Maiden suvaitsevaisuus

Is Love A Crime? | Facebook
Kuva: Getty images

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluva turvapaikanhakija, kokee usein olevansa yksin ja jääkin yksin. Moni seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat turvapaikanhakijat pelkäävät kidutusta, vainoa ja jopa kuolemaa, ja täten ovat olleet kaapissa kotimaassaan koko elämänsä. Omassa maassa turvapaikanhakija on saattanut elää pelottavassa ilmapiirissä, jossa muut saattavat kohdella sinua inhimillisesti seksuaalisuutesi perusteella.

Suomessa syrjintä seksuaalisensuuntautumisen perusteella kriminalisoitiin vuonna 1995, ja syrjintä sukupuoli identiteetin perusteella kriminalisoitiin vuonna 2004.  

Turvapaikanhakijat ovat yleensä tulleet maista, jotka ovat sekasorrossa sekä kansalaiset elävät jatkuvassa levottomuudessa. Maassa ihmiset saattavat kokea sotaa, vaino ja kidutusta. Maan johtajat saattavat olla suvaitsemattomia, lisäksi viralliset rangaistukset homoseksuaalisuudesta voivat antaa käsityksen siitä, kuinka asukkaat tai ainakin heidän johtajansa suhtautuvat homoseksuaalisuuteen, joten ei ole yllättävää, että tietyt maat ovat jäljessä seksuaalivähemmistöön kuuluvien oikeuksien turvaamisessa. Yleensä maan suvaitsevaisuus on vahvasti linkissä taloudellinen kehitykseen, demokratiaan ja uskontoon. Köyhemmillä kansakunnilla on usein taipumus olla vähemmän tukevia, osittain siksi, että kulttuuriarvot keskittyvät enemmän selviytymiseen. Tietyissä maissa seksuaalisuudesta puhuminen vajetaan kokonaan. Monissa maissa homoseksuaalisuus on myös kokonaan kiellettyä ja homoseksuaalinen kanssakäyminen voi johtaa jopa kuolemanrangaistukseen. Tämän takia moni turvapaikanhakija ei tiedä paljon homoseksuaalisuudesta tai sukupuoli vähemmistöön kuulumisesta. Suomessa he eivät uskalla tuoda seksuaalisuuttaan esille eikä edes puhua siitä. 

Vastaanottokeskuksissa moni turvapaikanhakija saattaa kokea ilmapiiriä pelottavaksi. Monet turvapaikanhakijat saattavat tulla samasta maasta, joissa näkemykset ovat samat, mikä johtaa suvaitsemattomaan ilmapiiriin asukkaiden välissä. Turvapaikanhakija voi tuntea olonsa yksinäiseksi myös, jos vastaanottokeskuksessa on myös oman perheen jäseniä. Turvapaikanhakija ei sitten ehkä uskalla puhua seksuaalisuudestaan, vaikka siihen olisi mahdollisuus. Moni turvapaikanhakija on vastaanottokeskuksessa ollut rikoksen uhri, kokenut seksuaalista ahdistelua sekä väkivaltaa.  

”Siksi olin erittäin väsynyt henkisesti. Kun menin vaikka ruokalaan syömään, niin ihmiset alkoivat supista ja kauhistella minua.” Sanoo Arman dokumentti sarjassa pohjantähden alla. 

Vastaanottokeskuksissa sijaitsee monista eri kulttuureista tulevia ihmisiä, joilla on omia näkemyksiä ja kokemuksia. Suomeen tulessa turvapaikanhakijoiden kotoutumis- ohjelmassa sisältyy suvaitsevaisuuden, tasa-arvon sekä itsemääräämisen opettamista. Sosiaalityöntekijät yrittävät luoda hyvää henkeä tukevaa ilmapiiriä vastaanottokeskuksissa sekä tarjoavat mahdollisuuden erilaisiin mielenterveys palveluihin ja keskusteluhoitoon. Turvapaikanhakijoille, jotka kuuluvat seksuaali- ja sukupuoli vähemmistöön, yleensä järjestetään erityisjärjestelyjä, kuten tarjoamalla heille oma huone yhteismajoituksen sijaan. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön ovat erityisen haavoittuvassa asemassa, joten heidän asemaansa yritetään parantaa asumis- tai muilla erityisjärjestelyillä. Vastaanottokeskuksissa syrjintä ja vihapuhe on ehdottomasti kiellettyä. Tiedollisuutta on lisätty laitamalla erilaisia postereita sekä tietoa palveluista seiniin vastaanottokeskuksissa. Moni vastaanottokeskus tekee yhteistyötä myös eri järjestöjen kanssa, jotka tukevat sukupuoli ja seksuaalivähemmistöön kuuluvia, kuten HeSetan järjestö. 

Lähteet:

https://www.iltalehti.fi/viihde/a/2016051621570041

https://yle.fi/uutiset/3-8961590 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/03/seksuaalivahemmistoon-kuuluva-turvapaikanhakija-jaa-usein-yksin-miten-voin 

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi