2 uutta tulokulmaa draamaan!

Tässä blogissa esittelen kaksi erilaista toimijaa, jotka käyttävät sosiaalialan näkökulmasta kiinnostavia menetelmiä osana hyvinvoinnin edistämistä.  Eli suomeksi -osaavat yhdistää draaman parhaita puolia meidän ihmisten kanssa tehtävään työhön.

Rauhan koulu:

Olen ollut Rauhankouluohjaajana ja minulta on monesti kysytty: ”Mikä se on?” Kerron mielelläni, sillä se on yksi kiinnostavimmista jutuista, joissa olen saanut olla mukana.

Rauhan koulu tarjoaa globaalikasvatusta forumteatteri muodossa. Toimisto on Rauhanasemalla Pasilassa. Rauhanasema Pasilassa? Se on se pieni puutalo keskellä harmaita betonikuutioita, josta joku on saattanut ihmetellä, että miten se on voinut unohtua siihen. Rauhan koulu -toimintaa löytyy Helsingin lisäksi Espoosta ja Vantaalta, mutta myös Turusta, Tampereelta ja Joensuusta. Rauhan koulu on peruskouluikäisille suunnattua työpajatoimintaa.

Globaali kasvatus?

Rauhan koulu on Suomen Rauhanliiton alla toimiva koulu, jonka pyrkimys on edistää rauhan pysyvyyttä ja tarjota rauhan kasvatusta koululaisille. Rauhan koulussa käsitellään yksilön väkivallattomuutta, mutta myös väkivaltaa maailmanlaajuisten konfliktien kautta. Globaaleja kehityskysymyksiä, ihmisoikeuksia ja konfliktien ymmärtämistä käsitellään opiskelijoiden kanssa toimintapäivissä. Toimintapäivät tapahtuvat kouluissa. Rauhan koulu ohjaaja sopii etukäteen opettajan kanssa teemasta ja sen pohjalta suunnitellaan forumteatteri kokonaisuus.

Forumteatteri?

Miten sellaisia aiheita kuin rauha tai YK:n kestävän kehityksen tavoitteet, voi käsitellä lasten tai nuorten kanssa kiinnostavalla tavalla? Forumteatteri on menetelmä, jossa draamatarinan avulla päästään tutkimaan miltä joku asia tuntuu ja miten itse toimisin tässä tilanteessa. Draamatarinat pohjautuvat oikeisiin ihmisiin ja tapahtumiin maailmalla. Draamatarinan kohtauksia näytellään yhdessä oppilaiden kanssa. Niiden tekeminen herättää voimakkaita tunteita ja uusia ajatuksia tilanteesta eri näkökulmien avulla. Kokonaisuuteen kuuluu myös reflektointi ja keskustelu, joka toteutetaan toisena päivänä.

Voimauttavan taiteen äärellä RY

Voimauttavan taiteen äärellä RY toimii Maria Baric Companyn yhteydessä. Niistä täytyy siis kertoa yhdessä. Maria Baric Company on visuaalisen teatterin ja musiikin yhdistävä taiteellinen yhdistys. He tuottavat korkealaatuisia taianomaisia teatteriesityksiä, joissa on mukana nukketeatteria, sirkusta, tanssia ja elävää musiikkia. Voimauttavan taiteen äärellä on järjestö, joka toteuttaa taidetta ja hyvinvointia yhdistävää toimintaa paikallisyhteisössä. Toiminta on keskittynyt Myllypuroon, jossa toimii Kulttuurimylly, järjestön omat toimitilat.

Voimauttavan taiteen äärellä RY toiminta on erityisesti niitä varten, kenellä on muutoin vaikeaa päästä toteuttamaan taidetta tai esimerkiksi teatteriin tai konserttiin pääseminen on haastavaa. 

Voimauttavan taiteen äärellä RY toteuttaa esityksiä ja työpajatoimintaa mm. sairaaloissa ja vanhusten palvelukeskuksissa, ensi- ja turvakodeissa, vastaanottokeskuksissa, päiväkodeissa, kouluissa, kirjastoissa, kaupunkitapahtumissa.

Voimauttava arki -hanke:

Yksi käynnissä olevista hankkeista on Voimauttava arki, jossa muistisairaiden ja toimintarajotteisten vanhuksien hyvinvointia parannetaan nukketeatterin ja musiikin avulla. Menetelmä perustuu aivoja aktivoiviin ominaisuuksiin. Taiteen avulla mahdollistetaan kohtaaminen ja yhteisöllisyyden tunne. Musiikki aktivoi aivoja ja herättää voimakkaita tunteita. Nukkejen suloisuus tekee niistä helposti lähestyttäviä. Joskus nukkeen on helpompi olla kontaktissa kuin ihmiseen, sillä nukke voi tehdä mitä vaan vaikka lentää. 

Starttimylly:

Nuorille ja lapsille suunnattu Starttimylly-hanke edistää liikunnallisuutta erilaisin luovin menetelmin. Hankkeessa kehitetään uusia liikunnallisia menetelmiä kuten Black Light Liikunta, tuetaan yhteisöllisyyttä, levitetään liikunnan ilosanomaa ja poistetaan esteitä osallistua vaikeista elämäntilanteista tulevien nuorten ja lasten kohdalla.

Maria Baric Company toteuttaa monia projekteja ja esityksiä eri kohdeyleisölle. Seuraava esitys on Salaisuuksien Sateenvarjo la 30.11. klo 13.00-14.15 ja klo 16.00-17.15. Esitys sisältää varjoteatteria ja nukketeatteria. Se on tarinallinen konsertti lapsille. Kaikki siis Kulttuurimyllyyn Myllypuroon lauantaina!

Kirjoittaja on sosinomiopiskelija, Lilli

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi