Poikkeustilanteen vielä vallitessa vappua on varmasti juhlittu erilaisten digitaalisten välineiden avulla tai hyvin pienissä porukoissa sisätiloissa. Ennen tätä päivää vappu on ollut suuri tapahtuma, joka on koonnut ihmisiä yhteen monesta eri paikasta. Tänä vuonna ei niinkään.
Toivotaan, että jokainen on viettänyt mukavan vapun ja säästytään poikkeustilan negatiivisilta vaikutuksilta…
Pohdimme työpaikallamme korona tilannetta vanhempien näkökulmasta varsinkin nyt tulleiden lapsien kuolemien myötä. Lisää voi lukea tästä: https://yle.fi/uutiset/3-11329660 https://yle.fi/uutiset/3-11327825 Lapsiryhmien ollessa pieniä, pohdimme lapsille erilaista tekemistä koteihin ja teimme puuhapaketin postissa lähetettäväksi. Paketti sisälsi muun muassa värityskuvia, askartelua, erilaisia tehtäviä, kevät- ja kirja bingoa ja kirjeen kotiin lapsille ja kuvat meistä aikuisista. Vanhemmille lähetimme sähköpostilla lisää vinkkejä kotona tekemiseen ja ohjeet askartelun toteutukseen. Ennen vappua laitoimme kotiin vappu ja äitienpäivä aiheisen puuhapaketin, joka sisälsi yllämainittujen lisäksi myös auringonkukkien istutusta!
Tarkoitus näillä tehtävillä on mahdollistaa vanhempien töiden teko.
Osallistimme vanhempia lähettämään kotoa terveisiä ja kuvia meidän päiväkodille, jotta voimme näitä yhdessä katsoa päivähoidossa olleiden lasten kanssa. Puolestaan laitoimme päiväkodin ikkunoihin kuvia meidän puuhista!
Viikko sitten sain töissä tehtävän, jonka tarkoitus oli tavoittaa oman päiväkotiryhmän vanhemmat. Muistan aiemmin uutisista lukeneeni Helsingin kaupungin linjauksen näistä soitoista, jos ei vastata tehdään lastensuojeluilmoitus. Radikaaliako? Ehkä, ehkä ei. Meillä ei onneksi samanlaista linjausta ollut ja innoissani lähdin soittelemaan kaikille! Oli ihana kuulla lapsien kuulumisia ja miten he ovat kasvaneet kahdessa kuukaudessa. Keskustelu kaikkien vanhempien kanssa oli avointa ja mukavaa. Parhaimmillaan puhelua kesti reilun tunnin verran.
Varhaiskasvatukseen tulee pian ryntäys, kun koulut avataan. Luvut ovat jo nousseet ja varmasti vanhempien jaksaminen kovilla. Jäädään siis odottelemaan tuleeko uutta corona aaltoa?
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Moikka, minäkin olen tehnyt soitto kierroksen vanhemmille nyt kahteen kertaan. Ensin ahdisti, mutta jo parin puhelun jälkeen tuntui tosi kivalta. Oikeastaan tuli oikeen herkistynyt olo, puhuimmehan siinä hetkessä meidän yhteisistä aarteista ja siitä mitä heille kuuluu. Puhelut tosiaan venyi jopa tuntiin, mutta ei se haitannut kun siihen oli aikaa…. Aikaa mitä toivoisin jatkossakin löytyvän arjesta…. Juttelin myös muutaman lapsen kanssa puhelimessa, tunnistin kuinka jännitys olin molemmin puolista.
Me olemme pitäneet myös instagramissa live-lauluhetkiä lapsille. Palaute on ollut todella posiitiivista. Lasten osallisuus kotona olevien lasten osalta ollaan huomiotu toivelauluin.
Lapset ovat lähettäneet meille myös pyynnöstä kuvia ja videoita omista touhuistaan. Me olemme siten jakaneet niitä omalla instagram-tilillä kavereiden nähtäväksi.
Kiitos kirjoituksestasi, siihen oli helppo samaistua:)
Aurinkoisia päiviä sinulle ja kaikille sinne päiväkotiin!
Hei!
Ihana lukea näitä, kuinka eri päiväkodeissa on huomioitu kotona olevia perheitä. Itselläni on kaksi lasta Helsingin kaupungin päiväkodissa ja olen ihmeissäni, että yhteyttä ei pidetä edes keran kuukaudessa, eikä kotona olevia lapsia, varsinkaan pieniä lapsia huomioida juuri lainkaan.
Meillä 4-vuotiaan ryhmästä on laitettu 2kk aikana pari whatsapp ryhmä viestiä kaikille perheille ja aikuiset ovat tehneet 2 videota, sekä yhden näytelmän lapsille. Lisäksi jokunen viikko sitten saimme sähköpostiin jonku yleisen kotipuuhaa tiedotteen. Yhtään puhelua ei ole soitettu, yhden kerran yritetty, mutta olin palaverissa ja en ehtinyt vastaamaan, joten he soittivat miehelle, joka oli töissä eikä ehtinyt puhumaan. Lapsen näkökulmasta ainoa kontakti päiväkodin aikuisiin on ollut, kun pari viikkoa kotiin jäämisen jälkeen kerran näki kadulla yhden ryhmän aikuisista ja jutteli hänen kanssa. Yks päivä hän kysyi, että muistaako ne aikuiset enää meitä, ku tää korona aika kestää niin kauan ja me ei mennä päiväkotiin ollenkaan.
Samassa päiväkodissa olevan 2-vuotiaan ryhmästä taas on ollut totaalisen hiljaista. Ensimmäisen kuukauden aikana tuli viesti, jossa pyydettiin ehdottamaan vasu aikaa ja seuraavalla viikolla kävimme puhelimitse vasu-keskustelun, siinä tähän mennessä kaikki kontaktit, vaikka keskustelussa toivon kotonaolevan lapsen huomioimista ja yhteydenpitoa, ettei lapsi ihan täysin unohtaisi. Harmittaa pienemmän lapsen puolesta, kun hänen ryhmän aikuiset eivät ole 2 kuukauden aikan lähettänyt yhtään mitään terveisiä tai kuvaviestejä lapselle ja yhteydet ovat katkenneet. Tämä vaikeuttaa sitten päiväkotiin palaamista, kun he eivät ole enää ollenkaan tuttuja.
Tuntuu, että tämä johtuu siitä, kun kaupungilla ei ole mitään yhteisiä linjauksia, vaan vaikuttaisi olevan ihan yksikkö ja ryhmä kohtaisia, jopa työntekijästä kiinni, millä tavalla kotona olevia perheitä huomioidaan. Tässä tapauksessa kyse ei ole siitä, etteikö olisi aikaa, kun tiedän, että koko päiväkodissa on ollut paikalla alle 20% lapsista. Onneksi isomman sisarruksen ryhmästä on tullut edes jotakin, kun hän itse pohtii, että onko hänet unohdettu, eikä pienempi lapsi vielä ymmärrä, ettei hänen ryhmästä ole pidetty yhteyttä lainkaan.
Täällä meillä päin perheet aika rauhallisin mielin päiväkotiin ja kouluun palaamisen suhteen. Jos aikuiset jatkavat pääosin yhä etätöissä ja kaikki isot tapahtumat ovat vielä kiellettyjä, eikä ravintolatkaan vielä aukea, niin toivottavasti kouluun ja päiväkotiin palaavat lapset eivät aiheuta uutta korona aaltoa.
Kiva lukea kokemuksia siitä, miten kotona olevia perheitä on huomioitu näin erikoisaikaan.
Meidän ryhmässämme on soitettu kaikille kotona oleville perheille, jonka lisäksi lapsille on pidetty meet-palavereja. Nämä palaverit on käytetty kuulumisten vaihteluun, samalla on pidetty lyhyet laulu- tai satuhetket sekä hoidossa että kotona oleville lapislle. Olemme jakaneet linkin meet-tapaamisiin kaikille perheille, ja niihin on osallistuneet myös sellaisia lapsia jotka ovat olleet muuten hoidossa mutta tapaamisen aikaan sattumalta vapaapäivällä. Lapset ovat tykänneet, ja luulen että tästä on tulossa meille vuororyhmään pysyvä käytäntö, mukava tapa kasata silloin tällöin hyvinkin epäsäännöllisesti hoidossa paikalla olevat lapset yhteen.
Teimme myös päiväkodin pedanet-sivuille vappuaskartelu-vinkkivideon, ja olemme keränmneet sinne muutenkin vinkkejä kotona puuhailuun. Kivasti ovat kotona olijat lähettäneet neille valokuvia ja viestejä kotipuuhistaan.
Myös syntymäpäivät on huomioitu meiltä, olemme lähettäneet synttäritervehdyksen heille, jotka kotona ovat olleet.
Meidän ryhmästä on tavoitettu kaikki kotonaolijat, ja heille jotka ovat puhuneet ongelmista jaksamisessa olemme yrittäneet saada kontaktit eteenpäin kuntoon., ihan niinkuin normiaikaankin.
Legendaarinen vappu.
Tämä koronaaika on tehnyt työstämme varhaiskasvatuksessa hyvin erilaista, kuin mitä se ennen oli. Oli kiva lukea, että mitä muissa päiväkodeissa on toimittu. Kuulostaa todella oudolta, että koteihin ei kaikissa ryhmissä ole pidetty yhteyttä.
Itse työskentelen esiopetusryhmässä ja ehkä siksi meidän näkökulmamme ja tapamme ovat olleet hieman erilaisia tässä ajassa, koska esiopetus on velvoittavaa. Tämän takia jouduimme kovin mopeassa ajassa miettimään, että millä lailla lähdemme toteuttamaan esiopetusta sillä lailla, että joko koko ryhmä on kodeissaan tai sitten niin, että maksimissaan kaksi tai kolme lasta on paikalla.
Aluksi lähdimme rakentamaan arkea niin, että joka perjantaisen viikkoviestin lisäksi lähetettiin tehtävät seuraavaa viikkoa varten. Sen jälkeen lähdimme kehittämään lasten osallisuutta ja ryhmään kuulumisen tunnetta instagramin kautta ja lisäsimme sinne aktiivisesti kotikuulumisia lasten perheiltä kuvien ja videoiden kautta kaikille lapsille nähtäväksi. Olemme myös tarjonneet vanhemmille mahdollisuuden hakea tarvittavaa materiaalia päiväkodilta turvamatkan päästä, jos kotona ei esimerkiksi ole printteriä tehtävien tulostamiseen.
Jossain vaiheessa aloitettiin lasten leops-keskustelut meet-tapaamisten kautta. Samoin aloimme käyttämään meet-tapaamisia lasten kanssa työskentelyyn erilaisten aiheiden piirissä. Kaikille perheille lähti kutsut ja yllättävänkin monet perheet ja lapset lähtivät innokkaina mukaan. Pidimme legoleikkihetkiä, lol-leikkejä, lasten synttäreitä, satuhetkiä ym.
Itse jotenkin toivoisin, että näistä poikkeusoloista olisi hyötyä tulevaisuudessakin näin uusien ja erilaisten työtapojen opettelun kautta.
Tässä vähän infoa siitä, että miten meidän ryhmässä on toimittu.
Oli hyvin mielenkiintoinen aihe ja hyviä kommentteja aiheeseen.
Kaisa