Aika kiittää ja kättä puristaa – syksyn harkkareiden lopetuspostaus

Laurean markkinoinnin ja viestinnän tiimissä syyskuun alusta tammikuun loppuun harjoittelussa olleet Saara, Susanna, Anni, Toivo ja Sara jättävät jäähyväiset Harkkarin matkassa -blogille. Viimeisessä postauksessa selvitetään harjoittelun parhaat muistot, ilahduttaneet opit, mitä tuli mokattua ja miltä kenenkin vuosi näyttää tammikuun jälkeen. Haluamme jättää lämpimät kiitokset koko tiimille, jonka kanssa saimme työskennellä, harjoittelun ohjaajillemme, Laurean opiskelijoille sekä muulle henkilökunnalle – meillä on ollut hieno syksy. Mutta mitä kaikkea siihen on mahtunut?

Saara, video- ja mediatuotanto

Harjoittelun aikana parasta olivat ehkä kuvaukset erilaisissa lokaatioissa, vaikka korona kuvauskeikkoja vähän rajoittikin.

Pääsin harjoittelun aikana tekemään monipuolisesti erilaisia työtehtäviä, joissa oli sopivasti haastetta. Ongelmiin sai aina apua, ja rakentava palaute oli hyvää! Opin harjoittelun aikana paljon videotuotannon perusteita, kuten kuvan sommittelua, valaistusta ja tarinankerrontaa. Ehdottomasti hyödyllisin yksittäinen taito oli editointiohjelma Premiere Pron käyttöön syventyminen. Se sai minut innostumaan erityisesti videoiden jälkikäsittelystä, kuten värimäärittelyjen tekemisestä.

Harjoittelun jälkeen palaan takaisin IT-tradenomiopintojen pariin, joita on edessä vielä muutama vuosi. Toivon kovasti, että pääsen jatkossa hyödyntämään harjoittelun aikana opittuja taitoja, ja tekemään lisää töitä videoiden parissa.

Susanna, sosiaalisen median markkinointi

Yksi mukava mieleen painunut työpäivä oli harjoittelun alussa, kun kuvattiin muiden harkkareiden kanssa TikTok videoita ympäri kampusta! Mitään kovin laadukasta sisältöä ei välttämättä syntynyt, mutta meillä oli sitäkin hauskempaa!

Pahin mokani harjoittelun aikana: Minua oltiin pyydetty keräämään somemateriaalia yhdestä tapahtumasta, mutta olin merkannut itselleni väärän päivän kalenteriin. Kun heräsin, huomasin, että minun pitäisi olla paikan päällä 20 minuutin päästä. Juoksin suoraan bussiin ja onnekseni tapahtuma olikin 30 minuuttia myöhässä, hävetti silti!

Tärkein harjoittelun aikana oppimani asia oli se, että vastuuta saamalla oppii parhaiten! Juuri ne työtehtävät jotka ovat aluksi tuntuneet epämukavilta tai isoilta paloilta purtavaksi, ovat osoittautuneet kaikkein opettavaisimmiksi! Paras työtehtävä oli Degree-haun somemarkkinoinnin suunnittelu ja toteuttaminen itsenäisesti.

Innostuin markkinoinnin parissa työskentelystä sen verran, että aloitan heti helmikuussa uuden harjoittelun markkinointitoimistossa!

Anni, markkinointi

Paras muisto harjoitteluajalta ovat markkinointikuvaukset ja kevään 2022 mainoskampanjan kuvaukset. Pääsin tapaamaan niin monia koulumme opiskelijoita ja kuulemaan erilaisia polkuja opintoihin. Lisäksi otin haltuun aivan uudenlaisia työtehtäviä ja pääsin hyödyntämään luovuutta työskentelyssä.

Harkan aikana kyllä sattui ja tapahtui kaikenlaista, mutta aika pikkujuttuja onneksi. Ensimmäisenä nyt tuli mieleen, kun olin vastaillut hakijoiden yhteydenottoihin sähköpostilla, ja tajusin kirjoittaneeni viikon ajan polkuopinnoista ihan virheellistä tietoa. Siitä lähdin sitten kalastelemaan kaikkien viikon aikana lähetettyjen sähköpostien joukosta niitä viestejä, joista näitä virheellisiä tuotoksia löytyi, ja rupesin laittamaan perään pahoitteluja sekä korjattuja viestejä.

Pääsin työskentelemään niin monipuolisesti, että opin valtavasti erilaisia työelämän taitoja uusien työtehtävien ohella. Kaikkein eniten ilahdutti huomata, miten opin arvioimaan omaa tekemistäni toimintaympäristön ja tavoitteiden valossa. Kerrytin suuren määrän rohkeutta tuoda omia näkemyksiäni kokouspöytään ja osaan tarkastella esimerkiksi omia ehdotuksiani ja tuotoksiani laajemmin. Tästä kiitos kaikille, joilta sain palautetta sekä vertaisarvioita työstäni!

Helmikuun alusta lähtien olen taas puhtaasti opiskelija ja jatkan oikeudellisen osaamisen opintoja tämän kevään ajan. Lähden myös kouluttautumaan Laureamkon tuutoriksi ensi syksyn Hyvinkään kampuksen fukseille! Eli opintoja ja uusia kokemuksia on tiedossa ainakin tästä vuoden eteenpäin.

Toivo, verkkopalvelut

Paras muistoni harjoittelusta ei liity varsinaisesti mihinkään yksittäiseen tilanteeseen, vaan mukavaan työilmapiiriin. Harjoittelun aikana pääsin työskentelemään tuottavassa työilmapiirissä, ja työkaverini olivat helposti lähestyttävissä.

Hyödyllisin oppimani taito harjoittelun aikana on todennäköisesti EpiServer-sisällönhallintajärjestelmän (nykyinen Optimizely) perusteellinen käyttö. Pääsin tekemään erilaisia tehtäviä EpiServerin parissa, jonka ansioista pystyin kartuttamaan arvokasta kokemusta itselleni uuden CMS-järjestelmän käytöstä. Isoin mokani harjoittelun aikana oli varmaankin tilanne, jossa minun piti korjata linkki tietyllä nettisivulla, mutta en löytänyt kyseistä linkkiä vaikka se oli suoraan nenäni edessä.

Seuraavaksi jatkan kouluhommia opinnäytetyön parissa, jonka jälkeen opiskelut on ainakin omalta osaltani toistaiseksi suoritettu.

Sara, viestintä

Yksi mieleenpainuva kokemus oli ensimmäinen itsenäinen haastattelukeikka; kävimme Saaran kanssa kuvaamassa alumnihaastattelun kahdestaan. Alkuun jännitti, koska olimme molemmat ensimmäistä kertaa itse vastuussa koko keikasta. Haastattelu- ja kuvaustilanne oli kuin olikin tosi kiva, päivästä jäi hyvä fiilis ja lopputulos oli onnistunut! Luotto omaan osaamiseen kasvoi.

Onneksi *koputtaa puuta* mitään isompia vahinkoja ei ole sattunut. Useita uusia ohjelmia käyttäessä on toki joskus mennyt pieleen; esimerkiksi somepostaus on lähtenyt julkaisuun väärin rivitettynä. Onneksi nämä ovat olleet korjattavissa olevia ja kohtuullisen pieniä juttuja. Mokaaminen nolottaa aina, mutta virheistä oppii. Mokat eivät myöskään ole tuntuneet henkilökohtaisilta maailmanlopuilta, koska tiimin ilmapiiri on alusta lähtien tuntunut turvalliselta.

Sisällöntuotanto on ollut pääasiallinen tehtäväni koko harjoittelu ajan, ja olen oppinut siitä todella paljon. Olen päässyt kehittymään ja oppimaan monipuolisesti erilaisten tekstien (kuten mediatiedotteiden, somejulkaisujen, haastatteluartikkelien ja uutisten) kirjoittajana, mikä oli myös tavoitteeni harjoittelun alkaessa!

Suoritan nyt vielä paria kurssia, jonka jälkeen valmistun humanististen tieteiden kandidaatiksi. Haen kovaa vauhtia keväälle ja kesälle töitä ja teen parhaillaan myös maisterihakuja, eli tekemistä riittää edelleen. Toivon mukaan pääsen pian tarttumaan taas uudenlaisiin viestinnän haasteisiin!

Kiitokset tiimille, Laurean henkilökunnalle ja opiskelijoille –
ja tsemppiä uusille harjoittelijoille!

Saara Ikonen, Susanna Heinonen, Anni Louhelainen, Toivo Lamminmäki & Sara Pukarinen

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi