10 keinoa hallita stressiä

Herätys soi. Tänään on koe ja esitelmä. En nukkunut yöllä. Äiti huutaa alakerrassa. Teinkö eilen läksyt? Monelta oli koe? Oliko tänään edes koetta? Mikä se ohjelma oli missä koe piti tehdä, Peppi, Pakki, Wilma, Ville, Pirkko, mikä se nyt oli? Isä saatetaan lomauttaa. Kesäloma reissu peruuntui. Huone pitäisi siivota. Kaveri soittaa. Kaveria ei saa nähdä. Voi tulla korona. Kauppaan ei saa mennä. Voi tulla korona. Harrastukset on peruttu. Siitäkin voi tulla korona. Äiti on sairaanhoitaja, se on töissä. Tuleeko siitä korona? Mummi on vanha. Toivottavasti sille ei tule koronaa, se joutuisi sairaalaan. Mitä jos minulle tulee korona. Sattuukohan se. Minua pelottaa. Uutiset tulee radiosta. Korona, Korona, Korona. Koulua ei ole enää keväällä. Uusimaa menee kiinni. Korona, Korona, Korona. Minua ahdistaa. Onko tuo kyynel. Minua taitaa itkettää. Äiti. Eihän meille tule koronaa. Minä haluan kouluun, kaverille, harrastuksiin, kesäloma matkalle. En mitään koronaa.

Tämä teksti oli fiktiota. Toisaalta se voisi kuitenkin olla aivan täyttä totta monenkin nuoren tämän hetkisissä ajatuksissa. Siinä missä Korona virus pelottaa ja puhuttaa meitä aikuisia, se pelottaa myös varmasti nuoria. Covid-19 riehuu koko maailmassa ja samalla se on muuttanut oleellisesti monen ihmisen elämää.

Nuorten elämässä tapahtuu tällä hetkellä valtavasti muutoksia. Koulua pitäisi osata käydä etänä. Kaikki aika tulisi viettää kotona perheen kanssa ja kavereiden näkemistä pitäisi välttää. Myöskin vapaa-ajan harrastukset joihin nuori normaalisti arjessaan saattaa käyttää useita tunteja viikossa, ovat nyt peruutettu pandemian vuoksi. Nuoresta saattaa tuntua siltä, että koko maailma on äkkiseltään pysähtynyt. Tällöin stressi voi ottaa nuoren elämässä vallan, ellei sitä osaa hallita.

Stressi voi liittyä vaikeisiin ja äkisti muuttuviin elämäntilanteisiin, kuten vanhempien eroamiseen, läheisen kuolemaan, kiusatuksi joutumiseen tai tällaisiin merkittäviin ja koko maailmaa mullistaviin tapahtumiin kuten Covid-19. Ihminen kestää stressiä jonkin aikaa, mutta pitkittyessään stressi voi olla ihmiselle monin tavoin haitallista. (Mieli. 2020.)

Stressin ottaessa liikaa valtaa mielessä, on tärkeää osata pysähtyä ja rentoutua ja hengittää syvään ja rauhallisesti. Paras keino ehkäistä stressiä on rentoutuminen. Rentoutuminen on mielen virkistämistä, lepoa ja omien tunteiden kuuntelemista. Ihmisillä on monia erilaisia tapoja rentoutua, joku saattaa nauttia musiikin kuuntelusta tai elokuvien katsomisesta, toinen taas voi rentoutua lenkkeilemällä ja kolmas metsäretken avulla. Monet ihmiset kokevat omien harrastusten piristävän mieltä. Nyt pandemian aikaan monet harrastukset ovat valitettavasti peruutettu, joten on äärettömän tärkeää, että nuori löytää itsellensä jonkin toisenkin tavan rentoutua ja purkaa paineitaan. (Mieli 2020.)

Tässä listattuna 10 keinoa, joilla stressiä voi mekittävästi hallita ja ehkäistä.

  1. Syö säännöllisesti: Säännöllinen syöminen pitää verensokeripitoisuuden tasaisena ja vireyttä yllä. Ihmisen olisi hyvä syödä n. 4 tunnin välein.
  2. Nuku riittävästi: Nuoret tarvitsevat unta noin 810 tuntia joka yö. Tämän lisäksi kaikki fyysinen ja psyykkinen ponnistelu lisää unen tarvetta.
  3. Muista liikkua päivittäin: Kaikkien 7–18-vuotiaiden tulisi liikkua vähintään 1–2 tuntia päivässä monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla.
  4. Pidä työskentelystä riittävästi taukoja ja muista välillä myös palkita itsesi. Yli kahden tunnin pituisia istumisjaksoja tulisi välttää.
  5. Hae tukea ystäviltä, perheeltä, tuttavilta, kerro huolistasi ja puhu tunteistasi.
  6. Rentoudu, katso telkkaria, kuuntele musiikkia, lähde lenkille, mene kävelylle, mitä vain mikä saa ajatuksesi muualle sinua stressaavasta asiasta.
  7. Pidä yllä positiivista ajattelua, vältä negatiivisia ajatuksia. Muista, että tämä on vain väliaikaista. Elämä palautuu kyllä normaaliksi.
  8. Aseta itsellesi realistisia tavoitteita, älä ole itsellesi liian ankara.
  9. Luo itsellesi aikataulu.
  10. Kokeile rentoutumisharjoitteita.

Tässä vielä jumppakissan rentouttava ja mieltä tyhjentävä rentoutumisharjoite. Päästä irti sinua mietityttävistä ajatuksista ja anna mielesi rentoutua!

Lähteet:

https://mieli.fi/fi/mielenterveys/hyvinvointi/stressi-kuuluu-el%C3%A4m%C3%A4%C3%A4n

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “10 keinoa hallita stressiä”

  1. Hei! Kiitos loistavasta kirjoituksesta!
    Stressi on joskus iso osa elämää, ja varsinkin tämmöisinä aikoina entistä enemmän. Itse koen olevani kova stressaaja ja tästä sai kyllä monta hyvää lisä vinkkiä!
    Olen paljon miettinyt nyt kotona olevia perheitä, joissa on myös nuoria ketkä ovat tottuneet näkemään ystäviä päivittäin eri paikoissa, ja yhtäkkiä eivät saakaan mennä mihinkään tai kehotetaan olemaan kotona mahdollisimman paljon. Tämän päälle vielä koulua kotona ja perheen kanssa mahdollisesti kokoaika. Siinä nousee stressitaso varmasti kaikilla.

  2. Kiitos kirjoituksestasi!

    Korona-aika on todella tuonut esiin stressinhallinnan tärkeyden. Itse koen, että ensimmäistä kertaa elämässä täytyy toden teolla keskittyä selvittämään, kuinka omaa vireystilaansa säätelee. Luettuani listaasi huomaan onnekseni toimineeni jokseenkin oikein! =) Perusasioiden merkitys nousee hyvin tärkeään asemaan, kun mieli kuormittuu joka suunnasta tulevasta paineesta. En muista aikaa, jolloin olisin huolehtinut yhtä hyvin säännöllisestä ja monipuolisesta ruokailusta, liikkunut ja meditoinut lähes päivittäin ja hiipinyt iltaisin ennen kymmentä sänkyyn.

    Jos tästä kaikesta koronakoronakoronasta pitää siis jotain iloja koittaa löytää, niin olkoon ne nämä kehittyvät stressinhallinta taidot.

Kommentoi