Uhka vai Mahdollisuus?

Kiitos ja kumarrus!

Blogimme on nyt tullut päätökseen ja on aika kiittää teitä kaikkia lukijoita ja toivottaa teille hyvää kesää! Käsittelimme blogissamme osallisuuden muotoja lasten ja nuorten näkökulmasta. Verkossa toimiminen on lisännyt mahdollisuuksia osallistumiseen sekä tuonut uusia osallisuuden muotoja, joita mekin olemme päässeet hyödyntämään. Loppuyhteenvetoona voimme todeta, että uhkat voi useimmiten kääntää mahdollisuuksiksi! Keväisin terveisin Noora, Riikka, Mia …

Kiitos ja kumarrus! Lue lisää »

Rakkaudesta lajeihin!

Oli positiivista ja mieltä lämmittävää huomata, kuinka paljon pienellä Google selaillulla löytyi vähävaraisten, syrjäytymisvaarassa olevien ja yksinäisten lasten ja nuorten harrastustoimintaa tukevia tahoja.  Itse ajattelen harrastusten tukevan lasten ja nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia parhaalla mahdollisella tavalla. Valitettavaa on, että harrastukset saattavat olla melko kalliitakin mutta mahtavaa on, että Suomesta löytyy paljon lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukijoita!

Legendaarinen vappu?

Poikkeustilanteen vielä vallitessa vappua on varmasti juhlittu erilaisten digitaalisten välineiden avulla tai hyvin pienissä porukoissa sisätiloissa. Ennen tätä päivää vappu on ollut suuri tapahtuma, joka on koonnut ihmisiä yhteen monesta eri paikasta. Tänä vuonna ei niinkään. Toivotaan, että jokainen on viettänyt mukavan vapun ja säästytään poikkeustilan negatiivisilta vaikutuksilta…

Kadonneet kesätyöt

Monilta nuorilta ja opiskelijoilta on viimeisen kuukauden aikana kadonnut kesätyöpaikka Korona-kriisin takia. Kesätyöntekijöiden asemaa heikentää osaltaan myös hallituksen työlainsäädäntöön poikkeustilanteen ajaksi tekemä muutos, jonka vuoksi koeaikapurku voidaan tehdä taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla. Lisäksi lainmuutos mahdollistaa määräaikaisen työntekijän lomauttamisen samaan tapaan kuin vakituisen. Moni opiskelija onkin kesällä joko lomautettuna tai kokonaan irtisanottuna.

”Onkohan teillä ikävä meitä, kun te joka päivä käytte täällä meitä kattomassa?”

Tällaisen kysymyksen eräs nuori esitti nuorisotyön kohdatessa hänet ystävineen kauppakeskuksen penkin luona. Ja onhan meillä, myös nuorisotyö palaa jo halusta päästä järjestämään nuorille turvallista, laadukasta vapaa-ajan toimintaa, jossa nuoret voivat kokoontua ja kohdata toisiaan. Jokaisen mielessä on varmasti enemmän ja vähemmän ajatuksia ja kysymyksiä liittyen poikkeustilanteeseen sekä sen jälkeiseen elämään. Niin myös nuorilla. Tässä blogitekstissäni …

”Onkohan teillä ikävä meitä, kun te joka päivä käytte täällä meitä kattomassa?” Lue lisää »

Anna äänimerkki!!!

Tämä postauksessa pohdin tositapahtumiin perustuvaa tilannetta, nuorten syrjäytymisestä, mielestäni erittäin haastavasta näkökulmasta. Keinoja auttamiseen olisi mutta mitä jos keinot eivät kuitenkaan riitä? Onko mitään tehtävissä, kun ihmisellä on kuitenkin itsemääräämisoikeus ja monet auttamisen keinot perustuvat vapaaehtoisuuteen?

Etäopetuksen kahdet kasvot

Toisille lapsille koulujen sulkemisesta johtuva etäopetus ja vanhempien etätyöt mahdollistavat perheen yhteiset aktiviteetit ja yhteisen ajan arjessa. Toisilla taas etäopetuksessa seurana voi olla päihde- tai mielenterveysongelmista kärsivä vanhempi, josta lapsi huolehtii koulutyönsä ohella.

Nuorten osallisuus verkkonuorisotyössä

Tällä hetkellä vallitsevan koronatilanteen vuoksi monen muun toiminnan ohella, myös nuorisotalot on suljettu ja nuorisotyö on siirtynyt lähes kokonaisuudessaan etänä verkossa toteutettavaan työhön, jonka osana nuorisotyöntekijät ”päivystävät” monipuolisilla verkkoalustoilla arki-iltaisin. Tämän lisäksi nuorisotyö järjestää puhelinpäivystystä virka-aikaan sekä jalkautuu kaduille ja muihin nuorten kokoontumispaikkoihin. Jalkautumisen tarkoituksena on turvata nuorten vapaa-ajan vietto sekä tarjota mahdollisuus keskusteluun nuoria …

Nuorten osallisuus verkkonuorisotyössä Lue lisää »

Osallisuus on lasten leikkiä !

Pohdin postauksessani lasten osallisuutta leikin näkökulmasta, sekä varhaiskasvatuksen työntekijän roolia leikin ja osallisuuden mahdollistamisesta. Helsingin varhaiskasvatussuunnitelman (2019) mukaan osallisuutta vahvistaa myönteinen kokemus kuulluksi ja nähdyksi tulemisesta. Lapsi haluaa tulla ymmärretyksi ja hyväksytyksi omana itsenään, saada mielipiteensä kuulluksi ja olla mukana päätöksenteossa. Kasvattajan tehtävänä on mahdollistaa lapsen osallisuus ja edellä mainittujen asioiden toteutuminen.