Asunnottomien yö

Asunnottomien yö -tapahtuma järjestetään kansainvälisesti vuosittain, yleensä 17. lokakuuta. Tapahtuman tarkoituksena on ehkäistä köyhyyttä ja syrjäytymistä. Tapahtuma pohjautuu YK:n kansainväliseen köyhyyden päivään, jota on vietetty suomessa vuodesta 2002. https://asunnottomienyo.fi/

Suomessa Asunnottomien yö -tapahtumaa koordinoi Asunnottomien yö -kansalaisliike, mutta mukana on paljon muita yhdistyksiä, yhteistyökumppaneita ja vapaaehtoisia. Tapahtumaa järjestetään eri kunnissa ja eri toimijoiden toimesta, mutta kaikille toimijoille yhteistä on kuitenkin se, että järjestäjät sitoutuvat toimimaan samoilla arvoilla, ilman minkäänlaista syrjintää tai rasismia. Tapahtumissa ei saa olla esillä puolueiden, tai eri uskontojen tunnuksia, vaan tapahtuma on sitoutumaton poliittisesti ja uskonnollisesti. Kaikille tapahtumille yhteistä on myös tulisymboli, joka voidaan sytyttää tynnyriin muistuttamaan ihmisiä köyhyydestä ja huono-osaisuudesta. http://www.ehyt.fi/fi/asunnottomien-yon-tapahtuman-jarjestaminen

Tapahtuma on sitoutumaton poliittisesti ja uskonnollisesti.

Mitä Asunnottomien yössä tapahtuu?

Asunnottomien yön aktiviteetti riippuu kunnasta ja järjestäjistä, mutta yleensä jokaisessa tapahtumassa on ruoka-, vaate- ja EU- ruokakassien jako. Lisäksi tapahtumassa on yleensä paljon eri yhdistysten ja järjestöjen kojuja, joissa voi olla jokin aktiviteetti kuten vaikka onnenpyörä, joissa voi voittaa palkintoja. Kojujen pääosainen tarkoitus on kuitenkin edistää asunnottomien ja toimijoiden kohtaamista ja tarjota ihmisille tietoa asunnottomien palveluista. Usein tapahtumissa on myös paneelikeskustelu, jossa poliitikot keskustelevat asunnottomuuden teemoista. Tapahtumassa on mahdollisuus myös pitää puheita ja musiikkiesityksiä. Kaiken kaikkiaan tapahtuma tarjoaa ihmisille lämpimän ja tasa-arvoisen ilmapiirin, jossa ihmiset voivat kohdata ja kokea tulevansa kuulluiksi ja nähdyiksi.

Olin itse mukana tänä vuonna järjestetyssä Vantaan Asunnottomien yössä. Jaoimme opiskelija porukalla keräämiämme vaatteita teltassa. Vaikka Vantaan tapahtuma on huomattavasti pienempi kuin Helsingissä järjestettävä tapahtuma, oli kuitenkin hienoa huomata kuinka paljon tapahtuma keräsi ihmisiä paikalle. Vantaan Asunnottomien yö järjestettiin Kansalaistoiminnankeskus Leinikissä ja sen lähiympäristössä. Pihalla oli makkaran paistoa, ruokakassien jakoa, vaatejakoa ja onnenpyörää ja sisätiloissa oli paneelikeskustelu, kauneussalonki, ruoka- ja kahvitarjoilu, sekä esiintyjiä. Mielestäni tapahtuma oli onnistunut, vaikka sää oli aika huono ja huomasin ettei ihmiset oikein löytänyt sisätiloihin, vaan luulivat että kaikki tapahtuma on ulkona. Leinikki on muuten hyvä tapahtumapaikkana, mutta ehkä vähän syrjässä. Moni paikalle tulleista tiesi tapahtumasta entuudestaan, eikä paikalle eksynyt paljoa ohikulkijoita. Ehkä ensi vuotta ajatellen tapahtuma voisi toimia paremmin jossain vähän näkyvämmällä paikalla. Itse sain kuitenkin paljon irti kohtaamisista ja oli hienoa olla mukana tärkeässä tapahtumassa.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Asunnottomien yö”

  1. Kiitos kirjoituksesta! En ole itse ollut koskaan mukana Asunnottomien yössä, mutta nyt kun koulussa on tapahtumaa esitelty ja tämän kirjoituksen myötä aion ehdottomasti osallistua tapahtumaan ensi vuonna.

    Asiallista keskustelua asunnottomuudesta ja siihen usein liittyvistä päihde- ja mielenterveysongelmista tarvitaan. Keskustelua köyhyydestä ja syrjäytymisestä. Asunnottomien yö toimii puolueeton maaperänä kohtaamisille niin asunnottomille, toimijoille kuin kenelle tahansa meistä. Ongelma ei ratkea vastakkainasettelulla ja tuomitsemalla asunnottomia kakkosluokan kansakaisiksi kuten Riikka Moilanen kutsuessaan Oulun valtuuston kokouksessa päihdeongelmaisia ja kodittomia ihmisroskaksi.

    Kerroin Asunnottomien yöstä myös 7-vuotiaalle tyttärelleni, joka olisi halunnut osallistua tapahtumaan saman tien. Hän kirjoitti myöhemmin muistikirjaansa näin “Rakauta ja elämää ruokaa ja että kaikila on kodit. Luonole ystävälisiä ja kaikile eläimile kilttejä. Ihmisten pitää aina juoda hyvin. On tärketä että kaikila on tervelistä ruokaa.”

Kommentoi