Astetta haastavampaa

Näkövamma vaikeuttaa ihmisen spontaania ja oma-aloitteista liikkumista ja motoriikan oppiminen on haasteellisempaa. Näkevä ihminen katsoo mallia ja koittaa tehdä perässä, mutta näkövammaisen henkilön kohdalla liikkumiseen liittyvien taitojen oppiminen vaatii usein enemmän aikaa. Näkövammaiselle liikuntaa opetetaan usein kirjaimellisesti kädestä tai jalasta pitäen. (Engblom, Honkanen & Hänninen, 2017, 112-113.) 

Näkövamma ei siis estä useimpien liikuntalajien harrastamista, vaikkakin monissa lajeissa sääntöjä tai peliä pitää vähän soveltaa ja oppiminen voi viedä enemmän aikaa. Se, kuinka moneksi tunniksi kuukaudessa näkövammainen saa avustajan, saattaa rajoittaa liikunnan määrää. Kun näkövammaiselle henkilölle opettaa mitä vaan peliä, on tärkeää, että opettaja osaa kuvailla hyvin, mitä pelissä tapahtuu ja minkälaiset on puitteet, jotta näkövammainen saa selkeän kuvan siitä, mikä on pelin tarkoitus. Värit ja kontrastit auttavat monia näkövammaisia ja tietysti alueen turvallisuus pitää varmistaa.  

Pesäpallon pelaamisessa näkövammaisella voi olla isompi pallo tai leveämpi maila ja juokseminen pesältä toiselle tapahtuu oppaan kanssa ja ulkokentällä parempi paikka lienee takaosassa. Pallopeleissä voi usein käyttää ääntä pitäviä palloja, kulkusia sählypallon sisään jne. Lähes kaikkia pelejä ja leikkejä voi soveltaa niin, että kaikki pääsevät mukaan ja yksilöstä tietysti riippuu, minkä verran hän haluaa osallistua. (Voppi 2023.)  

Tunnetuin erityisesti näkövammaisille suunniteltu joukkuepeli on maalipallo. Joukkueessa on kolme pelaajaa ja kenttä on lentopallokentän kokoinen. Pelaajien silmät on sidottu ja pallo sisältää kulkusia, pallo on tarkoitus saada vastapuolen maaliin. Toinen suosittu peli on sokkopingis, jota pelataan näkökyvyn peittävin pelilasein. Pelipöydässä on laidat, keskiseinä sekä maalisyvennykset ja kovamuovinen pelipallo sisältää hauleja. Pitkulaisilla mailoilla suojataan omaa maalia ja koitetaan lyödä pallo vastustajan maaliin. Näkövammaisten jalkapallossa maalivahti voi olla näkevä, mutta muilla pelaajilla on silmäsuojat varmistamassa, ettei kukaan näe. Näkövammaiskiekossa maalivahtien on oltava sokkoja, mutta kenttäpelaajat saavat pelata kukin omalla näkökyvyllään. Ontto metallinen kiekko sisältää kuulalaakereita ja on noin kuusi kertaa isompi kuin normaali jääkiekko. Taklaaminen on kielletty ja maalivahdin koskemattomuus on ehdoton. (Aistisport 2022.)  

Liikkumisen riemu ja liikunnan lisäksi monissa lajeissa yhdessä olo on ihmismielelle hieno kokemus ja tuo sisältöä ja iloa kenen tahansa arkeen.  Näkövammaisilla haasteita on enemmän ja arkinen kauppareissu autojen ja tietyömaiden seassa voi jo nostaa adrenaliinitasoja, eikä benjihyppyjä tarvita. Pelejä ja liikuntamahdollisuuksia on paljon ja tärkeintä on, että henkilö itse nauttii touhusta. 

Engblom, J., Honkanen, L., Hänninen K. 2017. Käsi käden päällä -Näkövammaisen lapsen kuntouttava arki. 112-113. Espoo: BookCover. 

Aistisport 2022. Viitattu 13.1.2023. 

https://aistisport.com/

Voppi 2023. Näkövammaisen oppilaan koululiikunnan soveltaminen. Viitattu 13.1.2023. 

https://www.voppi.fi/nakeminen/nakovammaisen-oppilaan-koululiikunnan-soveltaminen/videot-sokea-oppilas/

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Astetta haastavampaa”

  1. Todella mielenkiintoista ja uuttakin tietoa minulle. En jotenkin edes ajatellut, että näkövammaiset voisivat pelata vaikka pesäpalloa. On uskomatonta, kuinka ihminen pystyy suoriutumaan ja sopeutumaan elämään ilman näköä, varmasti itsekin tulee tiedostamatta vähäteltyä tällaisen vamman kanssa elävien mahdollisuuksia tehdä tiettyjä asioita. Liikunta ja sen tuoma riemu todellakin kuuluu kaikille.
    Olen nähnyt omalla harjoitushallillani esimerkiksi pyörätuolikoripalloa ja salibandyä. Mahtavia lajeja, joissa taito liikkua pyörätuolilla ja hallita samalla palloa korvaa jonkun muun puuttuvan ominaisuuden. Näihin eri lajeihin pitäisi itse asiassa tutustua enemmän, jotta tiedostaisi eri vammojen kanssa elävien mahdollisuudet harrastaa liikuntaa. Toivottavasti näistä mahdollisuuksista puhutaan paljon ja kannustetaan niihin.

Kommentoi