Unohdettu päihteiden käyttäjäryhmä?

Tuleeko sanasta päihteidenkäyttäjä ensimmäisenä mieleesi Helsinginkadulla tallaava asunnoton narkomaani, jolla on valitettavia puutteita hygienian suhteen, saati sitten huutava pula ruuasta. Hän on juuri menossa viikoittaiseen leipäjonoon, sillä kaikki tuen muodot menivät jälleen päihteisiin.

Mitä jos kurkattaisiin tällä kertaa toiseen ääripäähän?

Katsoin viime keväänä Yle areenasta Exit-nimisen norjalaisen draamasarjan, joka perustuu tositapahtumiin. Sarjaa varten on haastateltu talouseliittiä ja neljälle talouseliitin päälähteelle lähetettiin käsikirjoitus. He oikeastaan oikaisivat vain, että asiat ovat vielä karmivampia mitä sarja antaa ymmärtää.

Kuva: Pixabay

Aluksi katsoessani sarjaa olin hieman kateellinen, kun sarjan päähahmoilla oli kaikkea mitä toivoa voi. Hyvin äkkiä tunne muuttui vastenmielisyydeksi. Sarjan päähahmot elivät elämää, jossa ei empatiaa riittänyt muille. Elämä oli itsekeskeistä ja hyvin egoistista.

Elämä täyttyi valheilla, väkivallalla, huumeilla, ja viikoittaisilla maksettujen naisten seuralla, vaikka kaikilla päähahmoilla oli vaimot kotona.

Päihteistä alkoholin lisäksi enimmäkseen kului kokaiinia. Mitä enemmän oli juhlia tai ahdistusta sitä suurempi kulutus. Kokaiinin vaikutuksena kaikilla oli ylimitoitettu itsetunto, jolla voi olla peruuttamattomat seuraukset.

Hyvin selväksi tuli, että raha antaa vallantunteen kaikkeen ja saa ihailijoita ympärilleen.

Eräs sarjan henkilöistä yritti tappaa itsensä kokaiinin laskujen seurauksena. Sen jälkeen tiivis kaverinelikko mietti, että pitäisikö hylätä kyseinen kaveri, kun ei enää vastannut heidän tasoaan. Hänestä kun oli tullut psykoottinen, näkyjä näkevä ja todellisuudentaju oli kadonnut.

Jotenkin paradoksaalista, kun elämässä on kaikkea, niin siitä tuleekin selviytymistaistelu. Kuka pysyy hengissä pisimpään?

Kuva: Pixabay

Ylen artikkeli kertoo joulukuussa 2015, että kokaiinin hinta on kallista ja niiden käyttäjät ovat pääsääntöisesti varakasta väkeä, joten heidän ei tarvitse tehdä rikoksia rahoittaakseen käyttöään.

Tuntuuko teistä muistakin, että talouseliittiin eivät päde samat lait, kuin muihin kansalaisiin. He kiertävät veroja, voivat käyttää huumausaineita ilman seurauksia.

Viimeisimmät artikkelit ja raportit viittaavat kokaiinista muodostuneen myös tavallisemman kansan päihde.

Ylen artikkeli kertoo kesäkuussa 2019, että kokaiinin käyttö on yleistynyt koko Euroopassa, myös Suomessa. Kokaiini on puhtaampaa ja sitä saa helpommin. Jätevesitutkimuksen mukaan Suomessa käytetään eniten Kokaiinia Helsingissä viikonloppuisin.

Euroopan huumeraportti vuodelta 2019 selvittää kokaiinin rantautuneen hyvin laajalti ympäri Eurooppaa. Nykyteknologia mahdollistaa avoimet markkinat ja ostosta on tullut helpompaa. Vuonna 2017 takavarikoitiin kokaiinia ennätyksellinen määrä ja sen puhtaus oli myös korkeimmillaan vuosikymmeneen. Iso ero entiseen oli myös, että takavarikoituna oli kokapensaan lehdet, eivätkä esimerkiksi viiniin tai vaatteisiin sisällytetty kokaiini. Raportin mukaan tämä voi kertoa Euroopassa tuotantotaktiikan monipuolistuneen eli löytyisi laboratorioita, jotka käsittelevät kokalehtiä ja kokatahnaa.

Vuonna 2017 ensiaputilanteisiin liittyivät useimmiten kokaiini koko Euroopan tilastojen mukaan. Tarkemmin katsottuna etenkin Etelä-ja Länsi-Euroopassa käytetään kokaiinia. Pohjoismaissa edelleen amfetamiini on huomattavasti suositumpaa.

Kokaiinin vuoksi hoitoon hakeutuneiden raportoidaan olleen sosiaalisesti hyvässä asemassa, vakituinen työ, sekä elinolot tasapainossa. Tämä ryhmä käyttää pääsääntöisesti vain jauheena. Kokaiinin poltettava muoto crack-kokaiini on edelleen vaikeasti saatavilla oleva päihde. Crackin ongelmakäyttäjät ovat yleensä syrjäytyneitä.

Valtiotieteiden tohtori Jussi Perälä kertoo tutkineen, että moni käyttää päihteitä työstressiin ja työssä jaksamiseen. Osa käyttää keinona olla luova työpaikalla. Perälä on huolissaan käyttäjistä, jotka tarvitsevat päihdettä työpaikalla täyttääkseen työpaikan ja yhteiskunnan vaatimukset. Mitä tämä kertoo hyvinvointiyhteiskunnasta?

Päihdeterapeutti Jussi Kinnunen sanoo perusalkoholistin olevan katoava luonnonvara ja ihmisillä olevan väärä mielikuva päihteidenkäyttäjistä. Kalliolan päihdeklinikan asiakkaat tulevat hyvin eri taustoilta. Asiakkaiden kirjo on laaja. Osa voi olla työssäkäyviä johtajia, lääkäreitä tai pappeja. Tai sitten ihan tavallisia työntekijöitä. Nykyään suurin osa käyttäjistä on sekakäyttäjiä.

Aiheemme on mieron tiellä. Talouseliitin ei tarvitse kerjätä tai olla kulkurina vai tarvitseeko? Tarvitseeko heidän saada jokapäiväinen annos hyväksyntää päihteistä, pönkittämällä suurilla taloudellisilla saavutuksilla omaa egoaan? Elääkö hienojen kulissien takana epävarma ihminen, jolla ei ole ankkuria elämäänsä kohtaan. Elämä perustuu valheelle ja kulisseista pidetään kiinni keinoja kaihtamatta. Samalla valta turmelee. Näihin tunnelmiin jäin tutustuessani talouseliitin päihderiippuvuuteen.

Lähteet:

https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000006340670.html

https://yle.fi/uutiset/3-8559226

https://yle.fi/uutiset/3-10817052

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kokaiini-yleistyy-suomessa-kovaa-vauhtia-ja-poliisi-tormaa-uusiin-tapauksiin-paivittain-kaytto-on-viisinkertaistunut/7228210#gs.jhg5r9

https://www.emcdda.europa.eu/system/files/publications/11364/20191724_TDAT19001FIN_PDF.pdf

https://yle.fi/uutiset/3-6598456

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Unohdettu päihteiden käyttäjäryhmä?”

  1. Hei! Olet valinnut erittäin kiinnostavan aiheen! Artikkelin otsikosta ja ensimmäisestä kuvasta tuli mieleen just toi Exit-sarja. Katsoin sitä myös viime keväänä ja olin hyvin yllättynyt. Sarja kertoo realistisella tavalla eliittiryhmästä, jotka ovat hyvin itsekkäitä ja kärsivät päihderiippuvuudesta. Eliitti ryhmän kokaiiniriippuvuutta näkee just näissä Hollywood leffoissa ja jostain syystä sitä ei oteta mitenkään vakavasti, vaan sitä jopa ihannoidaan. Olin erityisesti järkyttynyt Exit draamasarjan tapahtumista, sillä ne perustuivat tositapahtumiin. Taloiseliitin huumeongelmaa pitäisi tutkia paljon enemmän. Kiitos kattavasta tekstistä!

  2. Kiitos, kun luit blogini ja kommentistasi.
    Katsomisen jälkeen tuli kyllä paha olo, kun tajusin, että hyväosaisella voi elämä mennä noin pahasti sikailuksi ja totuus on vielä sarjaakin karumpaa. Silti mieleni tekisi nähdä toinenkin tuotantokausi jos tarinat jatkuvat totuuteen perustuen.
    Mielestäni tosiaan otetaan aivan liian vähän puheeksi tavallisten työssäkäyvien ja rikkaiden päihteidenkäyttö. Sitähän tapahtuu jatkuvasti arkena ja viikonloppuisin . Jos kaikki seulottaisiin, niin tulisi varmasti monta ihmettelyn paikkaa esimiehille.
    Tämän myötä saattaisiin herätä siihen, että onko työ liian kuormittavaa tai päivät liian pitkiä.

Kommentoi