Nuori mies, jonka elämä pyörii huumeiden ja tietokonepelien ympärillä

Yle Areenassa on minisarja, joka kulkee nimellä Logged in. Siinä on viisi jaksoa ja viisi erilaista nuorta, jotka kertovat omasta elämäntilanteestaan, mutta jokaisella on tiettyjä haasteita ja ongelmia arjessa. Katsoin jakson nimeltä “Erikoiskahvi#4716 – Piriä ja Runea”, joka herätti paljon ajatuksia. Halusin tehdä blogitekstin, jossa purkaan ajatuksia tästä jaksosta ja erityisesti tämän jaksossa esiintyvän henkilön – Aaronin – elämästä.

Aaron on 26-vuotias nuori mies Lähderannassa, jonka arki koostuu aikalailla pelkästään tietokoneella pelaamisesta ja huumeiden käytöstä. Hän kertoo heti jakson alussa olleensa jo 13 vuotta tunnettu RuneScape -pelin piireissä.

“Normipäivä on se, et mä herään, keitän kahvin ja sit jos on rahaa niin käyn hakee amfetamiinii. Se on yleensä vähintään 2 grammaa ja joskus 3 grammaa. Oon tolekäyttäjä eli aika isoja annoksia menee.”

Suoraan noilla sanoilla Aaron kertoi, millä tavoin aloittaa päivänsä. Hänelle tyypillistä on käyttää amfetamiinia samaan aikaan kun pelaa tietokoneella, koska hänen sanojensa mukaan; “Se on kivempaa”. Kovasti tässä kohtaa jaksoa, jäin miettimään, että jos tämä on ollut hänellä jo pitkääkin tapana, kun pelaa tietokoneella, niin sehän voi olla vielä entistä haastavampaa päästä eroon huumeista hänen tapauksessa. Tulee mieleen tupakanpoltosta aiheutuva niin sanottu “tapakäyttö”, eli kun Aaronilla on tällainen rutiini käyttää amfetamiinia pelaamisen yhteydessä, niin sehän on myös hänelle osittain “tapakäyttöä”.

Toinen asia kiinnitti huomioni siinä kohtaa, kun hän kertoi RuneScapen olevan ainoa syy, jonka takia hän jaksaa nousta sängystä ylös. Tuon jälkeen ajattelin, että onkohan hänellä läheisiä ollenkaan, joiden kanssa pitäisi yhteyttä, onko hän ajautunut yksinäisyyteen? Jaksossa kuitenkin käy ilmi, että hänellä on paljon kavereita netissä, joiden kanssa viettää aikaa pelaamalla ja keskustelemalla mikkien välityksellä, sekä häneltä löytyy myös yksi kaveri pelien ulkopuolelta. Aaron kertoi kaverinsa asuvan n. 0,5km päässä ja hän viettää tämän kaverinsa kanssa aikaa päihteiden parissa. Hän kertoo myös sairastavansa paranoidista skitsofreniaa, jonka takia hän ei käy töissä eikä opiskele.

Mielestäni on hyvin arvostettavaa ja hienoa, että Aaron huolehtii käytetyt neulat ja ruiskut niihin kuuluvaan astiaan ja käy palauttamassa niitä pisteellä, jossa kierrätetään niitä ja saa vaihdossa uusia. Näiden pisteiden olemassa olo on mielestäni äärimmäisen tärkeää, jotta voitaisiin vähentää luonnossa esiintyvien piikkien ja ruiskujen määrää ja ehkäistä tautien leviämistä likaisten neulojen käytön takia.

Itse Aaron vaikuttaa mielestäni kovinkin ystävälliseltä ja asialliselta mieheltä, jolla olisi jo pelkästään sen takia paljon mahdollisuuksia elämässään. On kovin harmi, että jotkut ajautuvat tällaiseen elämään, kun heistä voisi saada irti vaikka ja mitä.

“Alotin huumeiden käytön elokuussa 2015 ja silloin aloitin käytön ekstaasilla. Ei siitä kauaa, kun alotin käyttää amfetamiinia nenän kautta. 2018 alotin käyttämään myös suonensisäsesti ja sillon jäin riippuvaiseksi.”

Hän kertoo laihtuneensa n. vuoden aikana 20kg ja syynä siihen hänen kertomansa mukaan on amfetamiinin käyttö suonensisäisesti. Hän käyttää sitä päivittäin ja Kelan tukien maksamispäivänä hän käyttää koko rahan siihen ja kertoi käyttävänsä kaiken ostamansa yksin. En yhtään ihmettele, että ihmisen keho menettää massaa, jos käyttää vahvoja huumausaineita suonensisäisesti, eikä sen takia ole varmastikaan rahaa ostaa kunnollista ruokaa. Siitä en ole varma, että vähentyykö ruokahalu myös kyseisen käytön takia, jolloin hän ei edes koe tarvitsevansa ruokaa.

Kuivilla ollessaan, hän kertoi olevansa sosiaalisesti pelokas ja hieman jopa ahdistunut. Kaupassa käynti oli vaikeaa, koska joutui kohtaamaan ihmisiä. Voikohan tähän olla myös osasyynä hänen diagnoosi, että kun hän ei huumeita käytä, niin sairaus tulee esiin vahvemmin? Mielenkiintoisia pohtimisen aiheita kylläkin.

Aaron ei ole suunnitellut mitään tulevaisuuden varalle ja siksi mainitsi myös jatkavansa elämäänsä ainakin toistaiseksi näin. Kuitenkin jaksossa 7 viikkoa myöhemmin kuvatussa materiaalissa Aaron on hakeutunut hoitoon Ridasjärven päihdehoitokeskukseen, joka on tottakai hyvä asia! Hän myös näyttää tässä kohtaa jaksoa paljon hyvinvoivemmalta. Tämä oli hänen ensimmäinen kertansa katkolla ja hän vietti siellä 6 viikkoa.

5 viikkoa myöhemmin kuvatussa kohtauksessa, hän on Jorvin sairaalassa psykiatrian puolella. Hän kertoi olleensa kaksi päivää kotona tuon aikaisemman laitoshoidon jälkeen. Hän oli ottanut niin sanotut “hatkat” tuolta Jorvin sairaalasta 2 viikkoa siellä olemisen jälkeen ja päätyi sinä aikana sitten käyttämään taas huumeita. Hän kertoi kokeneensa pettymyksen tuntemuksia, jotka herättivät takaisin ajatuksen “Miksen olisi vain ilman huumeita, ettei tällaisia tuntemuksia tulisi?”. Minusta tuo on todella terve ajattelumalli huumeiden aktiivikäyttäjältä, sillä monesti kun vieroitusoireet tällaisille henkilöille puskee päälle, niin heillä pyörii vain ajatus siitä, miten huumeiden käyttö helpottaisi niihin oireisiin. Varmasti Aaron on myös sellaisia ajatuksia kokenut, mutta tuo on hyvä lähtökohta huumeista irtipääsemiselle.

Marraskuussa 2019, Aaron kertoi olleensa 2kk Järvenpään sosiaalisairaalassa ja se teki hänelle todella hyvää. Hänen sanojen mukaan; “en ole koskaan voinut näin hyvin”. Tämän takia hän on tässä vaiheessa jaksoa ollut 2,5kk kuivilla. On hienoa nähdä, että laitoshoidosta on joillekin aidosti ja oikeasti apua, koska siellä pyritään juuri siihen. Olisi mielenkiintoista päästä näkemään johonkin tällaiseen laitokseen, millaista työtä he siellä tekevät auttaakseen pääsemään irti huumeista.

Hän muutti kuntouttavaan asumisyksikköön Järvenpään sosiaalisairaalajakson jälkeen. Hän kertoi kuntouttavan asumisen auttavan päivän rutiineissa, esimerkiksi ruuan suhteen. Aaronin paino on myös noussut normaaleihin mittoihin. Minusta on ihanaa, että jakson lopussa Aaron mainitsi kiinnostuneensa kokemusasiantuntijan työstä, koska juuri tällaiset kokemukset on erittäin hyviä kokemusasiantuntijan työssä. Ylipäätään se, että jakson alussa hän ei työnteon kiinnostuksesta edes maininnut mitään, kun taas jakson lopussa hyvinvoiva Aaron haluaisi tulevaisuudessa päästä tekemään töitä.

Aivan loistava kasvutarina, mielenkiintoinen aihe ja tällaisista tulee aina paljon lisäkysymyksiä, joita voisi tässä tilanteessa Aaronille heittää! Tällaiset tarinat auttavat varmastikin monia saamaan motivaatiota katkolle hakeutumiseen ja elämänsä oikeille raiteille vetämiseen.

-Mia

Lähteet:

Logged in – Jakso 3: Erikoiskahvi#4716 – Piriä ja Runea. https://areena.yle.fi/1-50146909?autoplay=true

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi