Turvapaikanhakija ja seksuaalivähemmistö

Osa turvapaikan hakijoista saattaa perustella hakemuksen sillä, että kuuluu seksuaalivähemmistöön. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että saa automaattisesti oleskeluluvan tällä perustelulla. Vaikka joissain maissa ei hyväksytä seksuaalivähemmistöä, eikä sitä voi siellä näyttää. Siellä ei pysty elämään normaalisti ja tämän takia he haluavat Suomeen. Oleskeluluvan saantiin vaikuttaa muutkin asiat, joudutko uhatuksi tai vainotuksi, kun kuulut seksuaalivähemmistöön. Joudutko vaaraan, jos palaat kotimaahasi? Migri selvittää ja kyselee turvapaikanhakijalta lisäkysymyksiä seksuaalisesta suuntautumisesta. Hakijan tulee kertoa mitä hänelle voi tapahtua ja mitä hän pelkää, jos hän palaa kotimaahansa. (Migri,2022.)

Seksuaalivähemmistöön kuulumista on vaikea todentaa, sen takia siitä tulee lisäkysymyksiä. Vaikka tämä ei takaa asiaa varmaksi. Tässä sitä arvioidaan, kykeneekö turvapaikanhakija osoittamaan uskottavasti kuuluvansa seksuaalivähemmistöön. Migri on tehnyt yhteistyötä Seta ry:n kanssa, että he voivat kehittää seksuaalisuuden arviointipohjaa. Seta on myös kouluttanut turvapaikkayksikön henkilökuntaa. (Migri,2022.)

Osa turvapaikanhakijoista saattaa kertoa seksuaalisesta suuntautumisesta, vasta kielteisen päätöksen saannin jälkeen. Tallaisessa tilanteessa pitää ottaa selvää, miksi hakija kertoi asian vasta nyt. Liittyykö siihen häpeää tai epätietoisuutta merkityksestä hakuprojektiin. Tallaisessa asiassa pitää olla tarkkana, koska jotkut saattavat huijata asiaa, että saisi paremmin oleskeluluvan. Hakijalta ei koskaan pyydetä todisteita tai kysytä intiimejä asioita seksielämästä. (Migri,2022.)

Perhe Rakkaus Sateenkaari – Ilmainen vektorigrafiikka Pixabayssa

Kerron tässä yhden Amir (nimi muutettu) pojan tarinan, joka kuuluu seksuaalivähemmistöön.

Amir saapui Suomeen vuonna 2015, hän oli silloin 17-vuotias. Amir tuli Suomeen isoveljensä kanssa. Kummatkin kuuluvat seksuaalivähemmistöön. Heidän kotimaansa oli Irak. Amiria alettiin epäilemään kotimaassansa, että hän kuuluu seksuaalivähemmistöön. Tämän takia Amir hakattiin rautatangolla, josta Amirille on jäänyt pysyviä jälkiä ja haittoja. Amirin vanhemmat ei myöskään hyväksynyt seksuaalista suuntautumista ja hänen isänsä oli vielä jyrkempi asiasta. Amir ei koskaan ole myöntänyt siellä hänen seksuaalisesta suuntautumisestansa. Veljen kanssa he ovat keskustelleet, koska kummatkin olivat samassa tilanteessa. Yhtenä päivänä äiti ole kerännyt pojille rahaa ja pyysi heitä lähtemään kotimaasta. Pojille olisi muuten saattanut käydä todella huonosti. Pojat lähtivät kahdestaan ja saapuivat pitkän reissun jälkeen Suomeen.

Suomessa pojat asuivat vastaanottokeskuksessa. Amir haki oleskelulupaa, joka tuli kaksi kertaa kielteisenä takaisin. Asiasta valitettiin hovioikeuteen ja sitä kautta hän meni hallinto-oikeuden eteen kuultavaksi. Lopulta hän sai oleskeluluvan tätä kautta. Amir on opiskellut Suomessa merkonomin ammatin ja työskentelee tällä hetkellä vastuutehtävissä.  Hän on ollut parisuhteessa 2017 vuodesta asti ja tällä hetkellä asuu puolisonsa kanssa.

Omat mietteet:

Tämä on kamalaa mitä voi joutua kokemaan omassa kotimaassansa. Suomessa meillä on onneksi hyvä tilanne, oli sinun seksuaalinen suuntautumisesi mikä tahansa.  Ei voi itse jotenkin käsittää, miksi se on niin iso asia. Onko se joltain pois? Jokaisella tulisi olla oikeus olla mitä haluaa, ei se ole muiden päätös.

Lähteet: https://www.kansalainen.fi/migri-turvapaikanhakijan-seksuaalista-suuntautumista-selvitetaan/

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi