Kadonneet kesätyöt

Monilta nuorilta ja opiskelijoilta on viimeisen kuukauden aikana kadonnut kesätyöpaikka Korona-kriisin takia. Kesätyöntekijöiden asemaa heikentää osaltaan myös hallituksen työlainsäädäntöön poikkeustilanteen ajaksi tekemä muutos, jonka vuoksi koeaikapurku voidaan tehdä taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla. Lisäksi lainmuutos mahdollistaa määräaikaisen työntekijän lomauttamisen samaan tapaan kuin vakituisen. Moni opiskelija onkin kesällä joko lomautettuna tai kokonaan irtisanottuna.

Opiskelijoiden asemaa hankaloittaa lisäksi se, että päätoimiset opiskelijat eivät ole oikeutettuja ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, elleivät he ole opintojen ohella onnistuneet työskentelemään vähintään 18 tuntia viikossa ja ovat jonkin työttömyyskassan jäseniä. Opiskelijoiden kesän toimeentulo on siis tällä hetkellä hyvin epävarmaa. Myös KELAn pitkät käsittelyajat hankaloittavat niiden opiskelijoiden asemaa, joille ainut toimeentulon vaihtoehto kesän ajaksi on perustoimeentulotuki. Hakemuksia ei välttämättä ehditä edes käsitellä kesän aikana.

“Kesätyöntekijöiden asemaa heikentää työlainsäädäntöön poikkeustilanteen ajaksi tehtävä muutos, jonka vuoksi koeaikapurku voidaan tehdä taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla.”

-Riikka Aaltonen, Kauppalehti

Toisen hyvin pettyneen joukon muodostavat nykyiset ysiluokkalaiset, joista monille tämä olisi ensimmäinen kesä, jolloin kesätyöllä olisi mahdollisuus ansaita omaa rahaa. Viime joulukuussa Elinkeinoelämän keskusliitto kertoi, että pelkästään EK:n jäsenyritykset tarjosivat vuoden 2019 kesänä kesätyöpaikan hieman alle 130 000:lle henkilölle. Joulukuussa suomalaisyritykset arvioivat saattavansa lisätä kesätyöpaikkoja tälle kesälle. Toisin kuitenkin kävi.

Minä jään myös jännityksellä odottamaan, kuinka oman 9-luokkalaiseni kesätyöpaikalle käy. Hänelle oli luvattu kesätyö koko kesäkuuksi, mutta nyt on epävarmaa, onko hänellä paikkaa ollenkaan.

Lähteet: Kauppalehti 10.12.2019. https://www-kauppalehti-fi.nelli.laurea.fi/uutiset/ek-yritykset-enteilevat-kesatyopaikkojen-lisaysta-ensi-vuodelle/334e309e-d4be-4337-af6f-1a875882b21c

Kauppalehti 2.4.2020. https://www-kauppalehti-fi.nelli.laurea.fi/uutiset/korona-syo-monelta-kesatyot-opiskelijat-ovat-syysta-huolissaan-toimeentulostaan/04bdf482-0109-47ac-a95c-2b01b1de41e5

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Kadonneet kesätyöt”

 1. Tämä kesätyö asia on itselläkin ollut paljon pohdinnassa. Varsinkin nyt 9-luokkalaisten kesätyömahdollisuudet ja menetetyt kesätyöpaikat harmittavat. Pääsin kevään ajan läheltä seuraamaan hanketyöskentelyssä, kuinka useat kymmenet maahanmuuttaja nuoret näkivät suuren vaivan sen eteen, että saavat kesätyöpaikan. He osallistuivat säännöllisiin tapaamisiin, kirjoittivat cv:n ja työhakemuksen ja hakivat useita työpaikkoja. Nuoret kävivät harjoittelemassa työelämä taitoja kesätöitä varten.
  Sitten alkoi pikkuhiljaa mediassa ilmestymään juttuja, että kesätyöt ovat peruuntunut ja kamala epävarmuus iski, että onko nyt kaikki kesätyöt peruttu. Osa alkoi saamaan kesätyöpaikoista vastauksia, että töitä ei valitettavasti ole. Todella suuri pettymys niin monelle nuorella ja varmasti niin monen unelmat ja haaveet menevät nurin.
  Harmittaa todella paljon juuri näiden ensimmäistä kertaa työelämää kokeilemaan menevien osalta. Toki todella ikävä tilanne kaikille, joille se kesätyö on ollut tärkeä osa toimeentuloa. Todella monen suunnitelmat menevät nyt uusiksi menetettyjen kesätöiden takia. Osa on jo ehtinyt asuntojakin vuokraamaan kesäksi ja nyt töitä ei ole.

 2. Kiitos kirjoituksestasi!
  Mielenkiintoinen ja ajankohtainen aihe myös itselleni. Irtisanouduin töistä ja aion opiskella kesän. Irtisanoutuessani itse, olen kolmen kuukauden karenssissa eikä työttömyyskassan jäsenyydestä ole kesän yli hyötyä. Aikaisempaan ammattiini en ole palaamassa, mutta mieleni muuttuessa saatan jotain keikkatyötä tehdä.
  Ilmeisesti Kelalta voi saada opintotuen, lainan valtiontakauksen ja yleisen asumistuen myös kesän ajalle. Kuten kirjoituksessasi mainitsit, päätöksien saamiseen voi mennä aikaa. Toisaalta rahaa ei menekään niin paljon, kun ei ole mitään tapahtumia, minne mennä. Positiivinen puoli löytyy kaikesta, jos oikein etsimällä etsii.
  En osannutkaan ajatella ysiluokkalaisten kohtaloa, toivottavasti edes joku saa kesätyöpaikan, että työmaailmaan tutustuminen alkaisi aiemmin! Monella tuon ikäisellä on ollut varmasti jo suunnitelma, minne rahansa käyttäisi. Toisaalta olisi helpottanut myös monen vanhemman tilannetta, kun nuorella olisi ollut mahdollisuus hankkia omaa käyttörahaa. Uskomattoman moneen asiaan korona onkin vaikuttanut!

Kommentoi