Gastro Helsinki 2020 jäi koronan varjoon

Atrian messuosastolla oli nolla hävikki.

Gastro Helsinki on Suomen merkittävin horeca-alan ammattitapahtuma, ja se järjestetään joka toinen vuosi. Vuonna 2018 järjestetyillä messuilla oli yli 250 näytteilleasettajaa ja vierailijoita yli 16 000. Tämän vuoden tapahtumasta piti tulla suurin ja kaunein, mutta toisin kävi.

Jo ennen tapahtuman alkua oli monessa yrityksessä varauduttu korona-viruksen leviämisen varotoimiin. Suurista suomalaisista yrityksistä esimerkiksi Pauligin ja Atrian messupisteillä ei ollut ketään, pelkästään tyhjät osastot ja tiedotteet poissaolosta. Matkustuskieltojen vuoksi myös osa eurooppalaisista yrityksistä oli perunut tulonsa (mikä oli oikea päätös tässä tilanteessa).

Kun messut keskiviikkona alkoivat, oli peruutuksia tullut lisää. Itse pääsin paikalle vasta torstaina ja tunnelma oli tyypillisen messuhulinan sijaan hieman varautunut. Etukäteen messuvieraille lähetetyt “käyttäytymisohjeet oli ymmärretty, messukeskuksessa ei kätelty, halailtu, eikä poskisuudelmiakaaan annettu. Koronaviirus oli muuttanut perinteistä kättelykulttuuria kohti kyynärpäätervehdystä. Vieraita oli huomattavan vähän, käsidesipulloja huomattavan paljon.

Torstain aamupäivällä alkoi jo liikkua huhuja, että messut suljetaan. Puolen päivän maissa alkoi osa näytteilleasettajista jo purkamaan osastojaan. Kahdelta hallitus ja sosiaali- ja terveysministeriö olivat ohjeistaneet tapahtumanjärjestäjiä siirtämään tai peruuttamaan yli 500 henkilöt tilaisuudet. Lopulta neljältä, Gastro Helsinki 2020 päätettiin sulkea koronavirustilanteen vuoksi. Jälkiviisaus on ärsyttävää, mutta olisiko tapahtuma pitänyt peruttaa jo hieman aiemmin?

Gastrossa on ollut perinteisesti aina myös hyvää oheisohjelmaa, paneeleita, kilpailuja ja luentoja normaalin messutapahtuman lisäksi. Niin tälläkin kertaa. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilja -kilpailun finaalit pidettiin lopulta perjantaina tyhjille katsomoille. Chris Angelov (Finnjävel Salonki) voitti Vuoden Tarjoilija -tittelin ja Lari Helenius (Olo) kokkien vastaavan. Viisi Tähteä -lehden ravintolaäänestyksessä Suomen parhaaksi ravintolaksi valikoitui ylivoimaisesti ravintola Palace.

Harmikseni keskiviikkona ollut paneeli suomalaisen ruoan tulevaisuudesta (Henri Alén, Saara Kankaanrinta ja Jari Hanska) jäi kuulematta, kuten myös perjantaille sijoitettu Valtteri Ahosen (Biovaaka) ruokahävikki ravintolassa-luento. Perjantaille suunniteltu Update Forum of Restaurant Business-huippuseminaari jouduttiin myös perumaan.

Vastuu innoittaa!

Gastro Helsinki 2020 kattoteemana oli “Vastuu innoittaa!” Teema olikin monella messuosastolla huomioitu hienosti; oli kierrätettyjä materiaaleja lattioina, työvaatteina, biohajoavina maisteluastioita ja muovipillit loisti poissaolollaan. Helsingin Messukeskushan on myös sinänsä energiatehokas tapahtumatalo.

Dietan messuosastolta.

Sana “vastuu” viittaa vastuullisuuteen, joka on perustellusti ottanut pysyvän paikan uutisfiideissä, sekä päivittäisissä keskustelunaiheissa. Myös horeca-alalla on viime vuosina panostettu vastuullisuuteen näkyvästi.

(Juhani Järvenpää, Dieta Oy:n toimitusjohtaja ja Gastro Helsinki kehitysryhmän puheenjohtaja.)

Tämän vuoden Gastron Parhaat, kuin suoraan Mission Zero Foodprint -hankkeesta

Jokaiseen Gastro-tapahtumaan on ammattilaisista koostuva raati valinnut ennakkoon messujen kiinnostavimmat tuotteet, Gastron parhaat. Tämän vuoden raadissa oli mukana myös BarLaurean keittiömestari Jarmo Vähä-Savo. Nämä viisi valittua tuotetta oli näyttävästi esillä yritysten osastoilla. Tämän vuoden Gastron parhaiden ominaisuuksia oli muun muassa: Hävikihallinta, energiatehokkuus ja toiminnan hiilijalanjäljen laskenta. Aivan kuten Mission Zero Foodprint -hankkeen työpajojen teemat!

IoLivingin HävikkiValvoja on kokonaisvaltainen digitaalinen ratkaisu ruokahävikin seurantaan. Jäteastian vieressä oleva monitori auttaa niin keittiöhenkilökuntaa kuin asiakkaitakin hahmottamaan hävikin ympäristövaikutuksia.

Dietalta oli mukaan valittu kaksi tuotettta; induktioliedelle soveluvat valualumiiniset tarjoiluastiat sekä uuni, jossa itsenäisesti säädettävät uunikammiot. Asiantuntijaraati molempien tuotteiden energiatehokkuutta. Jamixin CO2-laskuri puolestaan helpottaa ammattilaisia vertailemaan eri tuotteiden, reseptin ja annosten hiilidioksidiarvoja. Ammattilaisia laskuri auttaa ilmastonäkökulman huomioimisessa joka päiväisessä toiminnassa ja asiakkaita taas avustaa ilmastoystävällisten valintojen tekemisessä.

E.Ahlströmin astioiden kierrätyspalvelu tarjoaa ravintoloille mahdollisuuden kierrättää vanhat posliiniastiat kiertotalouden hengessä. Ennen loppuun käytetyt astiat päätyivät sekajätteeseen, mutta nyt kierrätyspalvelu toimittaa ne suomalaiselle tiilitehtaalle, jossa ne saa uuden elämän rakennustiilenä. Hyväkuntoisimmat astiat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen esimerkiksi Yhteinen pöytä-verkostolle, josta ne päätyvät mm. vähävaraisten yhteisölounasta tarjoaville tahoille.

Kaiken kaikkiaan, Gastro Helsinki 2020 jäi varsin torsoksi. Silti pelottavampaa on ajatella, että mitä kaikkea korona-viirus tulee saamaan aikaan ravintola-alalla yleensä. Moni ravintola joutuu nyt sulkemaan ovensa, mutta toivottavasti vain tilapäisesti. Pirun viirus.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi