Ei anneta pimeyden voittaa

Tänään aamulla herääminen ja itseni ylös saaminen sängystä oli aikamoinen työmaa. Ainakin osittain siihen vaikutti se, että aurinko ei pilkottanutkaan verhojeni läpi niin kuin kesällä. Kuulin vain ärsyttävää sateen ropinaa ikkunalautaa vasten. Teki mieli jäädä vaan makaamaan, mutta sain kerättyä itseni ja pistin aamupalajukurtit pöytään. Tästä tuli sopiva aasinsilta päivän aiheeseeni, joka on kaamosmasennus ja -väsymys. Ne ovat meille suomalaisille usein kuultuja juttuja, mutta mitä ne oikeastaan ovat ja miten ne vaikuttavat mielenterveyteemme?

Kuva: Pixabay

Sesonki käynnissä

Kaamosmasennusta esiintyy nimensä mukaisesti kaamoksen aikana eli noin marraskuusta tammikuuhun. Yleisesti sen oireet ovat sekoitus masennustiloille tyypillisiä ja epätyypillisiä oireita. Tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi ärtyneisyys ja väsymys sekä masentunut mieliala, mutta se voi myös esiintyä esimerkiksi unettomuutena ja ruokahaluttomuutena. Noin joka viides suomalainen aikuinen kärsii talvisin näistä oireista ilman diagnosoitavaa masennustilaa, jota kutstutaan kaamosväsymykseksi. Kaamosmasennusta sairastaa noin kaksi prosenttia.

Jos talvikuukausina ilmenee kaamosoireita toistuvasti, kannattaa keskustella niistä lääkärin kanssa, että ovatko ne kaamosmasennusta. Kun ihmiselle on diagnosoitu kaamosmasennus, sitä hoidetaan ensisijaisesti kirkasvalohoidolla, jolloin potilas asetetaan kirkkaan valon lähelle ilman, että katsoo siihen suoraan. Sitä jatketaan yleensä 2-4 viikkoa muutaman kerran viikossa. Lisäksi potilas voi saada psykoterapiaa tai lääkehoitoa. (Duodecim 2022.)

Miten sitä voi ehkäistä?

Kaamosoireiden suurin syy on unirytmin häiriintyminen, joilloin unen laatu heikkenee. Oireita voi vähentää ja ehkäistä jo pienilläkin asioilla. Niitä ovat säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio, iltojen rauhoittaminen ennen nukkumaanmenoa ja yhteydenpito kavereihin. (THL 2022.) . Myös “kesän varastoiminen” voi ehkäistä kaamosmasennusta. Esimerkiksi kesällä otettujen kuvien katseleminen tai marjojen syöminen talvella voi parantaa oloa. Lämmin pukeutuminen on myös tärkeää, koska lämpö estää kaamosoireita. Sarastusvalon käyttäminen aamuisin vähentää oireita mutta lisäksi parantaa unen laatua. (Duodecim 2022.) Sellaisen ostaminen voisi olla ihan peliliike, koska silloin ei tarvitsisi herätä pimeässä huoneessa. Nopealla googlailulla selvisi, etteivät ne ole mitenkään mahdottoman kalliitakaan, muutamalla kympillä pitäisi saada ihan toimiva.

Itseni osalta lisäisin edellisiin ainakin musiikin kuuntelun. Se parantaa mielialaani lähes tilanteessa kuin tilanteessa. Musiikki, liikunta ja rutiinien luominen ovat minulle ne tärkeimmät asiat oman mielenterveyteni ylläpitämiseksi myös talven pimeinäkin hetkinä. Olen huomannut näiden auttavan tasaamaan myös omaa unirytmiäni. Toki muutkin aiemmin listaamani asiat pelaavat oman roolinsa ja esimerkiksi kavereiden kanssa ajanvietto onkin asia, mitä ilman en haluaisi olla. Varsinkin viime syksynä huomasin itsessäni pieniä kaamosväsymyksen merkkejä. Ihmettelin, että onko oikeasti joka vuosi ollut niin pimeää enkä meinannut jaksaa tehdä mitään. Viime vuodesta oppineena olen tosiaan tänä syksynä koittanut pitää unirytmistäni yleisesti kiinni rutiinien avulla ja uskon sen auttaneen jaksamiseni kanssa.

Kuva: Pixabay

Loppuun vielä vähän paremman fiiliksen talvikuva, koska kaamoksen vastapainoksi talvessa on myös paljon hyvää! Itselleni laskettelu ja kuuma kaakao on voittamaton talvikombo. Entä sulle?

Lähteet:

Duodecim 2022. Kaamosmasennus. Viitattu 8.11.2022. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00377

Thl 2022. Näin selviät pimeästä – vinkit kaamosmasennukseen. Viitattu 8.11.2022. https://thl.fi/fi/ajankohtaista/kampanjat/voi-hyvin-talvella/nain-selviat-pimeasta-vinkit-kaamosmasennukseen

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

5 ajatusta aiheesta “Ei anneta pimeyden voittaa”

  1. Moi!
    Tosi ajankohtainen aihe, olen itsekin huomannut parina viime vuonna kaamosmasennuksen merkkejä itsessäni. Aiemmin en ole juuri miettinyt koko ilmiötä, kun se ei ole tuntunut itseäni koskevan, joten tämä postaus oli hyvä muistutus alkaa tänä vuonna kiinnittää ajoissa huomiota. Kirjoittelitkin hyviä vinkkejä sen torjumiseen! Pimeyden tullessa aikaisin tuntuu helposti, että päivä on jo ohi, ja on vaikeampi lähteä vaikka harrastamaan ja tekemään niitä mieluisiakaan juttuja. Hyvä muistutus myös talven kivoista jutuista, täytyykin pitää mielessä kaikki itselle kivat talviaktiviteetit, kuten luistelu ja tietysti pulkkamäki. Pitäisi vielä enemmän lähteä syksyisin ja talvisin pimeydestä huolimatta ulkoilemaan, se virkistää kehoa ja mieltä 😊

  2. Moi! Kiitos ajankohtaisesta postauksesta. Olen itsekin huomannut joka vuosi syksyn lähestyessä merkkejä kaamosmasennuksesta, tai oikeastaan väsymyksestä ja ärsytyksestä. On yllättävää, että joka viides ihminen kärsii kaamosmasennuksen oireista. Täällä pohjoisessa toki valon määrä talvisin on suhteellisen vähäistä, mikä edesauttaa näiden oireiden syntymistä. Voisikohan se liittyä jotenkin myös esimerkiksi D-vitamiinin puutteeseen? On hienoa kuulla, että kaamosmasennusta hoidetaan monin keinoin, eikä turvauduta esimerkiksi vain lääkehoitoon.

    Suuri osa kaamosmasennuksen ehkäisykeinosta toimivat myös muihin hyvinvoinnin osa-alueisiin. On toki totta, että normaalilla, säännöllisellä arkirytmillä voi ennaltaehkäistä monia mielenterveyden haasteita, muun muassa kaamosmasennusta. Oma vinkkisi musiikin kuuntelusta oli todella hyvä, huomaan itsekin musiikin vaikuttavan todella voimakkaasti mielialoihini. Itse yritän muistaa tehdä itselleni tärkeitä ja mielekkäitä asioita ja ehkä joskus vielä turvaudun kirkasvalolamppuun!

  3. Ihanan ajankohtainen postauksen aihe!
    En ole tiennytkään, että sarastusvalon saa ostettua vain muutamalla kympillä. Kiitos tästä vinkistä! Koen, että varsinkin viimeisten muutaman vuoden aikana kaamosmasennukseni on voimistunut surullisten elämäntilanteiden takia, jonka takia arjen pienien asioiden vaikutuksen huomioiminen on jäänyt vähemmälle. Nostit minusta kivasti esille vinkkejen lisäksi myös ennakointia, miten kesän marjojen pakastointi sekä kesällä otettujen lämpimien hetkien vaikutus on suuri pimeän ja kolean ilman keskellä.
    Ainiin! Minun oma ehdoton suosikki talvikombo on perheeni yhteinen laatuaika äitini asunnolla, juoden lämmintä juomaa kuten teetä. 😊

  4. Kiitos tästä postauksesta! Todella ajankohtainen aihe. Olit käyttänyt hienosti lähteitä, joka antoi huomioillesi tukea. Kiitos myös siitä, että olit kirjoittanut myös omista kokemuksistasi. Omien kokemusten lisääminen tekstiin tekee lukemisesta lukijalle samaistuttavampaa. Olit myös antanut hyviä esimerkkejä kaamosmasennuksen selättämiseen. Käytän myös itse musiikkia mielentilan kohentamiseen.

  5. Morjens!
    Muita kompaten kiitos ajankohtaisesta aiheesta. Itselleni oli ainakin hyvä muistutus siitä, että mieliala saattaa laskea ihan vain pimeyden vuoksi, ja kaamosväsymys on ihan todellinen juttu. Oli muutenkin mielenkiintoista lukea aiheesta, sillä me suomalaiset tykkäämme aina valittaa kaamosmasennuksesta, mutta moni ei varmastikaan ole perehtynyt sen vaikutuksiin tai hoitoon. Kesän varastoiminen oli itselleni ihan uusi juttu, pitää ottaa kokeiluun!
    Ja ainiin, itse tykkään pimeinä kausina katsoa niin sanottuja comfort-sarjoja eli tuttuja sarjoja, jotka olen kokenut hyviksi ja hyvää mieltä tuottaviksi. 😊

Kommentoi