Erityinen sisaruus

Sisarukset ja heidän välinsä ovat aina erilaisia, erityislaatuisia ja tunnetiloiltaan vaihtelevia, tämän tietää jokainen sisarusten kanssa kasvanut. Kun perheessä on myös erityistä tukea tarvitseva lapsi, sisarus, tekee tämä kaikesta vielä erityisempää, niin hyvässä kuin huonossakin. Erityistä tukea tarvitseva sisarus kaipaa vanhemmilta enemmän huomioita ja aikaa, mikä saattaa aiheuttaa muille perheen lapsille kateuden ja mustasukkaisuuden tunnetta. Vanhempien ajan ja huomion kiinnittyessä tukea tarvitsevaa lapseen, muut lapset saattavat alkaa oirehtia eri tavoin huomiota saadakseen. (Erityinen sisaruus 2021) 

Keskustelin aiheesta yhdessä kahden jo aikuiseksi kasvaneen kanssa, joiden perheessä on erityistä tukea tarvitseva sisarus. He kertoivat tunteiden ja ajatusten erityistä sisarustaan kohtaan vaihdelleen lapsena ja nuorena suuresti. Tunteet vaihtelivat ilosta, riemusta ja onnesta myös negatiivisiin tunteisiin kuten inhoon, vihaan raivoon ja kateuteen. Suurimmat negatiiviset tunteet syntyivät heidän mukaansa vanhempien ajan ja huomion kohdistumisesta suuresti erityistä tukea tarvitsevaan sisarukseen. He kertoivat kokeneensa välillä suurta yksinäisyyttä ja painetta nopeaan omatoimisuuteen sekä reipastumiseen kotona. Molemmat kertoivatkin valinneensa kotona hiljaisen ja reippaan lapsen roolin ollakseen rasittamatta vanhempiaan. He siis tyytyivät vähempään auttaakseen vanhempiaan jaksamaan.  

Kuva Pinterest

Toinen heistä kertoi odottaneensa aina sisaruksensa sairaalajaksoja, jolloin hän sai enemmän huomioita toiselta vanhemmaltaan toisen ollessa sisaruksen mukana sairaalassa. Hänestä tuntui silloin kuin olisi ollut lomalla arjen keskellä.  Toinen puolestaan kertoi viettäneensä paljon aikaa isovanhempiensa kanssa, mistä hän olikin erittäin kiitollinen. Isovanhempien luona hän sai kaipaamaansa aikaa ja huomiota aikuisilta, silti tämä ei korvannut vanhemmilta tarvittua huomiota. Molemmat kertoivat jääneensä yksin näiden vaikeiden tunteidensa kanssa, kun ei ollut ketään muuta kuin kaverit kenelle jutella näistä asioista. Isovanhempiakaan ei halunnut kuormittaa asialla, sillä ikävien tunteiden tunteminen sisarustaan kohtaan tuntui kamalalta ja väärältä. Molemmat kertoivat tunteneensa syyllisyyttä ikävistä tunteista sisarustaan kohtaan. 

 Aikuisiksi ja nyt itsekin vanhemmiksi tultuaan he kertoivat oppineensa suhtautumaan lapsuuden perheidensä tapahtumiin ja vanhempiensa toimitaan realistisemmin ja ymmärtäväisemmin. Välit erityistä tukea tarvitsevaan sisarukseen ovat molemmilla loistavat ja he tapaavat toisiaan usein.  

Jäin kovasti miettimään näiden keskustelujen jälkeen sisarusten asemaa erityistä tukea tarvitsevien lasten perheissä. Entä sitten vanhemmat, saavatko he kaipaamaansa tukea kaikkien lasten huomioimiseen?  Ja mietin, onko palvelujärjestelmässämme tukimuotoa mahdollistamaan vanhemmille muiden perheen lasten kanssa ajan viettämiseen, vaikka hoitajan ollessa erityislapsen tukena?  

 Aiheeseen tutustuessani huomasin monenlaisten tunteiden olevan arkipäivää näiden sisarusten elämässä ja varsinkin negatiivisten tunteiden herättävät syyllisyyttä monissa heistä. Kaikki tunteet ovat kuitenkin mielestäni oikeutettuja sisaruksia kohtaan, niistä vain pitäisi päästä puhumaan jonkun kanssa. Toivottavasti nykyisin sisarukset huomioidaan paremmin erityistä tukea tarvitsevissa perheissä vanhempien ja ammattilaisten toimesta. Ja toivottavasti myös vanhemmat saavat tarvitsemaansa tukea perheen kaikkien lasten kehityksen ja hyvinvoinnin huomioimiseen. 

Etsiessäni tietoa aiheesta löysinkin ihanan sivuston nimeltä Erityinen sisaruus. Tällä sivustolla on hyvää tietoa sisarusten huomioimisesta, on materiaaleja ja myös neuvoja ja vinkkejä vanhemmille tällaisessa elämäntilanteessa toimimista varten. Sivustolta löytyy myös sisarusten ajatuksia, tunteita ja kokemuksia. Suosittelen kovasti kiinnostuneille tutustumista tähän kyseiseen sivustoon. Tukiliitto ry puolestaan järjesti ainakin syksyllä 2021 verkkokoulutusta perheitä kohtaaville ammattilaisille aiheesta erityinen sisaruus. Toivottavasti tällaisia koulutuksia on tulossa lisää, sillä kuvittelisin tarvetta näille olevan ammattilaisten keskuudessa. 

Muistakaa kaikenlaiset sisarukset juhlistaa vuosittain kansainvälistä sisarusten päivää 10.4. 💖 

Tiikeri

Lähteet: 

Erityinen sisaruus. Viitattu 20.12.2021. https://www.erityinensisaruus.fi/sisaruus.html 

Tukiliitto ry. Viitattu 20.12.2021. https://www.tukiliitto.fi/tapahtuma/verkkokoulutus-perheita-kohtaaville-ammattilaisille-erityinen-sisaruus/ 

Keskustelut erityistä tukea tarvitsevien sisarusten kanssa marraskuussa 2021. 

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi