Kiusaamisen taustaa…

https://www.city.fi/yhteiskunta/kiusaaminen+syyt+seuraukset+ja+puuttuminen/8251

Kiusaaminen on asia, johon voi vaikuttaa monet tekijät. Se voi johtua esimerkiksi kiusaajasta tai kiusatusta tai jopa koulun ilmapiiristä. Siihen voi myös vaikuttaa yksilön uskonto tai ihonväri. Kuitenkin tämä on asia, johon on vaikea vastata. Varmaa on toisaalta se, että kiusaamiseen ei vaikuta vain yksi edellä mainituista asioista.

Miksi ihminen päätyy kiusaamaan?

En oikein tiedä, miksi kiusasin. Ehkä se oli jotain pätemisen tarvetta ja halua olla luokassa se, joka määrää

Yksilö voi miettiä, miksi joutuu kiusaamisen kohteeksi. Koskaan se ei ole kuitenkaan hänen vikansa, vaan on olemassa tiettyjä piirteitä, jotka ovat tyypillisiä muita kiusaaville. Tutkimuksissa on havaittu, että joillakin voi olla persoonallisuuden häiriöitä, kuten myötätunnon puutetta tai aggressiota. Toisaalta aivan tervekin voi päätyä kiusaamaan. Tämän taustalla voi olla se, että yksilö ei ajattele ja kiusaa muuten vain. Yleensä kuitenkin taustalla on jokin syy.

Nykyään ajatellaan, että kiusaaminen johtuu siitä, että yksilö haluaa näyttää valtansa muille ja nostaa asemaansa. Hän saattaa haluta muiden ihailua ja kiinnostusta, ja kiusaamisella hän luulee saavuttamansa nämä asiat. Toinen asia, joka saattaa vaikuttaa on ryhmäilmiö ja ryhmätekijät. Yksilö voi järjestää “kiusaamisesityksen” ja näin tuntea kuuluvansa osaksi ryhmää.
Myös koulu vaikuttaa tähän. Jos luokassa hyväksytään kiusaaminen tai opettaja ei puutu siihen, niin kiusaamista voi tapahtua, koska sitä ei välttämättä tällöin nähdä huonona asiana.

Kiusaamiseen liittyy myös erilaisia rooleja. Kiusaajalla on yleensä apuri, joka toimii apuna eikä aloita kiusaamista. Mukana voi olla myös vahvistaja, joka kannustaa kiusaajaa ja on hänen tukenaan. Lopuksi mukana on myös aina ulkopuolinen, joka pysyttelee taustalla ja ei puutu mitenkään kiusaamiseen. Taustalla voi olla se, että hän ei uskalla puuttua siihen, mutta näin hän hyväksyy kiusaamisen. Näiden tekijöiden vuoksi ryhmässä tapahtuva kiusaaminen voidaan hyväksyä, koska näin kukaan ei ole vastuussa.

Kenestä tulee kiusattu?

Joidenkin tutkimusten perusteella on olemassa tiettyjä ominaisuuksia, jotka voivat johtaa kiusatuksi tulemiseen. Niitä voivat olla ulkoinen olemus, kuten alipaino tai ylipaino. Muita ovat yksin oleminen tai arkuus. Nämä eivät ole kuitenkaan piirteitä, joita ihminen voi välttämättä muuttaa. Ne ovat osa yksilöä. Tietysti on poikkeuksia, ja ihminen voi silti tulla kiusatuksi, vaikka hän ei olisikaan esimerkiksi arka.

Ihminen voi miettiä pitkään mielessään, miksi joutui kiusatuksi ja hän ei myöskään välttämättä ymmärrä syytä siihen. Tämä voi olla vaikeaa, ja vainota ihmistä pitkään. Ylen artikkelissa Jesse Teräsahde pohtiikin, miksi hän joutui kiusaamisen kohteeksi. Miksi hän monen muun joukosta. Tämä onkin asia, johon ei välttämättä saa koskaan vastausta. Kuitenkin pitää muistaa, että kiusaaminen ei ole koskaan oikein!

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Kiusaamisen taustaa…”

  1. Todella hyvä postaus tärkeästä aiheesta, kiitos! Kiusaamisesta on puhuttu jo pitkään ja siihen on yritetty puuttua esimerkiksi kouluissa paljon enemmän. On kuitenkin harmillista, että sitä silti tapahtuu niin paljon ja että monet joutuvat sitä kohtaamaan elämänsä aikana. Se voi jättää ihmiseen syviä arpia, mistä on vaikea päästä vuosienkaan jälkeen yli. Niin kuin sanoit, kiusaaminen ei ole ikinä oikein!

Kommentoi