Joulublogi 2/2: Juhlakausi kuuluu kaikille

Viime postauksessa annoin vinkkejä joulusta nauttimiseen pitkin joulukuuta kaikille sitä viettäville. Vastaavasti halusin kääntää aiheen ympärillä myös toisen kortin ja pohtia joulun aikaa niiden kannalta, jotka eivät sitä syystä tai toisesta vietä; joillekin nuo päivät ovat vain yksiä muiden joukossa. Jos kuitenkin olet tekemistä vailla tai kaipaat inspiraatiota tänä tai seuraavana vuonna, suosittelen lukaisemaan ajatukseni tästä tekstistä. Inspiraatiota tekstiin antoi elokuva nimeltä Skipataan joulu. Joten kaikki joulun skippaajat, olkaa hyvä!  

1) Vietä oma juhlasi

Joulukuun aikana puhutaan nykyään yhä useammin juhlakaudesta tai juhla-ajasta, koska joulun lisäksi juhlitaan esimerkiksi kwanzaata ja hanukkaa. Juhlakauden hengessä voi juhlistaa jotain ihan muutakin, jos yleiset juhlapyhät eivät ole osa sinun elämääsi. Kehittelisitkö esimerkiksi jonkun oman perinteen tai käyttäisit juhlakauden viettäen omaa aikaasi? Oma juhlan aiheesi voisi olla esimerkiksi: 

 • Loma(matka) ja oma aika, koska muut ovat kiireisiä omien juhliensa kanssa, joten voit nauttia omasta seurastasi kaikessa rauhassa
 • Talvi, luonto ja ulkoilu – erityisesti lumisilla alueilla erittäin helppo toteuttaa 
 • Panostaminen omaan hyvinvointiin: hemmottele kroppaasi, hiuksiasi ja ihoasi, ja esimerkiksi kuntosaleilla on usein pyhien aikaan väljempää 
 • Kokoontuminen yhteen muiden ei joulua viettävien kanssa viettämään yhteistä laatuaikaa 
 • Edesmenneiden läheisten muisteleminen
 • Vanha vuosi: kuun lopussa juhlimme uutta vuotta, mikset siis viikkoa ennen juhlistaisi tätä vanhaa?* 
 • Hyväntekeväisyys: joulun aikaan hyvän tekeminen on tehty todella helpoksi, joten vaikkei juhlan viettäminen kuuluisikaan sinun talveesi, voit viettää omaa hyvän tekemisen juhlaa* 

(*vinkkejä tähän löytyy edellisestä postauksesta!)

2) Lainalemmikki

Osa joulunviettäjistä hakee pyhien ajaksi koiralleen, kissalleen tai muulle lemmikilleen hoitajaa/hoitopaikkaa, koska omat joulusuunnitelmat eivät mahdollista yhden perheenjäsenen läsnäoloa. Auta tällaisen lemmikin omistajaa, tarjoa eläimelle oma loma ja nauti karvaisen (tai vähemmän karvaisen) kaverin seurasta. Eläin tuo sinulle takuulla erilaista aktiviteettia! 

3) Kasvata palkkasaldoasi

Tämä kohta on riippuvainen työtehtävistäsi, koska useissa toimistotöissä joulupäivät ovat yleisiä vapaapäiviä. Kuitenkin useilla palvelualoilla ja esimerkiksi hoitoalalla osa henkilöstöstä on töissä yleisinä vapaapäivinäkin. Tällaisiin tehtäviin saatetaan hakea lisäkäsiä joulun ajaksi, tai joulua juhlivat työkaverisi viettävät nuo päivät mieluummin kotona, joten voit tehdä työyhteisön iloiseksi sekä tienata ekstraa tekemällä töitä juhlapyhinä. Esimerkiksi yksi hyvä ystäväni tekee jo toisena jouluna peräkkäin vuoroja entisessä kesätyöpaikassaan joulun ajan, mikä näkyy opiskelijan pankkitilillä mukavana lisänä. Näin voit myös pitää oman lomasi vähemmän ”ruuhkaisena” aikana, jolloin kylpylät ja laskettelukeskukset eivät ole aivan täynnä. 

4) Jouluton joulu

Lyhyen mietintätuokion aikana kävin läpi erilaisia perinteitä, joita minulla tai meidän perheellä on joulun aikana, sekä aktiviteetteja, jotka yleisesti yhdistetään joulun viettoon. Huomasin, ettei tässäkään tarvitse ruveta keksimään pyörää uudestaan, vaan ihan samoja asioita voit tehdä muutenkin tiputtamalla niistä jouluelementin pois. Voit viettää mukavan, vähän spesiaalimman päivän tai kaksikin ilman sen ihmeellisempää tarkoitusta. Tässä siis omat ehdotukseni jouluttoman joulun aktiviteeteiksi:

 • Musiikki kaikissa muodoissaan: kuuntele lempibiisejäsi, laula ja tanssi mukana tai säestä päivääsi omalla instrumentillasi
 • Kodin perusteellinen siivous (joulusiivouksen sijasta)
 • Elokuva- tai sarjamaratoni – tai kirjamaratoni
 • Saunominen
 • Leipominen ja juhla-aterian kokkaaminen
 • Herkuttelu ja rentoutuminen sinulle sopivalla tavalla
 • Somepaasto
Näillä sanoilla toivotan kaikille ihanaa juhlakautta sekä onnekasta loppuvuotta!

– Anni Louhelainen, markkinointiharjoittelija –

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi