Laurea otti rohkean askeleen ja teki ennätystuloksen Monacossa

Olen keskittynyt monta vuotta luksusteollisuuteen, koska se on erittäin kiehtova ala ja olen kirjoittanut teemasta kaksi kirjaa Luksus – Kuinka luodaan kiehtova luksusbrändi? (2015) ja Social Selling Luxury – Increase Sales By Engaging In The Digital World (2016). Samaan aikaan olen ollut neuvomassa muoti- ja luksusalan ammattilaisia ja yrittäjiä. Perustanut luksusbrändejä. Sekä harjoittanut markkinointia ja myyntiä ruohonjuuritasolta, koska ainoastaan sitä kautta säilyy kosketus todellisuuteen. Sitä paitsi myynti ja markkinointi on hauskaa.

The Mark Challenge Finland

Vuosien varrella huomasin, että suomalaisilla olisi paljon annettavaa kansainväliselle luksusmarkkinalle, koska suomalaiset haluavat keskittyä laatuun, joka on luksusteollisuuden ydin. Suomesta puuttui kuitenkin korkeakoulu, joka olisi näyttävällä tavalla edistämässä luksusosaamista, jotta tietous leviäisi tulevaisuuden tekijöiden, eli opiskelijoiden pariin. Vuonna 2017 sain tiedustelin the International University of Monacosta, että olisiko allekirjoittaneella yhteyksiä sopivaan korkeakouluun tai korkeakouluihin, joka tai jotka voisivat osallistua The Mark Challenge -luksuskilpailuun.

Ajattelin, että tämä olisi se kilpailu, jota Suomi tarvitsee. Pyysin tapaamista Laurean rehtorin Jouni Kosken kanssa, jossa ehdotin, että olisiko Laurea kiinnostunut järjestämään oman The Mark Challenge Finland -esikilpailun. Ajattelin alkuun, että ehdotukseni olisi Suomen oloissa hyvinkin kaukainen asia korkeakouluille, mutta Koski näki asiassa heti suuren mahdollisuuden viedä suomalaista luksusosaamista eteenpäin. Syksyllä 2017 lähti iso pyörä liikkeelle, eli Laurean lehtorit lähtivät innolla viemään asiaa eteenpäin ja sain kerättyä kovatasoisen tuomariston. Sain yhteyden Balmuiriin, joka suostui tukemaan ensimmäistä  luksuskilpailua, joka järjestettiin Tikkurilan Laureassa tammikuussa 2018.

Laurean opiskelijat Monacossa

Laurea osallistui vuonna 2018 ensimmäisenä suomalaisena korkeakouluna The International University of Monacon järjestämään The Mark Challenge -liiketoimintakilpailuun, joka on suunnattu korkeakouluille ympäri maailman. Vuonna 2018 The Mark Challenge järjestettiin vasta viidennen kerran, eli Laurea oli mukana ensimmäisten korkeakoulujen joukossa, koska kilpailun suosio kasvaa kohisten.

The Mark Challengessa opiskelijoiden tarkoituksena on luoda luksus- ja premium-tason liiketaloussuunnitelmia, jotka arvioidaan arvostettujen luksusasiantuntijoiden toimesta.

Laurea menestyi vuonna 2018 erittäin hyvin, koska laurealainen joukkue pääsi semifinaaliin. Tulokkaalle tämä oli todella kova suoritus, koska kyseessä oli ensimmäinen kerta Laurean opetuksen historiassa, että luksusliiketoimintaa opetettiin määrätietoisesti ja opiskelijat laitettiin tekemään luksustehtäviä sekä joukkueet päättivät kilpalla The Mark Challenge Finland -esikilpaiussa.

Vuodelle 2019 asetettiin jo korkeampia tavoitteita, koska ensimmäinen kierros on aina harjoittelua. Yliopettaja Maria Ekström ja lehtori Anne Martola olivat syksyllä 2018 luottavaisia sen suhteen, että vuonna 2019 laurelaisten taso tulisi nousemaan entistä korkeammalle.

The Mark Challenge Finlandin tuomaristoon saapuivat Spalt PR:n toimitusjohtaja Siru Palmroos, Paparazzi Model Managementin toimitusjohtaja Laila Snellman, tietokirjailija Mirva Saukkola, Transmeri Oy:n Brand Manager Karolina Eroma, Suomen huippumalli haussa -televisio-ohjelman tuomari, yrittäjä Juri Silvennoinen ja Schoffa-vaatebrändin toimitusjohtaja Anton Koivisto. Allekirjoittanut toimi toistamiseen tuomariston päätuomarina. Esikilpailu on Laurean järjestämä.

Esikilpailun jälkeen tuomarit totesivat, että joukkueet olivat kovatasoisia ja opiskelijat olivat kehittäneet kestäviä liiketoimintaideoita. Kuten kaikissa ideoissa. Aina on parantamisen varaa, mutta pohjan tulee aina olla kunnossa, jotta tämän päälle voidaan rakentaa.

Osaksi kansainvälistä tuomaristoa

Maaliskuussa 2019 sain kutsun osallistua The Mark Challengen kansainväliseen tuomaristoon, joka valitsi joukkueet semifinaaliin Bachelors & Masters -sarjaan sekä MBA & Alumni -sarjaan. Kaiken kaikkiaan joukkueita oli yhteensä 104, opiskelijoita oli yhteensä 267 ja yliopistoja osallistui ympäri maailman.

Valitsimme molempiin lohkoihin viisitoista joukkuetta. Laurealla oli kilpailussa viisi joukkuetta, jotka kilpailivat Bachelors & Masters -sarjassa. Tuomariston jäsenenä en saanut arvioida ja kommentoida Laurean joukkueiden ideoita, koska olin jäävi.

Bachelors & Masters -sarjassa Laurea teki The Mark Challengen kohdalla ennätystuloksen, eli kaikki viisi laurealaista joukkuetta pääsi semifinaaliin Monacossa, eli yli kolmannes semifinalisteista oli Laureasta. Tätä ennätystä on erittäin vaikea rikkoa, koska kilpailun suosio kasvaa koko ajan, eli todennäköisyys rikkoa Laurean ennätys muuttuu vain vaikeammaksi.

Finaaliin valittiin kolme joukkuetta, mutta valitettavasti yksikään laurealainen joukkue ei päässyt finaaliin. Finaaliin pääsy on erittäin pienestä kiinni, mutta Laurealla on kaikki mahdollisuudet saada tulevaisuuden finalisteja. Semifinaalin tuloksesta on kuitenkin syytä olla erittäin tyytyväinen, koska tämä on merkki siitä, että Laureassa tarjotaan korkeatasoista opetusta luksusalalla.

Kirjoittajana toimi Jukka Aminoff. Hän on The Mark Challenge Finlandin päätuomari. Jukka on valmistunut liiketalouden tradenomiksi Laureasta vuonna 2009 ja toimi Laurean ensimmäisenä alumnivaltuuskunnan puheenjohtajana 2015-2019.

Alumnin arjessa –blogi kokoaa valmistuneiden opiskelijoidemme tarinoita työstä, opiskeluista ja elämästä. Aiheet ovat monipuolisia ja erilaisia katsauksia elämään valmistumisen jälkeen kirjoittajien silmin.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi