Miltä masennus näyttää?

Miltä mielenterveysongelmien kanssa kamppailevan tulisi näyttää? Pystyykö masennuksen määrää saada selville tarkkailemalla ihmistä ulkoapäin? Mielen vaikeudet eivät aina näy ulospäin. Olen lukenut lehdistä, netin keskustelupalstoilta, erilaisista mielipidekirjoituksista ja blogeista sekä keskustellut masennusta sairastaneen tuttavani kanssa siitä, miltä masentunut ihminen näyttää ja pitääkö masennuksen näkyä ulospäin.

Usein näkee miten masennusta ja ylipäänsä mielenterveysongelmia käsittelevät tarinat ja uutiset on kuvitettu surumielisillä ihmisillä. Katse on usein tyhjä ja he painavat päänsä käsiinsä. Masentuneet vetäytyvät omiin oloihinsa ja makaavat sängyssä päivät pitkät. Kuulostaako tutulta? Tämä on valitettavan yleinen mielikuva. Helposti ajatellaan, ettei ihminen voi olla ainakaan pahasti masentunut, jos hänen ulkoinen olemuksensa ei täytä tiettyä oletuksiin perustuvia kriteereitä. Masennuksesta kärsivä ihminen voi näyttäytyä hyväntuulisena, nauravaisena ja aktiivisena. Hän voi harrastaa, nähdä ystäviään ja olla hyvinkin sosiaalinen.

Tietysti on tilanteita, jossa masentuneen voi tunnistaa päältä päin, samoin kuin esimerkiksi osan päihdeongelmista tai paniikkihäiriöistä kärsivistä. Mielen sairaus on kuitenkin lähtökohtaisesti mielen sairaus, ja se ei aina näy ulospäin. Ihmiset ovat erilaisia ja vaikeudet joita he kohtaavat ovat erilaisia. Ikinä ei voi tietää millaisten asioiden kanssa joku kamppailee, joten oletus tekeminen ja toisen tilanteen kommentoinnin voikin jättää kokonaan pois.

Vääriä ja vääristyneitä käsityksiä mielenterveyden ongelmista ja psyykkisistä sairauksista on tietysti olemassa, mutta sosiaalialalla työskentelevän ammattilaisen kohdalla nämä käsitykset ja ammattilaisen mahdollisesti tekemät oletukset ovat epäammattimaisia ja jopa vaarallisia. Ongelmien vähättely saattaa johtaa vielä suurempiin mielenterveydellisiin ongelmiin ja niistä kärsivä voi jopa turvautua rajuihinkin otteisiin, joilla hän yrittää oikeuttaa tai todistaa sairauttaan.

Työntekijöiden olisikin hyvä muistaa, että psyykkisissä sairauksissa, erityisesti masennuksessa, oireet voivat vaihdella. Esimerkiksi flunssan oireita on yleensä kuumeilu, vuotava nenä ja yskä. Masennus taas voi yhdellä johtaa nukkumiseen vuorokauden ympäri. Toisella sairaus voi taas päinvastoin näyttäytyä unettomuutena. Tärkeää on ymmärtää, ettei masennus näyttäydy kaikilla samoin tavoin.

Lähteet:

https://bigmamashome.vaikuttajamedia.fi/2022/10/26/milta-masentunut-ihminen-nayttaa/

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kuvat-talta-masennus-oikeasti-nayttaa/5270132

https://anna.fi/hyvinvointi/itsetuntemus/masennus-ja-itsetuhoisuus-eivat-aina-nay-ulospain-muistuttaa-nuori-nainen-hatkahdyttavalla-kuvaparilla

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005262379.html

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

4 ajatusta aiheesta “Miltä masennus näyttää?”

  1. Moi,
    Masennus tosiaan ei näytä kaikilla samanlaiselta ja monelle tuleekin yllätyksenä, että masentunut voi näyttää myös ajoittain jopa iloiselta. Olen kuullut useasti, että pahasti masentunut henkilö ei ole saanut tarvitsemaansa apua, koska ei ole vaikuttanut lääkärin mielestä tarpeeksi pahoinvoivalta. Kuulin vähän aikaa sitten tarinan nuoresta, joka oli yrittänyt päästä sairaalaan suljetulle osastolle masennuksen takia, mutta hänet lähetettiin kotiin, jossa hän myöhemmin tappoi itsensä. Toki sairaaloissa on ruuhkaa, eikä kaikkia apua tarvitsevia voi ottaa osastolle.
    Avun saamista voi estää myös Suomalaisten tapa vähätellä omia ongelmiaan, mikä vaikeuttaa tarkan arvioinnin tekemistä ammattilaiselle. Olo on huono, mutta aina tuntuu, että joku muu voi huonommin, eikä itse ansaitse apua.

  2. Moikka, tässä olisi kaikille hyvä teksti luettavaksi, koska hyvin usein törmää siihen, että oletetaan paljon ihmisistä asioita pelkän ulkokuoren perusteella. Usein elokuvissa ja tv-sarjoissa masentuneita kuvataan juurikin surullisina, varsinkin lapset saattavat ottaa tästä mallia ja heille surulliset ihmiset ovat masentuneita ja he voivat ajatella, että iloisilla ihmisillä kaikki on koko ajan kaikki hyvin. On hirveää, että lääkärissäkään ei uskottaisi, jos et vaikuta niin sanotusti tarpeeksi masentuneelta ja huonovointiselta. Alan ammattilaisen tulisi muistaa, että masennuksen oireet voivat kehittyä ja että siihen olisi tärkeä puuttua heti oireiden alkaessa, jotta vakavaa masennusta voitaisiin yrittää ehkäistä. Kiitos kirjoituksestasi! 🙂

  3. Todella tärkeä aihe!
    Toit hyvin esille sen, miten ammattilaisetkin tekevät todella pinnallisia johtopäätöksiä vain ulkonäön perusteella. Se on minusta asia, jonka tietoisuutta täytyisi tuoda enemmän esille. Ammattilainen on kuitenkin se henkilö, joka arvioi ja jolla on valtaa päättää asiakkaan avun tarpeeseen liittyvistä toimenpiteistä.
    Kiitos postauksestasi!

  4. Moi!
    Todella tärkeä postaus! Toivottavasti kaikki lukisivat tällaisen postauksen. Masennus ei todellakaan ole aina ulospäinnäkyvä sairaus, niinkuin blogissa kerroit. On mielestäni erittäin tärkeä nostaa esille se, ettei jokainen vastaantuleva hymyilevä henkilö välttämättä oikeasti voi hyvin. Masennus ei näytä aina samanlaiselta edes samalla henkilöllä. Voi olla kausia, kun sairaus on paremmalla tolalla, ja kausia kun se vie kaiken tilan ympäriltään. Olen usein kuullut saottavan, että masentuneiden tulisi vain “nousta ylös sängystä, ja ajatella positiivisemmin”. Tämäkin lausahdus kertoo yleisestä tietämättömyydestä. Ei myöskään ole mitään yhtä ihmelääkettä, joka toimisi kaikille – olisipas ihanaa, jos sellainen keksittäisiin.
    Kaikenkaikkiaan hyvä aihe, josta olisi mielenkiintoista keskustella lisää!

Kommentoi