot puolet. On tärkeää tänä päivänä olla sosiaalisessa mediassa, sillä niinkuin kirjoitit, sen kautta vois myös saada itselleen työpaikan ja löytää erilaisia työtarjouksia.
Surullista somemaailmassa on se, että siellä on anonyymisti myös helppo kiusata toisia ja monesti jotkin tapaukset ovat menneet aivan liian pitkälle. Esimerkiksi julkkisten tai bloggareiden haukkuminen ja kiusaaminen. On tärkeää, että nuoret myös tiedostavat somen huonot puolet ja sen, että mitä ikinä sinne kirjoittaakaan negatiivista, voi sillä olla suuretkin seuraukset. Somekiusaaminen myös jättää todella isot arveet kiusattuun.
Olit hyvin panostanut kirjoitukseen ja tuonut tärkeitä asioita esille. Hyvä ja tärkeä kirjoitus!
Hyvä ja ajatuksia herättävä kirjoitus. Itsekin huomaa käyttävänsä someen aikaan päivittäin kuin huomaamattaan. Siitä on tullut niin arkipäiväistä nykypäivänä. Koen sosiaalisen median todella hyödyllisenä monillakin tavoin, mutta aivan kuten kirjoitit, siinä on myös paljon haittapuolia. Riippuvuus tulee helposti. Kavereiden kanssa esimerkiksi lounastaessa huomaa, että kaikki roikkuvat kännyköillään, eikä sosiaaliselle kanssakäymiselle siinä tilanteessa jää niin paljon aikaa, vaikka se tapaamisella varmasti oli tarkoitus.
Olen myös huomannut, että puhelimeen jää helposti roikkumaan ja aika kuluu huomaamatta ja tärkeät asiat jäävät hoitamatta. Lisäksi toisinaan keskittyminen herpaantuu tiettyihin asioihin, kun kännykkä vie kaiken huomion.
Todella inhottavaa on toki myös somessa tapahtuva kiusaaminen. Anonyymina ilkeiden asioiden kirjoitteleminen on niin kovin helppoa.