Keskustelin viime viikolla ystäväni kanssa maahanmuuttajista ja kahtena naispuolisena henkilönä aiheemme meni maahanmuuttajanaisiin ja erityisesti heidän hyvinvointiinsa ja jaksamiseen. Keskustelimme pitkään siitä, miten hyvin meillä Suomessa asiat ovat ja miten esimerkiksi meidän on naisina yhtä helppo kouluttautua ja saada työpaikka kuin suomalaisten miesten. Aloimme miettimään maahanmuuttajanaisten kokemusta tästä ja siitä mistä he saisivat apua arkeensa.
Miten helposti maahanmuuttajat ylipäätänsä saavat töitä tai pääsevät kouluun? Nykyään suomen kielen taito on todella tärkeässä osassa niin työpaikkojen kuin koulupaikkojen saantiin. Suomen tai edes englannin kielen osaaminen on tärkeää, jos haluaa työllistyä tai päästä opiskelemaan. Niin kuin edellisessä blogipostauksessani kerroin, niin Suomessa maahanmuuttajat, jotka osaavat englantia pärjäävät yleensä paremmin ja verkostoituvat helpommin kuin he, joilla ei ole suomen eikä englannin kielen taitoa.
Itse koen, että maahanmuuttajanaisten erityisesti maahanmuuttajaäitien on vielä vaikeampi verkostoitua ja päästä osaksi yhteiskuntaamme kuin maahanmuuttajamiesten, koska heillä ei välttämättä samanlailla aikaa edes yrittää opiskella kieltä, koska heidän pitää hoitaa koti ja lapset. Mitä mieltä te olette? Itselleni heräsi myös kysymys, että miten maahanmuuttajaäidit, jotka eivät osaa suomea pystyvät auttamaan suomalaisessa koulussa olevaa lastaan kotiläksyissä?
Tutkiessani huomasin, että monet vapaaehtoisilla toimivat järjestöt järjestävät paljon toimintaa maahanmuuttajavanhemmille ja heidän lapsillensa. On hyvä, että esimerkiksi Suomen Punainen Risti ja Mannerheimin lastensuojeluliitto ovat järjestäneet paljon monikulttuurista toimintaa. Ystävätoiminnan avulla maahanmuuttajanaisille annetaan mahdollisuus puhua suomea sekä päästä viettämään aikaa mieluisten asioiden parissa. Läksyhelppitoiminnasta olen itsekin kuullut ja se on minusta todella hyvä keino antaa apua maahanmuuttajavanhemmille, jotka eivät itse pysty auttamaan lapsiaan läksyissä.
Mielestäni on mahtavaa, että myös maahanmuuttajanaisia autetaan suomen kielen opiskelussa ja heille annetaan mahdollisuuksia verkostoitua. Erilaiset järjestöt tekevät todella tärkeää työtä asian kanssa. Maahanmuuttajanaisia ei saa jättää yksin kotiin vaan he tarvitsevat tukea elämäänsä. Ei varmasti ole helppoa muuttaa toiseen maahan, missä kaikki tehdään uudella tavalla ja kieli on uusi.
On hyvä muistaa, että kaikki olemme kaikki ihmisiä ja ihminen tarvitsee toista ihmistä, myös maahanmuuttajat. Mitä ajatuksia maahanmuuttajanaiset ja -äidit herättävät teissä? Pystyisitkö itse tehdä jotain, mikä helpottaisi juuri maahanmuuttajanaisten elämää?
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Mieletön teksti! Otit esiin maahanmuuttajanaisten aseman ja heidän vaikeudet. Olen samaa mieltä siitä, että naisten täytyisi saada tukea verkostoitumiseen, jotta he pääsevät käsiksi sosiaaliseen elämään.
Ongelmana näen juuri sen, että maahanmuuttajanaiset jäävät hyvin herkästi sinne kotiin, jolloin kynnys on suurempi lähteä sosiaalisiin tapaamisiin.
En rehellisesti tiedä, mitä itse voisin tehdä asian suhteen. Joten toivon, että työkaluja tällaiseen olisi saatavilla myös tavallisille kansalaisille.