Psykiatripula on vaarallinen riesa mielenterveyspalveluissa

Itse odotin omaa hoitavaa lääkäriä yli puoli vuotta Tampereen organisaatiomuutoksessa

TAMPERE: KAUPUNGILTA SAIRAANHOITOPIIRILLE

Tampereella mielenterveyspalveluiden järjestäminen muuttui, kun Tampereen kaupungin järjestämät mielenterveyspalvelut siirtyivät Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (PSHP) alaisuuteen. Organisaatiossa palvelut toimivat Tampereen yliopistollisen keskussairaalan (TAYS) alaisuudessa. Oma hoitoyksikköni on esimerkiksi TAYS MPHY eli mielialahäiriöpoliklinikka.

BIPOLAARINEN ILMAN HOITAVAA LÄÄKÄRIÄ YLI PUOLI VUOTTA – KIRJOITTAJAN OMA KOKEMUS HOIDOSSA MUUTTUNEESSA ORGANISAATIOSSA

Minulle ei aluksi saatu millään omaa hoitavaa lääkäriä. Tämä kerrottiin kyllä minulle rehellisesti alussa, kun vanha hoitava lääkärini ei siirtynyt kaupungilta sairaanhoitopiiriin töihin. Olin juuri taas voinnin ja jakson muutoshorjumisilla kaksisuuntaisen mielialahäiriöni kanssa, jossa masennus ja sekamuotoiset jaksot voivat vaihdella yhtäkkiäkin. Onneksi tilanteeni kääntyi keväällä paremmaksi – remissioon. 

Reseptejä ei voinut Kannassakaan uusia, ja ennen kaupungin palveluissa olin vaan jonottanut puhelinajalla omalle psykiatrilleni uusimisista. Sekin oli jo vaikeaa ruuhkautuneilla ajoilla, mutta nyt kontaktia ei ollut kehenkään. Joku ne uusi – milloin uusi. Onneksi olen tottunut muutenkin olemaan reseptiuusinnoissa aina ajoissa, niin ei kesken loppunut. Kun tarvitsin Kelalle lausuntoa, saatiin säädön jälkeen juuri järjestettyä tuuraava ylilääkäri sen minulle kirjoittamaan. Käynti oli nopea ja pyysin lääkeuusintoja, koska järjestelmät eivät vielä nähneet Tampereen kaupungin entisissä palveluissa määrättyjä reseptejä. Yksi lääke unohtui määrätä ja sitäkin sai sitten odottaa ja säätää.

Muistan soittaneeni poliklinikan yleiseen puhelimeen, jossa minulle yksinkertaisesti vastattiin asioihini, että varmaan tiedätkin jo asiakkaana, että psykiatritilanteemme on varsin kehno.

Seitsemän kuukauden jälkeen, kun vaadin yhteen lääkkeeseen muutosta ja olin vaikeassa henkisessä tilanteessa rakkaan mummuni tehdessä kuolemaa sain kontaktin erikoistuvaan lääkäriin, jolla olen käynyt pari kertaa ja joka on ottanut minut huomioon lääkevaihdossa ja surutyössä ja järjestänyt puhelinkontakteja. Vihdoin! Nyt myös reseptien uusiminen Kannassa toimii.

Itse olin kuitenkin jo hoidossa, kun minut Tampereen kaupungin psykiatrialta TAYSin alaisuuteen siirrettiin. Vaikka lääkärihoidon alla on ollut suurta säätöä, olen kiitollinen siitä, että sain jatkaa saman psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa hoitoani. Hän on nähnyt tilanteeni useamman vuoden ja yhdessä on opeteltu toimintatapoja ja reflektointia paljon. Hoitaja kertoi minulle Tampereen kaupungin aikaan vuosi sitten, että palvelut siirtyvät PSHP/TAYS alaisuuteen ja että hän siirtää minut jatkamaan asiakkaanaan. Se huojensi. En muista kuitenkaan ennakkoon kuulleeni, että omaa hoitavaa lääkäriä minulla ei tulisi aluksi olemaan.

YLE 23.9.2021: VAIKEA PSYKIATRIPULA JÄTTI POTILAITA HEITTEILLE TAMPEREELLA – MIELIALAHÄIRIÖTÄ SAIRASTAVA MIKAELA: ”TÄMÄ VOI MAKSAA IHMISHENKIÄ”

Tilanne on kohti katastrofia heille, etenkin vuoden alussa, jotka eivät olleet vielä ”sisällä” yksiköissä hoidon piirissä.

Syyskuussa 2021 julkaistussa Ylen artikkelissa kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava Mikaela kertoo: ”Hoidon pitäisi olla oikea-aikaista ja ennaltaehkäisevää, ettei se olisi tulipalojen sammuttelua. Olen huolissani tästä tilanteesta Tampereella – tämä voi maksaa ihmishenkiä. Jos odotat kuukausia hoitoon pääsyä, siinä voi tapahtua jo vaikka mitä.” Mikaela kertoo raskaasta tarinasta tilanteensa huonontuessa ja käyntiä vain odottaessa. Ajanvaraukseenkaan, johon häntä ohjattiin, ei päässyt läpi.

Ylen artikkelissa TAYSin psykiatrian toimialuejohtaja, ylilääkäri Hanna-Mari Alanen kuvaa Mikaelan tilannetta järkyttäväksi, mutta kertoo sen valitettavasti olevan arkipäivää TAYSissa. Syyskuussa 99 aikuispsykiatrian lääkärivakanssista 35 oli täyttämättä. Hoidon aloitukseen jonotti haastatteluhetkellä parituhatta henkilöä.

LÄHTEET:
https://yle.fi/uutiset/3-12111014

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

5 ajatusta aiheesta “Psykiatripula on vaarallinen riesa mielenterveyspalveluissa”

  1. Oli kiva lukea kirjoittajan henkilökohtaista kokemusta, jotenkin se tuo mielestäni asiaan ihan erilaisen näkökulman. Jotenkin tekstin pystyy sisäistämään toisella tapaa (mielestäni paremmin) kuin vaikka jostakin nettisivulta luettuna (vaikka lähde olisi luotettava). On huolestuttavaa, miten ihmisiä voidaan heitellä “heittopusseina” hoidonpiirissä, jopa asiakkaan terveys vaarantaen. Oli kuitenkin lohduttavaa lukea, kuinka kirjoittaja oli kaiken väännön jälkeen saanut itselleen tutun hoitajan, joka tunsi tilanteen. Kiitos, kun jaoit omakohtaisen kokemuksesi näin avoimesti!

  2. Kiitos ajatuksia herättävästä kirjoituksesta. Oli todella rohkeata jakaa omakohtainen kokemus täällä, kiitos siitä. On todella surullista että suomessa hoitoa on noin vaikeaa saada ja jonotus aika on liian pitkä. Nuo Mikaelan kommentit ovat kyllä myös pysäyttäviä. Toivottavasti psykiatreja saataisiin jostain lisää.

  3. On kyllä järkyttävää ja turhauttavaa, miten huonosti välillä vaikeassa tilanteessa olevat ihmiset pääsevät hoitoon. Erityisesti ongelma varmasti näyttäytyy mielenterveyspuolella. On jotenkin käsittämätöntä, että ihmiset, jotka usein ovat jopa niin huonossa kunnossa, että eivät jaksa apua välttämättä hakea, joutuvat sitä sitten hakiessaan mahdollisesti taistelemaan, että sitä lopulta saisivat. Kuinka helposti jääkään avun ulkopuolelle tai jatkossa ei halua sitä hakeakaan, jos kokee, että joutuu aina taistelemaan asiasta ja siltikään apu, jota saattaa saada, ei välttämättä ole itselleen sopivaa. Ja kun resursseja ei liiemmin ole, ei ole aikaa ja mahdollisuuksia etsiä henkilölle sopivaa apua, jos heti ensimmäisen vastaantulleen hoitajan kanssa ei vaikka synkannutkaan. Uskoisin, että mielenterveyspuolella, niin kuin toki melkein kaikessa sote-työssä, silläkin on paljon vaikutusta avun vaikuttavuuteen, että miten asiakkaalla ja työntekijällä keskinäinen vuorovaikutus toimii.

  4. Postauksessa käsittelemäsi kokemukset ja ajanjaksot ovat varmasti olleet hyvin raskaita. Hyvä kuitenkin, että tuttu hoitaja säilyi, uskon sen tuoneen toivoa kun tilanne on muuten ollut hyvin vaikea.
    Olen myös omassa elämässäni havainnut avun saamisen vaikeuden ja hitauden. Vaikkei omalla kohdallani tilanne ole koskaan äitynyt liian pahaksi, niin silti “säätö” on aiheuttanut lisää ahdistusta. Väkisinkin silloin on tullut mieleen ihmiset, joiden tilanne on huonompi; saavatko he avun tarpeeksi ajoissa? Tällaiset kokemukset ja Mikaelan kommentit kyllä vahvistavat ajatuksia, että nämä ovat asioita joille tulisi tehdä jotain ja pian.

    Kiitos rohkeasta ja tärkeästä kirjoituksesta!

  5. Kiitos kaikille kommenteista, että avaus oli rohkea ja hyvä niin. Haluan puhua ja välittää ongelmia, joita kohtaa, kun näiden palveluiden käyttö on kuitenkin osa arkeani. Sain juuri viime viikolla kuulla, että psykiatrini vaihtuu taas, mutta minkäs sille Taaskaan voi kuin mennä mukana.

Kommentoi