Yksin alaikäisenä Suomeen tulleet nuoret

Yksin maahan saapuu osa turvapaikan hakijoista, jotka ovat alaikäisiä. Heillä ei ole lainkaan huoltajaa mukana, kun saapuvat maahan josta hakevat turvapaikkaa. Alaikäiselle turvapaikanhakijalle kuuluvat samat sosiaali- ja terveyspalvelut kuin kunnan asukkaalle, myös tarvittavat lastensuojelun palvelut. Heillä on myös samanlainen oikeus käydä koulua.

Ilman huoltajaa saapuvat alaikäiset lapset ja nuoret sijoitetaan turvapaikkaprosessin ajaksi tukiasuntoihin, ryhmäkoteihin tai yksityismajoituksiin. Monet nuoret ovat traumatisoituneita, taustalla voi olla paljon väkivaltakokemuksia ja matka kotimaasta on voinut olla lapselle ja nuorelle todella traumaattinen kokemus.

Pikainen apu lapsille ja nuorille on todella tärkeää. Stressi ja pahoinvointi voi hidastaa kuntouttamista, kotoutumista uuteen maahan sekä kielen oppimista. Kaikilla lapsilla ja nuorilla ei ole niin vakavia psyykkisiä ongelmia, ja he pystyvät sopetumaan paremmin.

Yksin alaikäisenä Suomeen tulleille lapsille ja nuorille on myös tarjolla tukiperheitä. Tukiperhe on perhe, jonka kodissa nuori vierailee ja viettää yhteistä aikaa. Tapaamisia voi olla esimerkiksi iltaisin, viikonloppuisin ja joskus lomilla. Nuoret tarvitsevat tukiperhettä kotoutumiseen.

Tukiperheen avulla he pystyvät oppimaan suomen kieltä, tutustumaan meidän yhteiskuntaan paremmin ja sen toimintatapoihin. Heillä on paikka jonne he voivat mennä, kun ei ole omaa perhettä. Tukiperheestä voi olla lapselle sekä nuorelle valtavasti apua kotoutumisessa uuteen maahan.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Yksin alaikäisenä Suomeen tulleet nuoret”

  1. Hei,

    Olin tutustumassa tuohon aiheeseen seminaari päivänä ja mielestäni on todella hyvä juttu, että nuorille maahanmuuttajalapsille järjestetään tukiperheitä. Heillä voi olla isoja vaikeuksia saada suomalaisista tuttavia tai ystäviä kielimuurin takia yksin maahan tullessaan, silloin tukiperhe voi auttaa käytännön asioissa paljonkin.

  2. Kiitos kirjoituksestasi -tässä on paljon ajattelemisen aihetta. Saavatko alaikäiset turvapaikanhakijat siis LAPSET riittävää huolenpitoa, oikeanlaisia palveluita ja tukea? He ovat lähteneet pakoon omasta kodistaa, pois omien vanhempiensa luota tai ehkä he ovat orpoja. Nämä nuoret ovat monella tapaa vaikeassa tilanteessa: takana traumaattisia kokemuksia ja edessä haasteet uudessa kotimaassa. He eivät ole enää pikkulapsia, mutta eivät aikuisiakaan, monessa suhteessa ehkä vielä hyvinkin epäkypsiä.

    Pakolaisneuvonta ja muut ihmisoikeusjärjestöjen ovat tehneet vaikuttamistyötä, jotta lapsen asema turvapaikkamenettelyssä kohenisi ja vastaanottopalveluita kehitettäisiin paremmin alaikäiset huomioivaan suuntaan. Lapsen oikeuksien yleissopimuksen allekirjoittajamaana Suomella on velvollisuus pyrkiä tähän.

    Tukiperheellä voi olla valtava merkitys näille yksintuleville nuorille. Tukiperhe voi antaa tunteet, ettei heidän tarvitse pärjätä yksin ja heillä on ihmisiä, jotka tukevat ja kuuntelevat. Toivottavasti avara sydämisiä tukiperheitä löytyy riittävästä kaikille Suomeen turvaan tuleville nuorille.

Kommentoi