Mikä on Movember?

Terve taas täältä aamupalapöydästä! Nyt marraskuussa on taas Movemberin aika. Se on hyväntekeväisyyskampanja, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa miesten terveys- ja mielenterveysongelmista. Ollaan siis taas tärkeiden asioiden äärellä. Miesten mielenterveydelliset ongelmat ovat sitä sekä maailmanlaajuisesti että Suomessa kansallisella tasolla. Movember (2022) on mukana rahoittamassa erilaisia hankkeita, jotka luovat miehille terveellisempiä elämänmalleja, haastavat maskuliinisuuden tuomia negatiivisia puolia ja kannustavat miehiä pitämään yhteyttä läheisiinsä. Tähän mennessä Movember on rahoittanut jo yli 1200 erilaista hanketta. Niitä en nyt sen kummemmin lähde avaamaan, mutta Movemberin nettisivuilla oli lista kaikista heidän projekteistaan.

Mistä tämä homma lähti käyntiin?

Vuonna 2003, kaksi australialaista kaverusta päätti kasvattaa viikset kampanjoidakseen lisää tietoisuutta miesten eturauhassyövästä. He saivat siihen mukaan yhteensä 30 ihmistä ja jokaiselta osallistujalta he keräsivät 10 dollaria hyväntekeväisyyteen. Ensimmäisen vuoden onnistumisen takia he päättivät tehdä siitä jokavuotisen tapahtuman. Myöhemmin he ottivat kampanjaansa mukaan myös mielenterveyden ongelmat. Nykyään Movemberiin on virallisesti ottanut osaa ainakin 6 miljoonaa ihmistä, mutta siihen on laskettu mukaan vain ne, jotka ovat kirjautuneet heidän sivuilleen, joten oikea luku on tästä varmasti moninkertainen. Huikeaa nähdä, miten tällaisesta pienestä tempauksesta on kasvanut kaikkien tuntema kampanja vuosien saatossa.

Kuva: Pixabay

Viikset minttiin tai ulos kävelemään

Movember näkyy marraskuisessa katukuvassa aina siten, että monet miehet kasvattavat viiksiään tämän kuun ajan. Tavoitteenahan tässä on se, että nämä viikset herättävät ihmisissä keskustelua, mikä ohjautuisi sitten miesten terveys- ja mielenterveysongelmista puhumiseen. Ainakin omasta mielestäni Movember on aika hyvin maailmanlaajuisestikin onnistunut luomaan oman brändinsä. Kun näen jollain loppusyksyn aikana hienot viikset, tulee Movember mieleeni itsestään. Sen verran olin etukäteen perillä Movemberin tarkoituksista, että tiesin sen olevan jollain tavalla edistävän puhetta miesten terveys- ja mielenterveysongelmista, mutta ihan konkreettisella tasolla heidän toimintansa oli minulle vähän pimennossa. Nyt tiedän paremmin hankkeista ja eri tavoista vaikuttaa.

Kuva: Pixabay

Jos on samanlaisessa tilanteessa kuin blogin kirjoittaja, eikä viiksien kasvattaminen pahemmin onnistu, niin ei hätää! Movemberiin voi osallistua, eli voit olla Mo Bro tai Mo Sista, monin eri tavoin Movemberin sovelluksessa. Move for Movember -kampanjaan osallistuvien tavoitteena on liikkua 60km marraskuun aikana. 60km tavoitteeksi tulee siitä, kun maailmanlaajuisesti keskimäärin joka tunti 60 miestä ottaa oman henkensä. Tätä lukua kuulee paljon, mutta itseni on ainakin sitä silti vaikea käsittää. 60 miestä joka tunti on ihan järkyttävän suuri määrä. Tietenkään miesten mielenterveysongelmia ja niistä johtuneita itsemurhia ei pelkästään jollain Movemberilla poisteta, mutta se on ainakin hyvä tapa tuoda näitä asioita esille ja kerätä myös samalla rahaa niiden ennaltaehkäisyä varten. 60 kilometriä liikkuminen tässä kuussa voisi olla ihan hyvä tavoite meikäläiselle, vaikka tässä viikko onkin mennyt jo ja kovin paljoa ei tullut viime viikolla liikuttua. Lisäksi Movemberiin voi osallistua järjestämällä rahankeruutapahtuman tai “Mo your own way” -kampanjan avulla, jolloin voi kehitellä ihan omanlaisensa aktiviteetin. Kaikki voivat myös lahjoittaa valitsemansa summan joko valitsemansa henkilön kampanjaan tai suoraan Movemberille.

Ehkä nyt on aika aloittaa päiväni ja lähteä liikkeelle, jotta pääsen edes lähelle tuota 60 kilometrin rajapyykkiä. Kivaa marraskuun jatkoa kaikille ja pidetään silmällä vastaantulevien viiksiä 😀

Lähteet:

Movember 2022. Viitattu 6.11.2022. https://eu.movember.com/?home

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Mikä on Movember?”

  1. Tervehdys Kreikkalainen, sinä mysteerihenkilö nimimerkin takana! Siis itse olen movemberistä kuullut jo kauan aikaa sitten, mutta en koskaan ole ymmärtänyt miten siitä, että joku kasvattelee viiksiä marraskuun ajan, on iloa kenellekään. Asiasta olen myös kysynyt usealta, jotka ovat ylpeästi ottaneensa osaa movemberiin ”ehkäistäkseen kivessyöpää”, eikä heistä kukaan ole osannut kertoa, miten heidät tuuheat (tai vähemmän tuuheat) ylähuulikarvansa auttavat yhtään ketään. Tämän vuoksi olen pitänyt koko movemberia vain huonosti naamioituna tekosyynä antaa nuorten miesten kokeilla miltä he näyttäisivät viiksien kanssa ilman pelkoa pilkasta, mikäli heidän viiksensä eivät (vieläkään) ole niin tuuheat tai coolit, kuin he toivoisivat, koska he tekevät sen hyvän asian puolesta. Selvästikään kukaan heistä, joilta olen movemberin hyötyjä kysellyt, ei ole ollut rekisteröitynyt osallistuja, vaan vain menneet villityksen mukaan ottamatta sen enempää selvää mistä oikeasti on kyse. Mutta nyt sinä, Kreikkalainen, olet minua valistanut ja maailmani vaikuttaa hieman järkevämmältä paikalta. Opin tekstistäsi paljon uutta, ja kaikki tämä inspiroi minua niin, että aion ensi vuonna ehdottomasti ottaa ihan kirjautuneena maksavana jäsenenä osaa movemberiin. Kiitos kun valotit tätä erittäin näkyvää, mutta minulta silti pimentoon jäänyttä asiaa!

Kommentoi