Nykyisin huumeet ovat yksi suurimmista ongelmista, joista vanhempien tulisi olla huolissaan. Jos lapsesi käyttää huumeita, on äärimmäisen tärkeää saada apua ajoissa. (Mistä tiedät, että lapsesi käyttää huumeita? 2022.)
Kolmen lapsen äitinä minulle riittää stressattavaa pienten kullan nuppujeni puolesta, ja nyt kun tutustuin huumeaiheisiin, niin yksi huoli minulle lisää, jeee. Ajattelen, että varmaan ensisijaisen tärkeää on asettaa lapsille ihan hirveän negatiivinen näkökulma huumeita kohtaan, jotta he kiertävät huumeet mahdollisimman kaukaa. Nuoret ovat kuitenkin kokeiluhaluisia ja kaveriporukoissa tulee helposti kokeiltua asioita. Ylisuojelevana ja yliajattelevana äitinä 😅 päätin tehdä itselleni ja muillekin vanhemmille pienen yhteenvedon ja muistilistan, jos lapsi sattuu kokeilemaan huumeita ja jää koukkuun.
(Mistä tiedät, että lapsesi käyttää huumeita? 2022)
“Teini-ikä on aikaa, jolloin nuori kapinoi, ja hän voi käyttäytyä kummallisilla tavoilla, mutta tämän ei tulisi sisältää huumeita”
Jos epäilet, että lapsesi käyttää huumeita, niin päihdelinkki neuvoo kysymään lapselta suoraan käyttääkö hän. Jos vanhempi vain epäilee, niin väliin voi helposti nousta epäluottamuksen ilmapiiri, joka vain vaikeuttaa asian käsittelyä. Kysymys kannattaa esittää mahdollisimman varovaisesti ja syyllistämättä lasta. Pyri ilmaisemaan huolesi ja rakkautesi. Useimmiten lapsi ensin kieltää käyttävänsä huumeita, mutta asian rauhallinen käsittely ja kysyminen edesauttaa pienentämään lapsen kynnystä palaamaan asiaan, kun hänestä tuntuu siltä. Luottamukselliset välit ja keskusteluyhteyden säilyttäminen ovat avainasemassa (Onko lapsellani huumeongelma? 2021).
Mikäli havaitset, että lapsesi käyttää huumeita, niin lisätietoa ja tukea saat irti huumeista ry nettisivulta, jossa tarjotaan valtakunnallisia vertais- ja ammattitukipalveluita huumeita käyttävien läheisille, toipuville ja huumeita käyttäville. Toiminnan tarkoituksena on vähentää sekä ehkäistä huumeiden käytöstä aiheutuvia haittoja yksilöille sekä yhteiskunnalle. (Irti Huumeista – Kiinni elämässä 2022.)
Mistä muualta saa apua?
- nuoren oppilaitoksen terveydenhoitaja, kuraattori, psykologi tai opettaja.
- terveysasema
- sosiaalitoimisto
- nuorisoasema
- nuorisotyöntekijä
- maksuton 24/7 Päihdeneuvonta 0800 90045 (Mitä jos oma lapsi käyttää kannabista 2022.)
Jos lapsi käyttää huumeita, niin vanhemmille tulee helposti syyllinen olo. Sitä rupeaa miettimään, että missä mokasi vanhempana ja mitä olisi voinut tehdä toisin. Tässä vaiheessa on hyvin tärkeää ymmärtää, ettei itsensä syyttämisestä ole apua ja se vie turhaan energiaa. On myös hyvä tiedostaa, että yksin asioiden pohtiminen voi aiheuttaa eristäytymistä, siksi esimerkiksi sosiaalinen tuki voi helpottaa asian käsittelyä ja sen kanssa elämistä. Sosiaalista tukea voi hakea esimerkiksi vertaistukiryhmistä, kuten huumeita käyttävien lasten vanhemmille suunnatusta irti huumeista ry suljetusta Facebook-ryhmästä https://www.facebook.com/groups/370106646788303/.
Yhteenvetona vielä käytännön vinkkejä vanhemmille, jotka ovat tietoisia tai epäilevät vahvasti lastaan huumeiden käytöstä:
- Säilytä keskusteluyhteys nuoreen
- Keskustelkaa saman pöydän ääressä. Jollei se onnistu, hakekaa apua ammattilaisilta
- On tärkeää kertoa omista tunteista, ajatuksista ja näkökulmista – älä oleta ja tulkitse, vaan kysy ja kuule
- Ulkopuolisen läsnäolo voi helpottaa ja jäsentää tilanteen käsittelyä
- Vertaisryhmästä voit saada uusia näkökulmia samassa tilanteessa olevilta (Itseapuopas huumeita käyttävän nuoren läheisille 2021, s.61.)
Lähteet:
Irti Huumeista – Kiinni elämässä 2022. Irti huumeista. Viitattu 26.9.2022. https://irtihuumeista.fi/
Itseapuopas huumeita käyttävän nuoren läheisille 2021. Irti huumeista. Viitattu 26.9.2022. https://irtihuumeista.fi/wp-content/uploads/Palasista_eteenpain_Itseapuopas_2021.pdf s.61
Mistä tiedät, että lapsesi käyttää huumeita? 2022. Askel terveyteen. Viitattu 26.9.2022. https://askelterveyteen.com/mista-tiedat-etta-lapsesi-kayttaa-huumeita/
Mitä jos oma lapsi käyttää kannabista 2022. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry. Viitattu 5.10.2022. https://ehyt.fi/paihde-peli-info/tukea-eri-elamantilanteisiin/mita-jos-oma-lapsi-kayttaa-kannabista/
Onko lapsellani huumeongelma? 2021. Päihdelinkki. Viitattu 26.9.2022. https://paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/laheiset-ja-paihteiden-kaytto/onko-lapsellani-huumeongelma
Kuva: Pixabay
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Moi Marie! Tärkeä aihe, jota pohdit hyvin omasta näkökulmastasi. Uskon, että monilla vanhemmilla on huoli tästä aiheesta varsinkin silloin kun oma lapsi on teini-iässä. Olen samaa mieltä kannasi siitä, että jos on epäily huumeiden käytöstä, on tämä ehdottomasti otettava puheeksi. Hyvä, että selvitit niitä keinoja, joiden avulla pystyy nuorelle kertomaan huolensa ilman, että syyllistää nuorta. Pidin postauksessasi erityisesti vanhemmille tehdystä muistilistasta.
Moi Henna 🙂
Kiitos kommentista. Lapsista riittää aiheita olla huolissaan ja teini-ikäisistä varmaan sitäkin enemmän. Toivon että avoimuus ja rakkauden osoittaminen luovat hyvän tukipilarin lapsilleni.
Moi Marie!
Mielestäni sun blogiteksti oli todella mukaansatempaava ja hyvin rakennettu. Oli hyvä, että olit esille näkökulman siitä, ettei itseään vanhempana ja toisaalta myöskään lasta pidä alkaa syyttelemään lapsen huumeidenkäytöstä. Uskon, että avoimen ilmapiirin saavuttaminen kotona voi auttaa sekä vanhempaa että lasta. Lapsi on vastaanottavaisempi avulle ja tuelle, jos tietää, ettei häntä aleta syyllistämään tai arvostelemaan.
Kiitos tästä!
Iida
Moi Iida ja kiitos kommenteista 🙂
Syyttäminen ei mielestäni ole ikinä kauhean toimivaa, ja tuntuu, että siihen suuntaan olemme myös yhteiskunnassamme pikkuaskelin menossa. Syyttely on nykyään paljon epäkorrektimpaa kuin 20 vuotta sitten.
Olen myös kanssasi samaa mieltä, että avoin ilmapiiri auttaa. Toisaalta myös välillä pelkään, että lapsi saattaa kokeilla turhan rohkeasti asioita, tietäen olevansa turvassa. En ole kuitenkaan huomannut, että lapseni tekisivät mitään tyhmää tai ajattelematonta toistaiseksi 🙂.
Hei Marie!
Jaan kanssasi leijonaemoilun ja kokemuksen jatkuvasta huolesta. Lasten tullessa yläasteikään oli pakko huolestua myös päihdekokeiluista ja pohtia keinoja, miten saisi omat lapset pysymään päihteistä erossa. Pidän myös erittäin tärkeänä puheyhteyttä ja avoimuutta nuorten kanssa. Toisaalta, riittääkö sekään? Ehkä tässä tiedon lisääntyessä oma kyynisyytenikin on lisääntynyt. Mitä tehdä silloin, jos nuori on jo ajautunut päihdekierteeseen? Toki alaikäiselle saa apua ja erilaisia apua tarjoavia instansseja on runsaasti. Entä jos lapsi ei halua ottaa apua vastaan? Entä jos lapsi huostaanotetaan? Sijaishuollossa nuorille on pakko antaa käyttörahaa, mikä ei ainakaan estä päihteiden hankkimista. Eikä liikkumistakaan voi jatkuvasti rajoittaa.
Ja mitä tapahtuu, kun se oma lapsi täyttää 18 vuotta ja käyttää edelleen päihteitä. Se huoli ei silloinkaan poistu ja keinoja auttaa lasta on aina vaan vähemmän. Vaikka kuinka olisi olemassa suojaavia tekijöitä, on varmasti kaveripiirillä suuri merkitys, kuten itsekin toteat. Ja toisaalta taas lapsi, jolla on olemassa kaikki riskitekijät, saattaa kasvaa täysin päihteettömäksi menestyväksi yhteiskunnan jäseneksi.
Täytynee vaan yrittää kaikkensa ja toivoa parasta!
Moi Riina 🙂
Lapsista tulee vissiin aina olemaan huoli 🙂 vaikka he olisivat kuinka isoja. Puheyhteys ja avoimuus lapsen kanssa on ainakin hyvä perusta. Jos vielä yrittää kaikkensa ja toivoo parasta, niin uskon, että sillä pääsee vieläkin pidemmälle 🙂
Hieno teksti Marie!
Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että lasta ei saa syyllistää kysymällä huumeiden käytöstä. Jos lasta syyllistää asiasta, ottaa hän helpommin puolustuskannan, eikä varmasti halua saada lisää syyllisyyden tunnetta kertomalla huumeiden käytöstään.
Tuot postauksessa tärkeitä asioita esille vanhemman näkökulmasta. Kiitos tästä lukukokemuksesta😊
Moi Siiri 💗 kiitos kommenteista 😊
Syyllistäminen muutenkin tuntuu nykyään jotenkin todella epäkorrektilta . Syyllistämällä lasta vanhempi yrittää ehkä siirtää vastuun lapselle, mikä on ymmärettävää. Tottakai vanhempia pelottaa ja he haluavat olla kaikkien silmissä ¨oikein toimijoita¨, mutta sitten lapsen ja vanhemman väliin tulee helpommin aukko. Ehkä vanhemmille hyvä muistisääntö voisi olla ¨ole aina lapsesi puolella¨.
Tämä oli todella hyvä kirjoitus! Itsekkin kolmen lapsen äitinä, jotka kovaa vauhtia lähenevät teini-ikää ja kaiken kyseenalaistamista ja omien rajojen kokeilemista, on hyvä tosiaan olla tietoinen näistä haasteista, jotka saattavat kenellä vaan vanhemmalla olla edessä. Tosi hyvä vinkkilista mitä tehdä, jos tilanne tulee eteen, Kiitos!
Hei taas ja kiitos kommenteista 😊
Ajattelen, että koulussa keräämämme sosionomin tiedot ja taidot avartavat silmiämme (ja välillä iso määrä erilaisia ongelmia pelottaa) ja samalla luovat jonkinlaisen turvatyynyn myös vanhempina olemiselle. Tsemppiä sinulle ja minulle teinien äitinä olemiselle 😊.