Perinneleikit osana lasten kasvua

Jokaiselle tulee varmasti mieleen lapsuudesta muutamia perinneleikkejä, joita on leikitty yhdessä kavereiden kanssa pihapiirissä sekä koulun välitunneilla. Itselleni palaa elävästi mieleen pihaleikeistä Kirkon rotta- leikki sekä Rosvo ja poliisi- leikki. Päiväkodissa muistan leikkineeni Karhu nukkuu- leikkiä. Kaikissa näissä leikeissä yhteistä on yhteisleikki lasten kanssa. Niissä harjoiteltiin toisten huomioimista, mutta riidoiltakaan ei vältytty. Lähdin miettimään, ovatko perinneleikit edelleen osa lasten arkea? Ja millä tavoin perinneleikit tukevat lasten kasvua sekä kehitystä?

Kuva: Pixabay

Perinneleikit ry on yhdistys, joka on toiminut vuodesta 2009 lähtien. Se tekee töitä ylläpitääkseen ja edistääkseen lasten elämässä perinneleikkiajatusta. Yhdistys toivoo perinteisten pihaleikkien, kuten Purkkiksen ja Tervapadan edelleen olevan osana pihojen lasten leikeissä. Perinneleikit ry toivoo perinteisten leikkien olevan osa perheiden vapaa- aikaa ja yhdessäoloa. Leikit lisäävät myös aktiivisuutta huomaamatta ja ovat hyvä vaihtoehto puhelimen ja pelikoneiden käyttöön. Liikkuminen voi siis tapahtua leikin kautta.

Perinneleikit ry on mukana järjestämässä erilaisia tapahtumia ja ovat myös koonneet muutaman kirjan perinneleikeistä. Niistä ja leikeistä saat lisää tietoa Perinneleikit ry: n nettisivuilta.

Kuva: Pixabay

Perinneleikit ovat vahvasti lasten elämässä nykyäänkin, kiitos päiväkotien ja kerhojen. “

-Päivi Liuski, MLL:n Kainuun piirin toiminnanjohtaja

Liuski uskoo myös Ylen artikkelissa: Perinneleikit viehättävät myös nykyajan lapsia, että perinneleikit elävät edelleen lasten elämässä. Hän ei usko, että muut viihdykkeet ovat syrjäyttämässä leikkejä, vaan lasten nauttivan leikeistä tietokonepelejä enemmän.

Itselläni on samankaltainen ajatus Liuskin kanssa. Koen, että varhaiskasvatuksessa perinneleikit elävät edelleen. Perinteiset Piiri pieni pyörii, Karhu nukkuu, Polttopallo ja Peili- leikki ovat osa päiväkotimme arkea. Lapset innostuvat niihin helposti, kun kasvattajat ovat mukana leikkimässä ja ohjaamassa leikin kulkua. Tärkeää onkin juuri kasvattajien innostaminen ja leikkeihin tutustuttaminen uudelleen. Varhaiskasvatuksella on mielestäni suuri merkitys näiden perinneleikkien säilymisen kannalta.

Kuva: Pixabay

Mitä sitten lapset voivat oppia perinneleikeistä?

“Perinneleikkien leikkiminen kehittää lapsia ja parantaa muun muassa näiden koulukypsyyttä. “
-Dsupinin musiikkitieteiden väitöskirja

Ylen artikkelissa olevan väitöskirjan mukaan perinneleikeillä on myös positiivinen vaikutus tunnetaitojen harjoitteluun, sosialisaatioon ja kielellisen taitojen kehittymiseen. Varhaiskasvatusikäiset lapset harjoittelevat leikkien kautta luovuutta, mielikuvituksellisuutta, muistia sekä tarkkaavaisuutta.

Mielestäni monet perinneleikit soveltuvat varhaiskasvatuksessa lasten ryhmäytymisleikeiksi hyvin. Niissä lapset huomioivat toisiaan ja luottamus kasvattajien sekä lasten kesken vahvistuu. Leikkien avulla on mahdollista vahvistaa me- henkeä ja yhteisöllisyyttä. Ryhmään kuulumisen tunne on tärkeää kaikille lapsille. Päiväkodin pihalla yhteisöllisyys lapsiryhmien välillä kasvaa esimerkiksi yhteisten leikkihetkien kautta.

Tämän vuoden leikkipäivää vietetään 9.5.2020. Tämä selviää Leikkipäivä sivustojen tiedotteesta: Valtakunnallinen leikkipäivä järjestetään jo 5. kerran. Tätä edeltävää viikkoa vietetään leikin juhlana. Tämän vuoden teemana on “Leikki yhdistää”. Ihmisten lisäksi leikki yhdistää iloa, oppimista ja vuorovaikutusta. Leikin avulla ihminen on osa ympäristöään. Leikki yhdistään eri sukupolvia sekä kulttuuri- ja kielitaustaisia ihmisiä. Yhdessä koettu ilo vahvistaa yhteenkuuluvuudentunnetta. Mielestäni perinneleikkien hyödyntäminen valtakunnallisena leikkipäivänä, tukee sen teemaa hyvin.

Perinneleikit ry on järjestänyt äänestyksen Suomen kansallisleikistä. Perinneleikit ovat olleet mukana juhlissa ja arjessa. Ne ovat myös tuoneet paljon iloa, laulua ja liikettä ihmisiin. Leikkiperinteen säilyminen on yhdistyksen mielestä arvokas asia suomalaisessa yhteiskunnassa.

Tästä pääset äänestämään omaa suosikkiasi kansallisleikiksi: https://fi.surveymonkey.com/r/TGYWD5N

Millaisia muistoja sinulle heräsi omista lapsuuden leikeistä?

-Anneriina

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Perinneleikit osana lasten kasvua”

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus!
    Muistan lähes kaikki tekstissä mainitut leikit omasta lapsuudestani, mutta nolottaa myösntää, etten ole niistä montaakaan leikkinyt omien lasteni kanssa.
    Olen kuitenkin huomannut, että näiden perinneleikkien oheen on tullut myös paljon uusia leikkejä, jotka toimivat samalla periaatteella, mutta konseptit ovat erilaisia. Olin viime talvilomalla ohjaajana lasten leirillä ja siellä suosituimmat leikit olivat polttopallon ja peilin lisäksi kinuski, jota lapset olisivat leikkineet aamusta iltaan.
    Kinuski oli minulle aivan uusi tuttavuus. Siinä lapset makaavat lattialla ja pitävät toisiaan käsistä kiinni ja yksi lapsi, joka on “jäänyt”, koittaa repiä jotain lasta irti “ketjusta”. Jokainen irti lähtenyt tulee mukaan irroittajaksi ja viimeiseksi lattialle jäänyt on voittaja. Leikki oli hyvin fyysinen ja pienten lasten kanssa tapaturmia sattui leikin tiimellyksessä. Silti se oli lasten selkein suosikkileikki, mikä vähän ihmetytti ainakin minua.

Kommentoi