Aloittaessani Laureassa 2019 tammikuussa sain ohimennen kuulla myös kansainvälisistä vaihtomahdollisuuksista. Ensimmäinen ”kosketus” tarkemmin aiheeseen tuli eteeni alkukesästä selaillessani kv-kalenteria – FHWien der WKW University of Applied Sciences for Management & Communication marraskuulle 2019 suunnittelema viikko otsikolla “Communication in the digital era” herätti huomioni. Toimin palveluelämystiimissä lehtorina restonomikoulutuksen parissa, aihekokonaisuuksina on tällä hetkellä niin markkinointia, viestintää, asiakaskokemukseen liittyviä teemoja kuin tapahtumatuotantoakin eli tämä aihe olisi oman kehittymisenikin kannalta sopiva – matkaan siis!
Näin ensikertalaisen silmin järjestelyt hoituivat kovinkin helposti ja matkajärjestelyiden jälkeen jäljelle jäi yhteydenpito Wieniin oman luennon valmistelemiseksi. Marraskuu oli kokonaisuudessaan kiireinen kuukausi, sillä tapahtumapuolella opiskelijamme olivat toteuttamassa niin Nenäpäivän kauppakeskustapahtumia kuin TTL:n Vision Zero SUMMITia. Sain tietää osallistuvani Wienissä ensimmäisen vuoden markkinointiopiskelijoiden opintojaksolle, sisällöksi omalle luennolleni paikallinen vastuuopettaja Martina toivoi luentoa markkinointisuunnitelman koostamisesta.
Kisakuntoa koettelevat, antoisat päivät
Onneksi alustustyöt oli tehty hyvissä ajoin, sillä itse matka-aamu koitti pikemmin kuin odotinkaan. Aikaisin aamulla suuntasin Wienin kentältä hotellille ja sieltä suoraan kohti koulua. Ensimmäisenä päivänä tutustuimme tapahtuman osallistujiin, meitä oli yhteensä osallistujina 18 lehtoria. Kaukaisin vieras oli saapunut Arubalta! Lyhyen kampuskierroksen jälkeen pääsimme kuuntelemaan kolmen vierailijan luennot. Istuessani auditoriossa kuuntelemassa luentoja luksusbrändien markkinoinnista, ekologisuuden tulevaisuuden tuulista ja tekoälyn mahdollisuuksista olin otettu. Huikeaa osaamista! Ilta jatkui illallisella ja hotellilla pääsin purkamaan laukkuja vasta lähempänä puolta yötä.
Seuraavana aamuna ehdin pyörähtää kaupungilla nopeasti ennen omaa luentoani, Wien on kaupunkina hyvinkin selkeä ja reippaasti kävellen pääsee hyvin näkemään ympäristöä lyhyessäkin ajassa. Tästä syystä otsikkoon nostin myös kakut. En aiemmin ollut vieraillut Wienissä ja ah mikä tarjonta ihania kahviloita sieltä löytyikään! Iltapäivällä pidin luentoni noin 40 oppilaalle ja kokemus oli valtavan hieno. Ryhmä kuunteli ja kyseli aiheestani, lopuksi vielä innostuivat koputtamaan pöytää. Opin, että tämä on paikallinen vastine aplodeille. Päivä jatkui jälleen illallisen merkeissä, suuntasimme hyvin perinteiseen paikalliseen ravintolaan wiener schnitzelin ja kaalin äärelle. Jälleen päivä venyi pitkäksi, mutta se ei haitannut sillä sisältö oli mieluista.
Perjantaina aloitimme jälleen aamun virkeinä, ensimmäisenä oli vuorossa luento/workshop johtamisesta. Saimme aamun aikana työskennellä ”prisoners dilemma” tehtävän parissa – tällaista en ollut itse aiemmin tehnyt ja se oli varsin opettavainen case! Virallisen ohjelman päätyttyä lounaan jälkeen suuntasimme vielä kaupungille kiertoajelulle, sen jälkeen jälleen (puhtaasti ammatillisessa mielessä) piti testata yksi kakkukahvila vielä ennen lentokentälle lähtöä.
Kokemuksia ja kontakteja rikkaampana kotiin
Kokonaisuudessaan kolmen päivän vierailu FHWienissä oli lyhyesti kuvattuna antoisa, rankkakin, mutta ehdottomasti kokemuksen arvoinen. Ammatillisesti opin ymmärtämään heidän toimintaympäristöään, käytänteitään ja tapojaan, joista voisin mainita esimerkiksi seuraavia: opintojaksoilla on aina pakollinen läsnäolo, opetustyössä hyödynnetään jopa 70 prosenttisesti osa-aikaisia luennoitsijoita (jotka toimivat päätyössään yritysmaailmassa asiantuntijarooleissa) ja markkinoinnin suuntautumislinjalla opiskelijoilla on aina toisena opiskeluvuotena pakollinen vaihto ulkomailla. Kehittämispohjainen LbD-toimintamalli oli heille kovin vieras ja kiehtova. Asiat, joita opiskelijamme pääsevät tekemään heti ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien (yritysyhteistyö, kehittäminen, innovointi jne.) ovat aiheita, joihin FHWienin opiskelijat ottavat pääosin osaa vasta toisena tai kolmantena opiskeluvuotena. Alun opiskelu on hyvin teoriapainotteista ja luentomallilla järjestettyä.
Lisäksi kokonaisuudessaan he olivat kovin kiinnostuneita Suomesta, koulutuksesta sekä eritoten siitä millaisia digitaalisia ratkaisuja hyödynnämme.
Mukaan tarttui myös kontakteja mm. niin Ranskasta, Puolasta, Itävallasta, Espanjasta, Alankomaista kuin Belgiastakin! Järjestysvastuullisen koulun henkilökunta oli saanut rakennettua kokonaisuuden, joka aidosti loi puitteet kansainväliselle kanssakäymiselle mahdollistaen samalla pintaa syvemmän tutustumisen Wienin ihmeelliseen kaupunkiin. Matkakertomuksen kirjoittaminen jäi tämän vuoden puolelle, sillä lehtorin työn vauhdikkuus on vienyt mukanaan. Mutta se on hyvä asia, ja nyt on mukavaa jo miettiä minne suuntaisin seuraavaksi.
Heidi Vähänikkilä
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Olipas mukava päästä tutustumaan ensimmäiseen erasmusvaihtoosi.
Itsekkin arvostan paljon niitä kontakteja, oppeja, itsensä ylittämistä ja uusia näkökulmia mitä vaihdot meille opettajille antaa. Voi olla, että itsekkin tuon tänne seuraavan vaihtoni muille näkyväksi.