Laurea-ammattikorkeakoulun edustajat Pro-gaalassa sa

Pro -palkinnot jaettiin jälleen

HoReCa -alan yhteisö kokoontui jälleen juhlimaan ammattitaitoa ja osaamista Finlandia talolla järjestetyssä Pro -gaalassa. Pro -patsaita jaettiin jo 18. kerran Aromi –lehden ja sen kumppaniverkostonsa toimesta. Ravintola-, kahvila- ja suurkeittiöalan parhaita palkittiin 15 kategoriassa, joissa oli edustettuna eri tehtäväalueet, vastuut ja ammattinimikkeet. Pro -ehdokkuus on arvokas tunnustus hyvin tehdystä työstä, varsinkin kun se tulee alan sisältä.

Juhlien teemana oli tänä vuonna vastuullisuus ja siitä jaettiin myös palkinto, nyt jo viidettä kertaa. Vastuullisuus-palkinto myönnetään vuosittain Pro -gaalassa henkilölle tai taholle joka aidosti edistää vastuullista toimintaa. Tänä vuonna sen voitti Hotelli Helka, jolla on Green Key –sertifikaatti, mutta erityisesti Hotelli Helka on sosiaalisen vastuun tiennäyttäjä alalla. Kolme vuotta sitten vastuullisuus-sarjan finaalissa ehdokkaana oli Laurea-ammattikorkeakoulun oppimisympäristö BarLaurea. Ehdokkuus tuli muun muassa BarLaurean sitoutumisesta kestävän kehityksen edistämiseen toiminnassaan, sen opettaminen opiskelijoilleen.

Tämän vuoden juhlissa vastuullisuus-teema jäi kuitenkin hieman häilyväksi. Slogan oli komea: Muutos lähtee meistä. Aidosti. Vastuullisesti. Pidetyissä juhlapuheissa kuitenkin lähinnä käsiteltiin alan tulevaisuudennäkymiä henkilöstön riittävyyden kannalta. Toki nekin ovat erittäin tärkeitä huomioita.

Innovaatio -kategorian Pro -patsaan sai tänä vuonna Ravintola Ultima. Ultima on yksi kestävän kehityksen airut suomalaisessa ravintolamaailmassa. Omistajat Henri Alén ja Tommi Tuominen ovat peräänkuuluttaneet, että alan huippukokkien tulisi ottaa enemmän vastuuta siitä mitä tarjoavat, ja ennen kaikkea miksi tarjoavat. Ultimassa toteutetaan uusia ruoantuotantotapoja, mistä hyvänä esimerkkinä ovat ravintolan oma hydroponinen kasvien ja sienien kasvatusmenetelmä, tai syötävien hyönteisten kasvatus. Instagramissa Ultiman yksi omistajista, Henri Alén kommentoi: ”Välillä ollut erittäin kivistä eikä konsepti ole se suoraviivaisin ja helpoin, mutta mielestäni oikea, jos ruoan tulevaisuutta mietitään ja ennen kaikkea toteutetaan.”

Pro -gaalan tuomaristoon oli tänä vuonna kutsuttu 24 alan arvostettua ammattilaista. Korkeakoulujen edustajana tuomaristossa toimi Laurea-ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksen kehittämispäällikkö Katri Korelin. Alan tulevista trendeistä ja suuntauksista, tuomariston haastatteluista nousi esiin teemoina muun muassa vastuullisuus, kestävä kehitys, digitaalisuus, ilmastonmuutos ja sen vaikutus alaan. Näistä teemoista tullaan vielä varmasti kuulemaan, myös Mission Zero Foodprint-hankkeen osalta.

Nykyään vastuullisuus tai kestävä kehitys yritysten perustoiminnassa ei ole enää sananhelinää, vaan luonteva osa niiden viestintää, toimintaa, innovointia ja perusosaamista. Vastuullinen toiminta ja kestävä kehitys tulee kasvattamaan merkitystään myös ravintola-alalla, puhuttamakaan sen mukana tuomasta kilpailuedusta. Kaikki lähtee pienistä teoista, nyt on hyvä aika aloittaa.

Teksti: Mika Vitikka, projektipäällikkö, Laurea-ammattikorkeakoulu
Kuva: Anikò Lehtinen

Mission Zero Foodprint-hankkeen aloitustapahtuma on 13.2. Starter Helsingissä klo 13.30 alkaen. Mukana tapahtumassa puhumassa mm. Henri Alén Ravintola Ultimasta.

Mission Zero Foodprint – hankkeen kysely ravintoloiden hiilineutraaliudesta löytyy täältä.

Mission Zero Foodprint- hanke järjestää myös yhteiskehittämisen työpajoja eri teemoilla. Ensimmäisen työpajan teema on hävikki. Työpajoja järjestetään kaksi saman sisältöistä, joista ensimmäinen järjestetään Urban Labissa, Kalasatamassa maanantaina 24.2.2020, kello 13:00–16:00. Ilmoittautuminen tästä.
Toinen työpaja on perjantaina 28.2. kello 09:00-12:00 Laurea-ammattikorkeakoulu, Leppävaara. Ilmoittautumiset tästä.

Pro-palkintojen voittajat 2020
Ravintolan asiakaspalvelija: Murat Kilickesen, Radisson Blu Plaza Hotel, Helsinki
Kahvilan työntekijä: Katariina Silvo, Café Visio, ISS Palvelut, Helsinki
Ammattikeittiön työntekijä: Kirsi Mäkynen, Kurikan Kampus, Kurikka
Ammattikeittiön kokki: Johannes Djupsjöbacka, StaffPoint, Oulu
Ammattikeittiön päällikkö: Jetro Luumi, Ravintola Huoltamo (Yle), Palmia, Helsinki
Ammattikeittiön tuotekehittäjä: Terhi Paldan, ISS Food Service, Helsinki
Ravintolapäällikkö: Raija Sillanpää, Hilton Helsinki Kalastajatorppa, Helsinki
Ravintolan kokki: Heidi Sovelius, YES YES YES, NoHo Partners, Helsinki
Hovimestari/sommelier: Katrina Laitinen, BasBas, Helsinki
Baarimestari: Petri Määttä, Cafe Kuluma, Oulu
Keittiömestari/-päällikkö: Timo Lepistö, Finlandia-talo, Kanresta, Helsinki
Opettaja: Riikka Mantila, Turun Ammatti-instituutti, Turku
Yrittäjä: Laura Apukka ja Janek Bjurström, Espan Sokeri, Pompier, Helsinki
Vastuullisuus: Hotelli Helka, Helsinki
Innovaatio: Ravintola Ultima, Helsinki

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi