Halusin perehtyä tarkemmin siihen millaista matalan kynnyksen apua on tarjolla työttömille ja syrjäytyneille. Ensimmäisenä itsellä tuli mieleen Ohjaamo, mikä kertoo onnistuneesta mainostuksesta ja perehdyin tarkemmin siihen millaista apua Ohjaamosta on mahdollista saada.
Mikä on Ohjaamo?
Ohjaamot on tarkoitettu alle 30-vuotiaille ja niistä saa maksutonta apua esimerkiksi liittyen opiskeluun, asumiseen, työllistymiseen yms. Ohjaamoja on noin 70 eri puolella Suomea ja niistä on mahdollista saada apua ja ohjausta kotikunnasta riippumatta. Lähimmän Ohjaamon löytää helposti Ohjaamon nettisivuilta ja parhaiten sieltä voi saada apua käymällä itse paikan päällä (korona-aikana tulee tietysti ottaa huomioon mahdolliset koronarajoitukset.)
Tutustuin tarkemmin kotikaupunkini Ohjaamon toimintaan ja siihen millaista apua työttömän ja mahdollisesti myös syrjäytyneen nuoren on mahdollista sieltä saada.
Tällä hetkellä Tampereen Ohjaamo tarjoaa sekä ryhmämuotoista, että yksilöohjausta erilaisille asiakasryhmille. Työtön ja syrjäytynyt nuori voisi hakeutua esimerkiksi Kämpästä kodiksi -ryhmävalmennukseen, josta saa tietoa ja myös konkreettista apua asumiseen liittyen jos haasteena on esimerkiksi vuokravelka. Ryhmä kokoontuu kuusi kertaa helmikuun aikana.
Yksilövalmennusta on tarjolla jos haluaa apua arjessa selviytymiseen, tulevaisuuden suunnitteluun ja vastaaviin haasteisiin. Ohjaamo tarjoaa yhteistyössä Tampereen seurakuntien kanssa Walk in -terapiaa, johon voi tulla kertaluontoisesti pohtimaan yhdessä ratkaisukeskeisen terapeutin kanssa elämäntilannettasi jos kaipaat siihen muutosta.
Tampereen Ohjaamon kalenterista voi myös päiväkohtaisesti katsoa millaista ohjausta ja toimintaa on tarjolla kullekin päivälle. Muutamina nostoina Ohjaamossa on mahdollista esimerkiksi tavat lukion opoa tai TE-asiantuntijaa sekä maahanmuuttajien on mahdollista saada omalle kielellään ohjausta.
Omat ajatukset
On hienoa, että tällaista erittäin matalan kynnyksen apua on saatavilla, joka on maksutonta ja Ohjaamon tapauksessa vaatii vaan sen, että tulee käymään paikanpäällä ja työntekijät auttavat eteenpäin. Haastavaa on sitten se, että mistä apua tarvitsevat nuoret kuulevat Ohjaamosta ja tarttuvat itse tarjolla olevaan apuun. Itse olen sitä mieltä, että henkilöitä, jotka eivät koe tarvitsevansa tai haluavansa apua, on hyvin haastavaa auttaa, mutta myös heitäkin olisi todella tärkeä tavoittaa.
Kuten jo alussa mainitsin, Ohjaamo on näkyvä somessa ja se on varmasti yksi tehokkaimmista keinoista tavoittaa nuoria tänä päivänä. Huomionarvoista kuitenkin on, että kun itse olin reilu vuosi sitten siinä tilanteessa, että olin TE-toimiston asiakkaana työttömänä työnhakijana etsimässä suuntaa elämälle, ei minulle kukaan maininnut siellä asioidessani Ohjaamosta ja nyt kun tätä blogitekstiä varten luen Ohjaamon tarjoamista palveluista olisin silloin varmasti hyötynyt niistä. Suomessa on vielä isona haasteena se, että eri palveluntarjoajat eivät tee riittävästi yhteistyötä, että ihmiset saisivat tarpeeksi apua haastavissa elämäntilanteissa.
Etsi täältä lähin Ohjaamo https://ohjaamot.fi/lahin-ohjaamo
Ohjaamo Instagramissa @ohjaamot https://www.instagram.com/ohjaamot/?hl=fi
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Moikka!
En muista itsekkään mitä kautta sain tietooni Ohjaamon palvelun, mutta itse kaipasin välivuosina apua urasuunnitteluun/ammatinvalintaan. Minulla oli ideaa mitä voisin haluta tehdä, mutta koulutusmahdollisuudet olivat itselleni kysymysmerkki, joten laitoin ohjaamoon sähköpostiviestiä ja sain ajan tapaamiseen heti. Juteltiin ohjaajan kanssa ja hän kirjasi minulle ylös eri koulutusvaihtoehtoja joita aloin tutkimaan ja nyt opiskelenkin sosionomiksi.
Ohjaamon ja vastaavanlaisten palveluiden tarjoavia tahoja pitäisi ehdottomasti mainostaa nuorille enemmän, jotta kaikilla nuorilla olisi tiedossa mistä apua mihinkin voisi hakea. Esimerkiksi some kanavilla ja kouluissa olisi todella hyvä markkinoida näitä palveluita.
Kiitos kommentista ja todella hienoa kuulla, että olet saanut aikoinaan Ohjaamosta apua. Matalan kynnykset palvelut eivät tosiaan tavoita asiakaskuntaansa jos niitä ei mainosteta tarpeeksi eri tahoilta. Monella nuorella voi myös olla se tilanne, että päällisin puolin kaikki näyttää menevän hyvin, vaikka sisällä myllertää ja silloin apua ei edes eri ammattilaisten taholta välttämättä osata edes tarjota ja tietoa saatavilla olevista palveluista olisi hyvä saada myös jotain muuta kautta.
Olen itse ollut sekä Ohjaamossa työntekijänä että asiakkaana. Yhden Kela-homman apua tarvitsin ja hyvin sujui, nopeasti pääsi Whatsappin yhteydenotolla.
Todella hyvä, että (lähes) kaiken voi saada alkuun yhdestä paikasta. Kynnyksen pitää olla matala, jotta palveluun uskaltaa.
Kesätyöntekijänä olin juuri nuorena nuorelle tekemässä tutustuttavaa suoraa viestintää suurosaksi somessa. Päivittäisen toiminnan näkemisestä on yhä eväitä sosiaalialan ajatteluun.
Kiitos kommentista ja on hauska kuulla sinun kokemuksia niin sanotusti tiskin molemmin puolin. Ohjaamo vaikuttaa kaikin puolin oikein toimivalta matalan kynnyksen palvelulta nuorilla, onkin hieno, että niitä löytyy niin monelta eri paikkakunnalta. Mielestäni samanlaista palvelua voisi hyvin kehitellä myös aikuisille.
Moikka.
En ole itse koskaan kuullutkaan tallaisesta palvelusta. Mielestäni todella huikea juttu. Tästä saisi todella moni nuori hyvän alun kaikelle samasta paikasta. Tätä ehkä tulisi mainostaa vielä enemmän nuorille, että löytävät näihin palveluihin.
Tallaista palvelua voisi miettiä ihan aikuisille, uskoisin että olisi todella monelle hyödyllinen 🙂
Hyvä kirjoitus tärkeästä toiminnasta! Ohjaamon kaltainen toiminta on erittäin tärkeää ja hienoa että tällaista on tarjolla nuorille aikuisille matalan kynnyksen palveluna. Moni nuori aikuinen on vailla suuntaa ja miettii mitä vaihtoehtoja olisi tarjolla.
Tällaisesta toiminnasta olisi hyvä olla enemmänkin tietoa saatavilla, ongelmana onkin, että moni ei osaa edes hakea tämän tapaista palvelua, koska ei ole sellaisesta tietoinen. Yksilöllinen palveluohjaus ja elämäntilanteen kartoitus on erittäin tärkeää erityisesti syrjäytymisvaarassa oleville nuorille aikuisille.
Tällaisia palveluita tulisi olla ehdottomasti enemmänkin ja niistä pitäisi myös tiedottaa enemmän. Ongelmana voikin olla, että eniten tällaisia palveluita tarvitsevat eivät ymmärrä sellaisiin hakeutua.
Oon itse käyttänyt Ohjaamon palveluja joskus muutamia vuosia sitten, ja päädyin itseasiassa sen kautta saamaan työpaikankin. Tällaisia Ohjaamon tapaisia paikkoja pitäisi kuitenkin mielestäni olla enemmän. Kamppailin tuona aikana paljon sen kanssa, mistä ja miten löydän apua tulevaisuuden sunnitelmiin, sillä olin todella hukassa sen kanssa, mitä halusin tehdä. Koska peruskoulu- ja lukioajoistani oli jo monta vuotta, en tiennyt mitä kautta saada tietoa esimerkiksi kouluihin hauista tai työhonhakemisesta, oppisopimuksista tai esimerkiksi kuntouttavasta työtoiminnasta. Kouluissa tällaisissa tilanteissa auttavat Opot, mutta entä kun ei ole enää koulussa? Ohjaamo toimi mielestäni hyvin ns. tosielämän opona ja auttoi minut syrjäytymisen kynnykseltä paremmin palvelujen pariin. Pääsin tosiaan sen kautta kuntouttavaan toimintaan ja sitä kautta sitten osa-aikaisiin töihin. Nämä molemmat olivat tuohon elämäntilanteeseeni optimaalit ja olen todella kiitollinen Ohjaamolle kaikesta saamastani avusta. Olen kuitenkin onnekas asuessani pk-seudulla, mutta en tiedä miten tällaiset palvelut toimivat pienemmillä paikkakunnilla tai onko sellaisia edes. Uskon, että tilanteeni olisi voinut jatkua aivan toisin, jos en olisi saanut tulevaisuudenohjeistusta Ohjaamon kautta, joten olen ehdottomasti sitä mieltä, että tällaisia palveluita tulisi olla enemmän ja paremmin saatavilla!
Hei!
Teimme syksyllä projektityön ohjaamosta ja asiaa tuli tutkittua paljon. Täällä Oulussa Ohjaamo on toiminut pitkään ja hyvin, sitä edelsi samankaltainen palvelu NAPPI. Kun valtakunnnallinen ohjaamo tuli toimintaan, Nappi vaihtoi vain käytännössä nimeä. Olen itse saanut apua napista/ohjaamosta paljonkin, ja ohjannut työssä ja vapaa-ajalla sinne porukkaa. Loistavaa, että kaikki löytyy samasta paikasta. Pohjois-pohanmaala toimii myös etäohjaamoja, eli pienten paikkakuntien nuokkareilta ja etsivästä nuorisotyöstä löytyy henkilöitä, jotka jelppivät näissä asioissa ja auttvat olemaan yhteydessä lähimpään ohjaamoon.
Joidenkin ohjaamojen sivussa toimii yli 30 vuotiaille samanlainen palvelu. Minusta sellaiselle olisi kysyntää ympäri suomea. 30-40 vuotiaat ovat ikävästi väliinputoajaryhmä, ja siinä porukassa ollaan hyvin eri asemissa sosioekonomisesti keskenään. Nykypäivänä kun tilanne ei ole se, että kaikilla 35 vuotiaana on vakiduuni, oma koti ja perhe.