Alkoholismi vaikuttaa koko perheeseen

Alkoholismi voi aiheuttaa sekä käyttäjässä että perheenjäsenissä häpeää ja syyllisyyttä. Se vaikuttaa koko perheen päivittäiseen elämään. Alkoholi vie salakavalasti mennessään ja käyttäjä vaikuttaa haluamattaankin kaikkiin läheisiinsä ympärillään. Monet ihmiset saattavat syyttää itseään läheisensä alkoholismista ja potea siitä syyllisyyttä. Vaaran merkkejä ei huomattu ajoissa ja riippuvuus pääsi vallalle.

Alkoholismi on sairaus, jolla on oma tautiluokituksensa mukainen diagnoosi. Alkoholismiin voi sairastua kuka vain sukupuolesta, iästä, koulutuksesta, taloudellisesta tilanteesta tai vakaumuksesta riippumatta. Jotta alkoholismi voi puhjeta, on käytettävä alkoholia. Kohtuuton juominen sekä käytöshäiriöt aiheutuvat kuitenkin riippuvuudesta ja perinnöllisyys vaikuttaa siihen, kenelle riippuvuus puhkeaa.

Kuva: Pixabay

Usein ihmiset ajattelevat, että perheenjäsenen alkoholin käyttö on perheen sisäinen asia ja käyttäjän oma asia. Alkoholin käyttöä ei oteta puheeksi ja tilannetta pyritään salailemaan. Alkoholiongelma on perheen sisäinen, synkkä salaisuus, jota pyritään turvaamaan rakentamalla ympärille tavallisen perhe-elämän kulissit. Perheen sisällä saatetaan riidellä alkoholin käytöstä jopa päivittäin, mutta kysyttäessä “Miten menee?”, on vastaus nopea “Hyvin menee.”. Alkoholistin juominen hallitsee alkoholistin perhe-elämää ja läheisiä. Alkoholisti syyllistää riippuvuudestaan kaikkia muita ympärillään olevia läheisiään, raskaita työoloja tai epäonnistumisia. Läheiset tuntevat alkoholistin käytöksestä syyllisyyttä ja he näkevät alkoholistin käytöksen epärehellisenä ja pakonomaisena.

Alkoholistin läheiset pelkäävät usein perheen tilanteen paljastuvan ulkopuolisille. Kulisseja pyritään pitämään pystyssä kaikin tavoin. Alkoholismin paljastumisen pelon seurauksena perhe alkaa vähitellen eristäytyä ympäristöstä ja läheisistään. Pitäisi lähteä mummolaan kylään, mutta alkoholisti nukkuu kaatokännissä sohvalla. Läheinen tarttuukin puhelimeen ja ilmoittaa lasten olevan kipeitä, joten reissuun ei lähdetäkään. Alkoholismista ei puhuta ulkopuolisille, mutta ei siitä juuri puhuta perheen sisälläkään. Perheen lapsille ei puhuta ongelmista. Lapset kyllä ymmärtävät, että jotain on vialla, mutta siitä ei saa puhua. Puhumattomuus myrkyttää koko perheen ja kohta ei puhuta enää mistään.

On vaikeaa tunnustaa itselleen, että perheessä on ongelmia. Erityisen vaikeaa on tehdä päätös lähteä tilanteesta. Monesti kuitenkin lähteminen olisi sitä suurinta rakkautta. Totuus usein on, että läheisen läsnäolo mahdollistaa alkoholistin juomisen. Läheinen huolehtii alkoholistin päivittäisistä asioista, laskuista ja muista juoksevista asioista. Näin läheinen itse asiassa mahdollistaa alkoholistin juomisen. Jotta muutos olisi mahdollinen Läheisen huoneentaulu ohjeistaa ottamaan tilanteen puheeksi ja vähentämään omaa syyllisyyden tunnettaan. Älä anna alkoholistille rahaa ja lopeta alkoholistin puolesta valehteleminen. Päätä omat rajasi, äläkä häpeile, syy ei ole sinun. Anna ammattilaisten auttaa ja muista hakea apua myös itsellesi.

  • Sini

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

4 ajatusta aiheesta “Alkoholismi vaikuttaa koko perheeseen”

  1. Useat alkoholistien kanssa elävät todella pyrkivät näyttämään paremman kuvan ulospäin ja joskus jopa perustelemaan ja puolustamaan omaa juomistaan. “Toiminnallinen alkoholisti” oli sanat, joilla oma sukulaiseni kuvasi itseään, koska ei ollut koskaan jäänyt töistä pois juomisen takia, mutta loppuajat vietti laalaa-landissa. Olen keskustellut aiheesta nyt vanhempana, kun olen pyrkinyt ymmärtämään omaa käyttäytymistäni iän karttuessa, sekä toisen käyttäytymistä ja mainitsemasi asioiden piiloittelu tuli hyvin näissä keskusteluissa esiin. Kullattu todellisuus, joka piiloittaa kosteusvauriot alleen. Asioista aito keskustelu on tärkeää, mutta toista ei siihen voi pakottaa ja sen ymmärtäminen on hankalaa, varsinkin jos on omasta läheisestä kyse. Armon antaminen itselle tässä tilanteessa ja itsestään huolen pitäminen on haastavaa, mutta tarpeellista – niinkuin sanoit, joskus paras asia jonka voi tehdä, on vain kävellä pois.

  2. Asioista tulisi tosiaan keskustella aidosti ja välittävästi, mutta ketään ei siihen tosiaankaan voi pakottaa. Joskus on vaikea ymmärtää toisen toimia tai toimettomuutta. Silloin ei oikeastaan voi kuin pitää huolta omasta jaksamisesta, vaikka se olisikin haasteellista.

  3. On todella hyvä, että jaattte oikenalaista kuvaa alkoholismista ja muistutatte, että se on tosiaan oikea sairaus.
    Vaikka maailma on muuttunut paljon, on vieläkin alkoholismi jonkinlainen tabu ja varsinkin alkoholistin läheiset voivat pitää asiaa hyvin häpeällisenä. onneksi me kaikki voimme vaikuttaa siihen että nykyinen asenne ilmapiiri voi muuttua puhumalla asiasta avoimesti.

    1. Olet Kati oikeassa, että alkoholismi on edelleen aiheena tabu ja alkoholismia hävetään hyvinkin paljon. Toivon, että valistuksen myötä myös asenteet alkaisivat muuttua ja sitä mukaa yhä useampi alkoholismista joko itse tai välillisesti kärsivä saisi tilanteeseensa apua.

Kommentoi