Joulublogi 1/2: Joulukuu on juhla


Täällä ihan ehdoton jouluihminen, hep! Vaikka joulusta puhutaan aina lasten juhlana, olen itse havainnut, että tästä ihanasta talven juhlasta saa paljon enemmän irti nyt vähän aikuisempana (mutta lapsenmielisenä). Nykyään koko joulukuu on minulle juhla-aikaa: en odota vain aattoa vaan nautin myös jokaisesta 23 ensimmäisestä päivästä. Jouluintoilijana haluan nyt jakaa tapoja joulukuun viettämiseen kaikille kanssafiilistelijöille.

Thank you for the music!

Joulumusiikki on minulle ehdoton suosikkiasia koko joulussa, mutta se on joillekin meille joulunviettäjillekin jostain syystä mörkö. Joulumusiikkia on nykyään niin moneen lähtöön, että moni kuuntelija voi löytää omia suosikkeja. Minulla joulumusiikin kuuntelu käynnistyy yleensä aikaisintaan marraskuun viimeisen viikon aikana, mutta viimeistään joulukuun ensimmäisenä päivänä. Tässä minun suosituksiani:

 1. Rajaton: Joulu, Jouluyö sekä Ja niin on taasen joulu -albumit
  Kestosuosikkejani lapsuudesta saakka. Omalla tavallaan perinteisiä, mutta myös omaperäisiä versioita.
 2. Sia – Everyday is Christmas
  Kukapa ei rakastaisi Sian ääntä? Myös tämä joulualbumi on erinomainen ja hyvin erilainen verrattuna suomalaisiin jouluklassikoihin. Tänä vuonna albumista ilmestyi taas uusi versio, josta löytyy kaksi aivan uutta kappaletta.
 3. Kaihon Karavaanin Joulu
  Perinteisistä lauluista vähän eksoottisempia versioita. Koko albumi laittaa minut jammailemaan, mutta ehdoton lemppari Tuikkikaa, oi joulun tähtöset, jossa laulajana upea BESS. Koko albumi on täynnä upeita vierailevia solisteja.
 4. Raskasta joulua
  Pakko myöntää, ettei ihan minua varten, mutta supersuosittu niin entisellä työpaikallani kuin useamman ystäväni perheissä!
 5. Oma lempiartistisi?
  Jos sinulla on joku lempiartisti, kannattaa tsekata musiikkipalveluista, jos häneltä olisi ilmestynyt omia versioita! Hyvältä artistilta kaikki musiikki on hyvää 😉 Omalta listaltani löytyy esimerkiksi Meghan Trainor, Miley Cyrus, Ed Sheeran, Saara Aalto ja Vesala.

Päätä ja aloita vuotesi

Joulukuun päätteeksi juhlitaan vuoden vaihtumista, mutta tämän juhlinnan voi aloittaa jo välipäivinä tai ennen joulupyhiä. Meillä opiskelijoilla kurssit päättyy, suunnataan kohti lomaa, ja vuodenvaihteen jälkeen kevätlukukausi tuo yleensä ihan uusia juttuja tullessaan. Työelämässä voi olla sama ilmiö, ja osa projekteista päättyy vuoden loppuun. Joulukuussa minulle mielenrauhaa tuo kuluneen vuoden päättäminen ja katseen suuntaaminen jo hieman tulevaan vuoteen. Jollekin tämä voi kuulostaa oudolta, mutta yksi lempiasioistani joulukuussa on uuden (paperisen) kalenterin ostaminen, jonne voin merkkailla taas syntymäpäivät, suunnitellut lomamatkat, tärkeät päivämäärät jne. Miten muuten voit rauhallisin mielen valmistautua vuoden vaihtumiseen:

 • Pohdi, mitä tänä vuonna jäi tekemättä. Ehditkö vielä tehdä sen vai suunnitteletko sen valmiiksi ensi vuodelle?
 • Kerää esimerkiksi someen, päiväkirjaan tai valokuvakansioon vuoden parhaimmat hetket
 • Listaa rästihommasi, jotka täytyy hoitaa vielä joulukuun aikana, jotta ne eivät kummittele enää pään sisällä
 • Tyhjennä sähköposti turhasta: mitä viestiketjuja et tarvitse tammikuussa? -> Heitä menemään! (maailman rentoutunein olo tulee tämän jälkeen!)
 • Aseta mukavia tavoitteita seuraavalle vuodelle
 • Kokoa (nyt viimeistään) soittolista tämän vuoden lempikappaleistasi ja luo uusi lista seuraavan vuoden lemppareita varten

Joulua joka tuutista <3

Itse pyhien ajalle ei kannata jättää liikaa joulutettavaa, koska monesti parasta on ottaa rauhassa ja vain go with the flow; tehdä mikä tuntuu siinä hetkessä juuri silloin hyvältä. Melko vakiintunut havaintoni on, että jos suunnittelet esimerkiksi jonkun tietyn elokuvan katsomista aattoiltana, niin ei muuten tule katsottua. Tv:stä tulee ihan varmasti jotain, mitä joku seurueesta haluaa katsoa tai haluatkin lähteä avantouinnille tai myöhäissaunaan tai muuta ihanaa. Kannattaa ottaa siis varaslähtö! Ahmi kaikkea jouluaiheista pitkin joulukuuta: kuuntele suosikkipodcastien joulujaksoja ja jouluaiheisia äänikirjoja, katso jouluelokuvia tai muita elokuvia ja sarjoja, joita jouluna tekee mieli katsoa. Jos jossain hyvässä elokuvassa on joulun aikaan sijoittuvia kohtauksia, niistä nauttii eniten, kun joulu on itsellä vielä edessä. Myös omien suosikkisarjojen joulujaksot ovat parasta viihdettä joulukuussa, esimerkiksi Frendit.

Pidä huolta

Emme elä täydellisessä maailmassa, jossa kaikilla joulua viettävillä olisi samanlainen taloudellinen tilanne järjestää juhla. Olen itse saanut viettää koko elämäni ajan onnellisia juhlapyhiä ja olen jopa niin onnellisessa asemassa, että minulla on mahdollisuus myös auttaa apua tarvitsevia. Viime vuonna paras antamani lahja oli jollekin päiväkoti-ikäiselle lapselle, jolle lahjoitin Joulupuu-keräyksen kautta Muumi-kirjan. Tänä vuonna aion lahjoittaa vähintään yhden paketin samaan keräykseen sekä joulukuusen johonkin perheeseen. Liityin myös oman kotipaikkakuntani Jouluapu-ryhmään Facebookissa, jossa laitetaan hyvä kiertämään lahjojen, jouluruokien sekä esimerkiksi lemmikkien muistamisen muodossa. Me yksityishenkilöt voimme tehdä paljon – mikä olisi sinulle mahdollinen tapa auttaa? Olisiko ehkä työpaikallasi tai omalla yritykselläsi mahdollisuus laittaa hyvä kiertämään?

Tutustumisen arvoista:

“Onni yksillä, mutta joulu kaikilla.”

Tonttu Toljanteri

– Anni Louhelainen, markkinointiharjoittelija –

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi