Syksyset santsikupit ja lisää koiruuksia

Kato, kato – pitkästä aikaa samaan pöytään, huomenta vaan! Ai että mitenkä on mennyt? No otahan tuosta toinen jukurttini ja paina puuta. Viime kerralla hieman kiristi, ehkä myös ahdisti mutta nyt on ihmisen hyvä olla, vaihdoin internetin radioon ja sieltä on tullut sitten viime aamiaisen todella positiivista juttua miesten mielenterveyteen liittyen. Antaa toivoa, antaa uskoa ja ennen kaikkea, antaa tunteiden ja kyyneleiden virrata, kun siihen on tarvetta. Aloitetaanpa tämän kertainen pohdinta.

Tosiaan, elämä alkaa voittaa ja syksyn saapuessa pihalla näkyy enää vain vesilammikoita, kuolleita lehtiä ja koirank***akasoja. Pyhä kolminaisuus, jossa yhdistyy kauniisti nesteytys, kuolema ja uuden luominen. Tältäkö tuntuu tvstäkin tutun mainosrallatuksen laulun mukaisesti kun ”Kaikkea on”? On tämä posketonta euforiaa, kun kaikki hajut tuntuvat niin valloittavilta. Mutta minkähän takia tämä vieras ihminen rappukäytävässä ei näytä yhtä innostuneelta tästä pyhiinvaellusta mukailevasta jännityksestä mikä ulkona aina odottaa? Ei taida raukalla hajuaisti toimia kunnolla tai ehkä pitäisi käydä tervehtimässä uusiksi. No, kuten sanotaan ei yhden koiran onni ole toisen menetys, vaan kaikkien koirien ja muidenkin onni. Ensi kertaan & rakkaudella – Naapurin Koira.

Tällainen päiväkirjamerkintä oli kuulemma naapurin koiran päiväkirjaan ilmestynyt, joka sai itseni miettimään, miten helv*tissä itsekin saisi yhtä positiivisen otteen tähän touhuun keskelle syksyä.

Eläinten vaikutusta ihmisiin on tutkittu ja eritoten koirien vaikutusta ihmisiin on tutkittu useampaakin otteeseen. Sitä voisi helposti luulla, että ulkona oleminen keskellä syyssadetta näpit jäässä ja varpaat märkänä saisi ihmisen mököttämään ja stressin ylös, mutta vielä mitä. Greencare Finland viittaa tutkimukseen jossa jo 30 minuuttia koiran kanssa seurustelua johtaa stressitason laskuun ja positiivisen mielialan vahvistumiseen.

Tutkimuksessa vertailtiin koira kuvien katsomista, oikean koiran läsnäoloa ja ei minkäänlaista hoitoa. Vuonna 2015 tehty tutkimus ”Brief unstructured interaction with a dog reduces stress” ei tietenkään mitannut sateessa seisovan ihmisen ja sateessa seisovan koiranulkoiluttajan stressitasojen eroja, mutta uskon silti stressitasojen pysyvän samansuuntaisina. Koirilla on todistetusti vaikutuksia ihmisten hyvinvoinnin edistämiseen. Koirien vaikutuksesta ihmiseen tuotetun suomalaisen ”Hyvää elämää koiran kanssa”-tutkimuksen mukaan vuonna 2016, koira vaikuttaa omistajansa elämänhallintaan, emotionaalisuuteen, toiminnallisuuteen ja itsetuntoon (Kinnunen & Nikkari, 2017). Koira tuo mukanaan vastuun, jota ihminen alkaa kantamaan yhteisen elon alkaessa ja täten tuo elämään uutta sisältöä, sosiaalisuutta tai toiminnallisuutta mitä voisi muuten vaikea saada aikaiseksi. Koira on myös terapiaeläimenä kaikista yleisin, johtuen sen kommunikointi taidoista sekä taidosta muodostaa suhde ihmisen kanssa ( Karjalainen & Pihlava, 2017).

Jos nyt vielä hieman lisätään koiran vaikutuksia yleisesti on tutkittu, että koiran läsnä olo ja silittäminen alentavat verenpainetta ja hidastavat sykettä (liittynee stressin laskemiseen). On myös havaittu, että ihmiset joilla on koira, käyvät muita vähemmän lääkärissä ja vanhemmilla ihmisillä tämän on todettu olevan jopa 20% lasku. Tämän lisäksi todettakoon, että jos sinne sairaalaan on joutunut ja syynä siihen ollut sydäninfarkti tai leikkaus, on koirilla todennettu olevan myös myönteinen vaikutus niistä toipuessa (Kinnunen & Nikkari, 2017).

Koirat ovat osoittaneet pystyvänsä erikoistumaan moneen erilaiseen tehtävään eikä niiden tehtävät enää jää vain ja ainoastaan metsästykseen tai vahtimiseen. Terapiakoirien lisäksi on myös muita ”työllistettyjä” koiria; kuulokoiria, avustajakoiria, koulukoiria, räjähdekoiria, rahakoiria, syöpäkoiria, toimistokoiria ja tryffelikoiria (Kinnunen & Nikkari, 2017). Taitavaa porukkaa sanon minä, vähän kuin ihmisiä.

Ajatella, johan se aika rientää, kun tulee myöhässä aamiaispöytään. Palataan asiaan ensi kerralla hieman paremmalla aikataululla ja ajalla, ei mene niin sekoiluksi sisällöntuottaminen. Muista, vielä yksi santsikuppi jäljellä!

Lähteet:

Kinnunen A. & Nikkari P., ” Koira auttaa ja ilahduttaa”, Duodecim, 2017, https://www.duodecimlehti.fi/duo14052 Saatavilla 08.11.2022

Karjalainen J. & Pihlava A., ”Koiran läsnäolo vaikutus mielenterveyskuntoutujan arkeen”, DIAK, 2019, https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/169926/Karjalainen_Jenniina%26Pihlava_Anne.pdf?sequence=2 Saatavilla 08.11.2022

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

6 ajatusta aiheesta “Syksyset santsikupit ja lisää koiruuksia”

  1. Hei Turkkilainen! Ensin täytyy sanoa, että sinulla on ihana kirjoitustyyli ja käsiala, minkä vuoksi tekstiäsi oli miellyttävää ja sujuvaa lukea. Oli mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon eläinten kanssa ajan viettäminen todellisuudessa vaikuttaa onnellisuuteen. Olin toki ajatellut, että se tuo merkityksellisyyttä sekä rakkautta elämään ja siten lisää hyvinvointia, mutta en ollut ajatellut vaikutuksen olevan noinkin suuri. En ollut edes ajatellut, että pelkästään koirien kuvien katsominen voisi laskea stressitasoja tai ahdistusta!

    Myös koirien seurassa olemisen vaikutusten laajuus tuli minulle yllätyksenä. Se, miten paljon koiran läsnäolo vaikuttaa psyykkisen terveyden lisäksi fyysiseen terveyteen on hämmästyttävää. En olisi uskonut, että se vaikuttaisi sekä pitkällä että lyhyellä tähtäimellä. On hienoa, että nykyään osataan nähdä koirien hyödyt niiden perinteisten tehtävien ulkopuolella ja hyödyntää koiria toipumisessa, terapiakoirina ja avustajakoirina.

    Ehkäpä tämän postauksen innoittamana pitää alkaa säästämään rahaa koiran hankintaa varten, ehkä marraskuinen pimeä ja sade eivät v*tuttaisi niin paljoa koiran kanssa.

    1. Moikka Unna, siitä vaan säästelyn lomassa koira- ja kissavideot pyörimään niin ainakin pahimmat vatutukset lähtee laantumaan. Itsellenikin tuli hieman yllätyksenä tuo koirin kokonaisvaltainen vaikutus ihmisen hyvinvointiin, vaikka aina ajatellut että iloa niistä onkin. Kyllä se sade ja pimeys vielä joskus vaihtuu valoksi ja lämmöksi, kiitos kivasta kommentista!

  2. Aivan ihana postaus ja wau, mikä kirjoitustyyli😊 Koirat rulaa 💗 Jokaisella pitäisi olla vähintään yksi koira 😊 Vastuu tosiaan potkii persuksille ja auttaa eteenpäin rullaamista. Koirilta saa myös enemmän rakkautta ja hyväksyntää kuin keneltäkään muulta.

  3. Moi!
    Olipas piristävä postaus! Toit esille mielenkiintoista faktaa koirien käytöstä erilaisissa työtehtävissä. Olen itsekin lukenut paljon koirien käytöstä mm. terapiakoirina ja muutenkin sosiaalialalla. Erittäin kiinnostava aluevaltaus. Jos meillä olisi koulussa valittavana eläinavusteisuus sosiaalialalla-kurssi osallistuisin siihen heti! Miksiköhän tällaista ei järjestetä, vaikka tutkimusten mukaan eläinavusteisuudesta on niin paljon hyötyjä?
    Ps. koirat on ❤

    1. Moikka Miira! Kiitos kauniista sanoista, itsekin olisin kiinnostunut syventämään näiden juttujen osaamista ja ymmärrystä. Nämä tälläiset asiat menevät tosiaan tuon Green Care-sateenvarjon alle jota on tarjolla Laureassa, mutta olisi tosiaan hyvä saada siitä juuri mainitsemasi eläinavusteinen kokonaisuus. Palautteen paikka opintosuunnittelijoille päin.

Kommentoi