Voimauttava vuorovaikutus tietoiseksi kaikille

Viime keväällä osana opintojani tutustuin ensimmäistä kertaa voimauttavaan vuorovaikutukseen. Puhuimme paljon kanssaopiskelijoideni kanssa siitä, kuinka emme olleet kuulleet tästä lähestymistavasta aiemmin, vaikka monet meistä olivat jo työskennelleet sosiaalialan eri työkentillä jo jonkun aikaa. Toivon, että tämän blogitekstin kautta saisin kasvatettua ihmisten tietoisuutta asiaa koskien. Mitä voimauttava vuorovaikutus siis on?

Voimauttava vuorovaikutus on toimintamalli, jonka tarkoitus on opettaa puhetta edeltävien viestinnän perusteita (esimerkiksi katsekontaktia) lapsille ja aikuisille, joilla on vakavia oppimisvaikeuksia, ovat kommunikaation kehitysvaiheessa tai jotka kuuluvat autismin kirjoon.
Toimintatapaa voi myös käyttää ihmisten kanssa, jotka ilmaisevat itseään kielellisesti mutta jotka tarvitsevat kommunikaation perusteiden vahvistamista.

Kuva: Pixabay.com

Voimauttavan vuorovaikutuksen perusta rakentuu periaatteeseen, jossa johdatettava saa johtaa vuorovaikutusta. Tällä tarkoitetaan, että tuettava henkilö saa itse päättää yhteisen jaetun vuorovaikutuksen keston, laadun ja sisällön.

Tärkeäksi osaksi voimauttavassa vuorovaikutuksessa nousee läsnäolon välittäminen toiselle osapuolelle. Vuorovaikutuksen aikana peilaavan henkilön on myös tärkeää tuoda esille, että hän nauttii tästä yhteisestä jaetusta hetkestä ja toisen henkilön seurasta. Tunnesiteen luominen vuorovaikutuksen aikana on tärkeää, sillä ilman sitä tehty peilaaminen tai matkiminen saattaa tuntua toiselle osapuolelle hämmentävältä, ehkä jopa loukkaavalta. Toisen osapuolen toimintaan liittymällä ja hänen tekemisiään jäljittelemällä viestitetään, että hän saa ohjata tilannetta ja vaikuttaa peilaavan henkilön toimintaan.

Parhaimpia puolia voimauttavassa vuorovaikutuksessa on se, että kuka tahansa voi harjoittaa sitä. Sitä varten tarvitse olla sosiaalialan ammattipätevyyttä. Toiminta tavasta järjestetään kyllä erilaisia koulutuksia, mutta sitä voi harjoittaa vaikkei olisi osallistunut yhteenkään koulutukseen.

Haastaisin jokaisen lukijan uhraamaan lyhyen hetken päivän askareistaan ja kokeilemaan voimauttavaa vuorovaikutusta esimerkiksi ystävänsä, puolisonsa tai oman lapsensa kanssa. Yhteinen jaettu hetki voi positiivisesti piristää molempien osapuolien päivää!

Mikäli haluat kuulla voimauttavasta vuorovaikutuksesta lisää, tässä linkki Papunetin YouTube-videoon, joka toimintamallia todella hyvin ja selkeästi:
https://www.youtube.com/watch?v=qVEjUuL4w50

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

3 ajatusta aiheesta “Voimauttava vuorovaikutus tietoiseksi kaikille”

  1. Hyvä teksti ja tärkeä aihe! Voimauttavaa vuorovaikutusta olisi varmasti kaikkien hyvä harjoitella ja erityisesti niiden, jotka työskentelevät erityisryhmien parissa. Läsnäolon luominen ja yhteyden löytäminen toiseen vuorovaikutustilanteessa on hieno taito.

  2. Kiitos teksistä Joona, en ollut myöskään kuullut tästä ennen!
    Kiinnostavaa, että tätä toimintatapaa voisi käyttää myös muistisairaiden kanssa sairauden loppuvaiheessa, kuten videolla sanottiin. Myös sitä ajattelin, että vaikka ei varsinaisesti käyttäisi tätä tekniikkaa, niin vuorovaikutuksessa usein tuntuu auttavan se, jos muutenkin peilaa omaa kehonkieltään ja äänensävyään toisen käyttämään (ei varmasti toki kaikissa tilanteissa, esimerkiksi konflikteissa, mutta monesti). Tämähän tuntuu myös joskus tapahtuvan ihan luonnostaan.

  3. Kiitos kirjoituksestasi, tämä oli minulle uusi ja tosi kiinnostava tuttavuus! Toisaalta tuntuu siltä, että olen tietämättäni ehkä käyttänytkin tätä menetelmää työssäni päiväkodissa. Varsinkin pienten lasten kanssa on oltava täysillä läsnä, ja puheen puuttuessa muut vuorovaikutuskeinot ovat tärkeä osa kommunikointia.

Kommentoi