Vinkkejä etätyön tekemiseen

Etätyö on tullut suurelle osalle meistä tutuksi viimeistään kuluneen korona-kevään aikana. Etätyö tarjoaa mahdollisuuden joustavaan työskentelyyn ja säästää työmatkoihin käytetyn ajan. Toisaalta etätyön onnistuminen vaatii työntekijältä ja työnantajalta huolellista keskittymistä työn organisointiin ja viestintään.

Olen itse työskennellyt etänä useamman vuoden Suomessa ja ulkomailla. Etätyökokemukseni perusteella olen koonnut tähän blogikirjoitukseen viisi vinkkiä etätyön tekemiseen.

1. Vaihda vaatteet työpäivän aluksi ja lopuksi

Ennen työpäivän aloitusta valmistaudu etätyöpäivään kuin olisit lähdössä toimistolle. Vaihtamalla yöpuku tai kotiverkkarit työvaatteisiin valmistaudut jo alintajuntaisesti työpäivään, eivätkä aivot jää kotimoodiin. Vastaavasti työpäivän päätyttyä, vaihda yllesi vapaa-ajan vaatteet, jolloin pääset helpommin irtautumaan kuluneesta työpäivästä. Konkreettinen ele eli vaatteiden vaihtaminen helpottaa työn aloittamista ja lopettamista, vaikka pukukoodi kotitoimistossa olisikin rento.

2. Ajasta viestintäsovellusten notifikaatiot

Etätyössä keskittyminen herpaantuu helposti, mikäli puhelin, pikaviestimet ja sähköposti ilmoittavat jatkuvasti uusista viesteistä. On hyvä sopia yhdessä kollegoidesi kanssa ajat, jolloin olet tavoitettavissa eri viestintäkanavissa. Ajasta viestintäsovellusten ilmoitukset niin, että sovittujen aikojen ulkopuolella sovellus ei lähetä työtä keskeyttäviä ilmoituksia uusista viesteistä. Näin pystyt paremmin keskittymään itse työn tekemiseen. Voit esimerkiksi sopia, että työpäiväsi ensimmäinen ja viimeinen tunti ovat aikoja, jolloin vastaat sähköposteihin ja olet tavoitettavissa pikaviestisovelluksissa.

3. Kommunikoi aktiivisesti

Etätyössä kirjoitetun viestinnän merkitys korostuu, sillä et pääse päivän aikana fyysisesti nykäisemään kollegaa hihasta tai vaihtamaan ajatuksia kahvikoneen äärellä. Muista avata viesteissäsi selkeästi asioiden konteksti ja avoimet kysymykset, joihin toivot vastausta. Lisää viesteihin myös aika, johon mennessä toivot vastausta, jotta oma työsi sujuisi aikataulussa. Kerro viestissä tekemästäsi työstä, jotta kollegat pysyvät kärryillä työsi edistymisestä. Muista kuitata saamasi viestit, jolloin kollegasi tietävät, että informaatio on saapunut perille.

4. Pidä työpisteesi siistinä

Kaikilla ei ole mahdollisuutta tehdä etätyötä omassa työhuoneessa tai työpöydällä. Missä ikinä etätyötäsi teetkin, niin pidä työpisteesi aina siistinä. Epäsiisti työympäristö luo stressiä ja hankaloittaa työhön keskittymistä. Mikäli etätyöpisteesi sijaitsee esimerkiksi keittiössä, tiskaa tiskit ja pyyhi tasot ennen työpäivän aloittamista. Työpisteen siivous luo vaatteiden vaihdon lisäksi rutiinin, joka valmistelee sinut alitajuntaisesti työpäivän aloittamiseen.

5. Pidä taukosi ulkona

Etätyössä työmatkaan ei tarvitse käyttää aikaa. Toisaalta työmatkan aikana saatava raitis ilma jää pois. Pitääksesi aivot virkeänä, pidä työpäivän aikana taukosi ulkona. Kahvitauko parvekkeella tai parinkymmenen minuutin happihyppely lounaan jälkeen auttaa sinua pysymään keskittyneenä ja virkeänä työpäivän ajan.

Toivottavasti näillä vinkeillä etätyö sujuu kuin tanssi!

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi