Informaatiotulva – miten siitä selviydyn?

Maailma on muuttunut. Elämme tietoyhteiskunnassa, jossa informaatiota tulvii joka puolelta ja kaikki tieto on vain muutaman klikkauksen päässä saatavilla. Tämä kevät toi mukanaan oikein jättimäisen informaatiotulvan. Koronaviruksen myötä monen meistä piti omaksua paljon uutta tietoa ja taitoa jäädessämme etätöihin- tai kouluun. Koronaan liittyvää uutisointia tulvii joka puolelta. Viruksen aiheuttaman informaatiotulvan myötä puhutaan someajan ensimmäisestä tietoepidemiasta, joka leviää itse virustakin nopeammin.

Olen nyt useamman kerran törmännyt uutisointiin, jossa ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa tarjotaan vinkkejä ja opastusta informaatiotulvasta selviytymiseen.

”Jatkuva tiedotusvälineiden seuraaminen ylläpitää elimistön valmiustilaa, jolloin hermosto kuormittuu. Jokaisen täytyy rajata, mitä ottaa vastaan ja kuinka paljon”

– Mielen hyvinvoinnin valmentaja, mind coach Maria Rautava Iltalehdessä.

Tämän tyylistä ohjeistusta on nyt korona-aikana ollut paljon, eikä syyttä.

Oman elämäni tulvatilanne

Pysähdyin ihan miettimään, kuinka suuressa informaatiotulvassa itse elän. Heti herättyäni monen muun tavoin avaan kännykän ja luen yön aikana tulleet viestit. Usein vilkaisen myös uudet Instagram päivitykset ja ehkä Facebookinkin. Jos ei ole kauhea hoppu, selaan vähän uutisvirtaakin siinä samalla. Niin ja tsekkaan lasten koulusta tulleet Wilma viestit myös. Varsinkin nyt korona aikaan niitä on tullutkin aivan tulvimalla. Aamupalaa syödessäni saatan kuunnella radiota tai lukea lehteä. Tai ehkäpä katson kännykästäni vielä jotain kiinnostavaa somesta.

Päivän mittaan selaan somea useamman kerran. Luen sähköpostia. Kuuntelen autolla ajaessani radiota tai podcasteja. Luen monta WhatsApp viestiä. Kuinkahan monta sellaista minulle tuleekaan keskimäärin päivän aikana? En ole koskaan laskenut, mutta laskin juuri kuuluvani yli kymmeneen aktiiviseen WhatsApp ryhmään. Olen minä yrittänyt padotakin viestien tulvaa hieman ja mykistänyt muutaman ei niin tärkeän ryhmän.

Opiskellessani etsin tietoa, selaan ja seulon. Tämänkin postauksen tiimoilta olen katsonut aihetta käsittelevän verkkoluennon, selannut ohjeita blogialustaan kirjautumiseen ja sinne kirjoittamiseen, lukenut tehtävänantoa, monta artikkelia, uutisia, tekstiä, tietoa. Yrittänyt valita murun sieltä, toisen täältä. Muodostaa niistä oman kuvani asiasta. Tietoa on tosiaan saatavilla muutaman klikkauksen päässä hurjan paljon asiaan kuin asiaan. Onko mitään, mitä Google ei tietäisi?

Illalla viimeiseksi taas selaan somefeedit läpi. Kännykkä kiinni ja aivot lepoon. Lepoonko todella? Aivoilla vasta alkaakin urakka, kun pitäisi kaikki päivän aikana tullut tieto jäsennellä ja työstää levon aikana. Aamulla pitäisi olla taas valmis ottamaan uusi tulva vastaan.

Kuinka hallitsen tulvaa?

Koronan alkumetreillä tein itselleni tietoisen päätöksen olla seuraamatta uutisointia jatkuvasti. Kerran, pari päivässä riittää, päätin. Kuitenkin useampaan WhatsApp ryhmään tuli monenlaista viestiä ja keskustelua aiheesta. Osa niistä herätti heti lähdekriittisyyden minussa. Tietoepidemia, sitä se todellakin on, väärä tieto leviää hurjan nopeasti.

Ja jälleen törmään opastuksiin siitä, ettei kaikkea kannata lukea ja uskoa. Vinkkejä turvallisista tietolähteistä, muistutuksia tietotulvan vaaroista; väärästä tiedosta ja tiedon lisäämästä tuskasta ja stressistä. Jälleen muistuttelen itselleni siitä, ettei minun tarvitse tietää aivan kaikkea.

Kun on joutunut keskeyttämään harrastukset ja muut menot ja keskittämään elämänsä kotiin, aikaa on jäänyt onneksi myös rauhoittumiselle. Kaiken tämän keskellä on ollut aikaa liikkua enemmän luonnossa. Ja se jos mikä rauhoittaa mieltä ja kehoa informaatiotulvan keskellä.

Tutkimusten mukaan metsässä oleskelu laskee sydämen sykettä ja verenpainetta nopeasti. Lihasjännitys vähenee. Kaikkein selkeimmin luonnossa samoilu vaikuttaa mielialaan; metsä rauhoittaa ja nopeuttaa stressistä palautumista. Luonto onkin useimmalle meistä erinomainen rohto informaatiotulvasta selviämiseen. Päätänkin, että kun nyt klikkaan postauksen blogiin, suuntaan aurinkoiseen, keväiseen metsään pitkälle kävelylenkille.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi