Koronakriisi vaikuttaa masennuksesta kärsivän arkeen

Kaikkia ihmisiä koskettaa Koronakriisi tällä hetkellä. Erityisen tukalaan asemaan ovat joutuneet masennusta sairastavat, kun terapia-ajat vaihtuvat etävastaanotoiksi eli videopuheluiksi, vertaistukiryhmiä ja kuntouttavaa työtoimintaa perutaan. Ihmisiä on nyt pyydetty välttämään turhaa liikkumista kodin ulkopuolella. Näin masennusta sairastavien kontaktit vähenevät ja mieltä painaa huolet tulevasta.

Ennen Koronan Suomeen iskemistä, meillä oli projektityöskentely käynnissä Mielikahvilaan Lohjalle, jossa kävijät ovat pääsääntöisesti mielenterveyskuntoutujia. Projektimme peruuntui muutaman kerran jälkeen turvallisuussyistä, johon kyseinen virus vaikutti. Tämä luonnollisesti harmitti, mutta pistää miettimään Mielikahvilan kävijäkuntaa. Juuri niitä ihmisiä, jotka ovat mielenterveydellisistä syistä lähes vakioasiakkaita ja kaipaavat toisten ihmisten seuraa ja keskustelukumppaneita, eivätkä niitä liiemmin muualta löydä. He tulevat Mielikahvilaan lähes päivittäin juomaan kupin kahvia tai teetä ja nauttimaan muutamista kekseistä tai osallistumaan erilaisiin toimintoihin. Heidän päivänsä ovat rutinoituja ja he tukeutuvat niihin tuttuihin rutiineihin, jotka antavat heille turvaa elämässä pärjäämiseen. Juuri he ovat muista ihmisistä riippuvaisia ja nyt heille ehdotetaan videopuheluita terapioiden sijaan.Helsingin sanomat julkaisi 24.3.2020 aiheesta Jenni Kangasniemen kirjoituksen, joka kolahti.

Sosiaalisen eristäytymisen vaatimus kolahtaa kovimmin niihin, joilla on jo valmiiksi mielenterveyden kanssa haasteita”

Kuntouttava työtoiminta on myös nyt poikkeuksellisena aikana suljettu, eikä ole tietoa, koska avataan seuraavan kerran. Masentuneet ihmiset ovat riippuvaisia tämänkaltaisesta toiminnasta. Se on tärkeä ja olellinen osa heidän kuntoutustaan, mielenterveyttään ja arjesta selviytymistään. Jos nämä heille tärkeät tukirakenteet horjuvat, miten on mielenterveyden laita?

“Niitä, joilla on heikompi turvaverkko, tulisi huomioida nyt erityisesti ja miettiä, voinko tehdä jotain läheisteni hyväksi. Ei läheiset tarkoita ainoastaan sukulaisia ja ystäviä, vaan myös esimerkiksi samassa rapussa asuvia”

Suomen Mielenterveys ry antaa vinkkejä siihen, kuinka huolehdit mielenterveydestä koronakriisin aikana. Aiheesta nostan muutamia, jotka koskettavat juuri näitä masennuksesta kärsiviä ihmisiä. Tärkeää olisi noudattaa säännöllisiä arjen rutiineja, ulkoilla ja liikkua, ei saa jäädä yksin, rauhoita mieltäsi, hyväksy hankalat tunteet ja epävarmuus, seuraa luotettavia tiedonlähteitä, mutta annostele somen käyttöä, suhtaudu myötätuntoisesti sairastuneisiin tai virukselle altistuneisiin ja jos voimavaroja riittää, tarjoa apua toiselle. Näitä kaikkia Mielikahvilan kävijät tulevat kahvilasta hakemaan. Siellä on aina ollut joku heitä vastassa, joka on kutsunut heitä peremmälle ja josta on saanut keskustelukumppanin. Näistä ihmisistä osalla ei ole nyt ketään, joka auttaisi. On ihmisiä, joilla ei ole sukulaisia eikä juuri ystäviäkään. Onneksi on Kriisipuhelin, joka on auki vuorokauden ympäri. Siellä vain ei ole ketään tuttua, joka kävijän muistaisi.

Soitellaan tai lähetetään postikortti läheisille ja sukulaisille, jotka ovat yksin. Naapurin yksineläjälle voi myös pudottaa postikortin ohikulkiessaan. Pidetään toisistamme huolta vaikeinakin aikoina.

-JohannaPASOVA

Helsingin Sanomat. 24.3.2020. https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006450584.html

Suomen Mielenterveys ry. 2020. https://mieli.fi/fi/koronaepidemia-ja-mielenterveys

Suomen Mielenterveys ry. 2020. https://mieli.fi/fi/koronaepidemia-kuormittaa-mielenterveytt%C3%A4

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Koronakriisi vaikuttaa masennuksesta kärsivän arkeen”

  1. Kiitos ajankohtaisesta postauksesta. Tämä on sellainen asia, jota olen miettinyt myös paljon. Tämän hetkisellä tilanteella “koronan kyntäessä maatamme” on kauas kantoiset vaikutukset. Jo pelkästään se tiedottomuus siitä, miten pitkään tämä tulee kestämään vie voimavaroja. Monelle ihmiselle, varsinkin jo ennestään masennusta sairastaville, aika tulee olemaan hyvin pitkä esimerkiksi ilman terapioita ja vertaistukiryhmiä. Ja miten paljon masennuksen kynnyksellä olevia ihmisiä sairastuu lisää. Koronan aiheuttama “jälkipyykki” tulee olemaan valtava monella tapaa ja tämä on yksi iso osa sitä.

    Onneksi ihmisistä löytyy auttamisen halu muita kohtaan ja tällaisena aikana se vielä korostuu. Mielestäni nykyään erilaiset tempaukset tulevat ihmisten tietoon paremmin juurikin sosiaalisen median kautta. Jos keksii hyvän auttamisen tai muiden ilahduttamisen, niin kannattaa se aina jakaa muille tiedoksi, sillä hyvillä asioilla on tapana lähteä kiertämään.

    Muistetaan lähimmäisiä!

    —Tanja—

    1. Kiitos Tanja kommentistasi ja anteeksi etten ole huomannut sitä aikaisemmin. Koko blogihomma on minulle aivan uutta.
      Olen kanssasi samaa mieltä. Maksamme tästä myöhemmin ja suuresti. Tämä aika jättää jäljen meihin jokaiseen, ikään katsomatta. Uskon hyvään ja toivon, että jossain vaiheessa hyvä teko palautuu sen tekijälle. Pieniä hyviä tekoja me tarvitsemme. Tässä ja nyt.

      -Johanna

Kommentoi