Minkälaisia ennakkoluuloja ihmisillä onkaan työttömiä kohtaan? Keitä ovat nämä ennakkoluuloja omaavat ihmiset? Tämän päivän blogitekstissä avaamme erilaisia ennakkoluuloja, joita työttömät helposti kohtaavat. Ennakkoluulo on virheellinen ja joustamaton yleistys, jonka seurauksena syntyy vastenmielisyyden tunne jotain kohdetta, kuten ihmisryhmää kohtaan, tapauksessamme työttömiä kohtaa.
Työttömiin, eteenkin pitkäaikaistyöttömiin kohdistuu paljonkin ennakkoluuloja. Ennakkoluulojen lisäksi työtön saattaa joutua kokemaan myös syrjintää ja jopa vihapuheita.
Eniten ennakkoluuloja työttömiä kohtaan omaavat ihmiset, ovat usein niitä henkilöitä, joilla ei ole itsellään minkäänlaista kokemusta työttömyydestä. Tämä tuntuukin niin äärettömän epäreilulta, sillä eihän sellainen voi toista tuomita, jolla ei ole edes käsitystä mistä puhuu. Lisäksi ennakkoluuloja pitkäaikaistyöttömistä on työnantajilla. Pohditaan helposti, ”että mikä ihmisessä on huonoa, kun tätä ei haluta töihin?” tai että ”ei meidän tätä ei kannata ottaa töihin, kun eivät muutkaan työnantajat ole tätä halunneet.”
Pitkäaikastyöttömänä kohtaa muun muassa seuraavanlaisia ennakkoluuloja:
”Olet vain laiska” ”Et osaa mitään” ”Haluat vain elää elämää valtionrahoilla, tekemättä mitään” ”Et vain halua tehdä töitä”
Ennakkoluulot ja puheet ovat kuitenkin usein täysin vääristyneitä eikä niitä omaavilla ole käsitystä todellisuudesta. Vaikka surullista se onkin, ennakkoluuloja joutuu kokemaan suurin osa ihmistä. Pitkäaikaistyöttömät kohtaavat ennakkoluuloja monen muun sosiaalisesti huonossa asemassa olevien tavoin. Jäämmekin pohtimaan, kuinka näitä ennakkoluuloja voisimme rikkoa? Olisikin tärkeää, että useammat ihmiset yhteiskunnassamme tietäisivät mitä tarkoittaa pitkäaikaistyöttömyys ja mitä se pitää sisällään.
Lähteet: Työttömiin kohdistuu perusteettomia ennakkoluuloja – Mielipide | HS.fi
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Moikka! Nostit hyvän aiheen esille ja sait minutkin pohtimaan asia, koska tottahan se on: työttömiä kohtaan on usein erilaisia ennakkoluuloja. Johtuuko se sitten valtamediasta vai tästä meidän suomalaisten vanhasta itsepärjäämisen kulttuurista? Työtön ei kuitenkaan pärjää yksin ja joutuu hakemaan erilaisia tukia, ja se voidaan nähdä normeja rikkovana asiana, jonka vuoksi syntyy ennakkoluuloja.
Ennakkoluulot ovat usein myös opetettuja. Huomaan itsekin, että jotkin omat ennakkoluulot, jotka on pitänyt työstää pois, ovat omilta vanhemmilta, tai jopa heidän vanhemmilta opittuja. Jos lapsena kuulee esimerkiksi koko ajan juuri sitä, että työttömiä kutsutaan laiskoiksi jne, on se helppoa omaksua omaksi käsitykseksi työttömistä. Sen vuoksi huomautuksesi lopussa siitä, että ihmisten pitäisi tietää ilmiöstä enemmän on yksi hyvä tapa päästä rikkomaan näitä ennakkoluuloja. Niin mediassa kuin muuallakin pitäisi enemmän puhua aiheesta ja ihmisille jakaa tietoa ja ymmärrystä.