Sateenkaaren päässä väsyneet Kaarna ja Maija

Hopeaketut palveluviidakossa on neljän sosionomiopiskelijan kirjoittama ja yhden syksyn ajan ilmestyvä blogikokonaisuus, jonka tarkoituksena on tarkastella sekä ikäihmisten palveluita että pohtia elämää ikääntyneen pariskunnan näkökulmasta. Toivomme blogimme valottavan suuren väestönosamme ajatusmaailmaa ja elämää sekä yhteiskunnallista asemaa empaattisesti sekä kiinnostavasti. Ikääntyminen, jos jokin, ei ole tylsää, vaan täynnä erilaisia haasteita. Suurin osa meistä joutuu lopulta kohtaamaan elämän isoimman haasteen, kuoleman, ikääntyneinä. Pyrimme käsittelemään herkkiä aiheita huumorin, empatian ja eläytymisen keinoin. Blogissa esiintyvät henkilöt ovat mielikuvituksen tuotetta ja kaikki yhteneväisyydet todellisiin henkilöihin ovat puhtaasti sattumaa. 

Pixabay.com

Maija, 65, ja Kaarna, 73, ovat olleet naimissa neljä vuotta. Naiset asuvat yhteisessä asunnossa pääkaupunkiseudulla. Kaarnalla on kaksi lasta edellisestä liitosta ja yksi lapsenlapsi. Maijalla ei ole lapsia. Naiset tapasivat toisensa yhteisen harrastuksen parissa lähes kymmenen vuotta sitten. Kaarna on eläkkeellä, Maija on vielä työelämässä. Kaarnalla on ilmennyt muistisairauden oireita, minkä johdosta hän on välillä aggressiivinen. Maija on kertonut siskolleen, että välillä hän pelkää puolisoaan. Maija on väsynyt ja kaipaa tukea. Kaarna ei pidä itseään sairaana ja uskoo, että Maija on keksinyt muistiongelmat. Kaarna haluaisi tehdä töitä eläkkeellä, mutta Maija pelkää miten työn tekeminen onnistuu muistiongelmien kanssa. 

Maija ei saa tukea työpaikaltaan. Kaarna ei juuri poistu kotoaan. Kaarnan lapset asuvat kaukana pariskunnan luota. Heillä ei ole muita tukiverkostoja kuin naapurin Pentti ja Maijan pikkusisko Annika. Maija kaipaa apua uupumukseen, pelosta johtuvaan ahdistukseen sekä Kaarnan terveyden tilan selvittämiseen. Molemmat kokevat tahoillaan yksinäisyyttä ja Maija pohtii yhä useammin kuolemaa. Ketään ei tunnu kiinnostavan heidän tilanteensa eikä kumpikaan tiedä kenen puoleen kääntyä kysymään neuvoa. Arjen asiat tuntuvat lähinnä vaikeilta ja raskailta. 

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi