Kokemuksia Tsemppari-toiminnasta

Sonja Starck

Teimme opinnäytetyömme parityönä Elina Kauhasen kanssa toukokuun ja syyskuun välisenä aikana vuonna 2024. Kumpikin meistä teki ensin sosionomiopintoihin kuuluvan työharjoittelun SMILE-hankkeessa, joten myös opinnäytetyön tekeminen hankkeelle oli mukava jatkumo. Opinnäytetyön nimeksi tuli ”Onnistumisia maahanmuuttajien kotoutumista ja työllistymistä edistävästä Tsemppari-toiminnasta SMILE-hankkeessa”. Teimme siis opinnäytetyössä laadullisen tutkimuksen siitä, millaisia kokemuksia Tsemppari-toiminnan asiakkailla on Tsemppari-toiminnassa saamastaan tuesta kotoutumisessa ja työllistymisessä. SMILE-hankkeen toimijoiden toiveesta keskityimme erityisesti positiiviseen näkökulmaan ja Tsemppari-toiminnan onnistumisiin ja menestystarinoihin.

Tuloksia saatiin haastattelemalla Tsemppari-toiminnan asiakkaita ja yhteensä teimme kahdeksan haastattelua. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituina teemahaastatteluina. Halusimme antaa asiakkaiden kertoa avoimesti kokemuksistaan, sen verran kuin he tahtoivat. Haastattelutilanteet olivat hieman jännittäviä, mutta myös erittäin kiinnostavia ja kokonaisuudessaan mukavia. Haastattelujen toteuttamisen jälkeen litteroimme niistä jokaisen ja teimme sisällönanalyysiä fenomenologisella lähestymistavalla ja aiheita aineistolähtöisesti teemoitellen. Matkan varrella pohdimme haastatteluihin liittyviä eettisiä kysymyksiä sekä tutkimuksemme luotettavuuteen vaikuttavia seikkoja.

Asiakkaiden vastauksien perusteella haastatteluista nousi esiin tiettyjä teemoja, joita käsittelimme opinnäytetyössä tarkemmin. Näitä teemoja olivat asiakkaiden kokemukset töihin tai opiskelemaan pääsemisestä, kokemukset tsemppareilta saadusta avusta, kokemukset yhteisöjen merkityksestä sekä tulevaisuuden näkymät. Saimme kuitenkin paljon mielenkiintoista tietoa muistakin maahanmuuttajataustaisten ihmisten elämiin liittyvistä asioista. Koen itse saaneeni laajemman ja konkreettisemman käsityksen siitä, millaista todella on muuttaa asumaan vieraaseen maahan ja kulttuuriin ja yrittää sopeutua uudenlaiseen elämään.

Käsittelimme opinnäytetyön teoriataustassa maahanmuuttoa, kotoutumista, Vantaan kotoutumispalveluita, järjestöjen roolia maahanmuuttajien palveluissa, maahanmuuttajien työllistymistä sekä työllistymisen merkitystä kotoutumisessa. Myös teoriataustan rakentaminen auttoi ymmärtämään aihepiiriä syvällisemmin. Monista näistä aiheista on jo saatavilla paljon tietoa, mutta itse Tsemppari-toiminnasta ja sen vaikutuksista ja asiakkaiden omasta näkökulmasta ei vielä paljoakaan. Koen, että opinnäytetyömme luo juuri sitä varten uutta tietoa ja toimii siten toiminnan arvioinnin välineenä SMILE-hankkeelle ja mahdollisesti myös muulle jatkokehittämiselle.

Tsemppari-toiminnan asiakkaat saivat tsemppareilta hyödyllistä, yksilöllistä ja monipuolista tukea kototutumisessa ja työllistymisessä. Siksi mielestämme Tsemppari-toimintaa kannattaisi jatkaa ja laajentaa. Opinnäytetyön tuotoksina teimme esittelyt kahden asiakkaan tarinoista. Tuotoksia oli hauska tehdä ja oli loistavaa, että löytyi kaksi asiakasta, jotka halusivat jakaa tarinoitaan oman kuvansa ja nimensä kera. Tuotokset kuvasivat sitä, millaista tukea asiakkaat ovat saaneet Tsemppari-toiminnasta ja millainen heidän tilanteensa on tällä hetkellä. Toinen heistä on menestynyt yrittäjänä ja toinen etsii motivoituneesti itselleen sopivaa työtä.

Kaiken kaikkiaan opinnäytetyön tekeminen oli uusi ja kiinnostava prosessi. Ajoittain se oli myös stressaavaa, mutta onneksi parityötä tehdessämme pystyimme tukeutumaan toisiimme. Yhteistyömme ja työnjakomme sujui hienosti ja saumattomasti. Opin prosessin aikana paljon uutta sekä opinnäytetyössämme käsittelemistämme aihepiireistä että myös itse opinnäytetyön ja tutkimuksen tekemisestä. Saimme myös ihania kohtaamisia sekä Tsemppari-työntekijöiden että heidän asiakkaidensa kanssa ja olemme kiitollisia heidän osallistumisestaan ja avoimuudestaan.

Opinnäytetyön voit lukea alla olevasta linkistä

https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024092725752

Tämä opiskelijaprojekti on osa Vantaan kaupungin ja Laurean totetuttamaa SMILE-hanketta. Lue lisää hankkeesta https://www.vantaa.fi/fi/hankkeet/hanke/smile-hanke. SMILE-hanke rahoitetaan osana Euroopan neuvoston kehityspankin (CEB) ja Euroopan komission välistä sopimusta, jonka tavoitteena on edistää maahanmuuttaneiden inkluusioita EU jäsenvaltioissa kehittämällä uusia yhteistyön ja rahoituksen muotoja. SMILE-hanke on suunnattu erityisesti EU:n ulkopuolelta tulleille vantaalaisille.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi