Nuorten asunnottomuus.

Kuva lainattu googlesta.

Vaikka asunnottomuus on Suomessa yleisesti laskussa, on nuorten asunnottomuus noussut huolestuttavasti. Nuorten asunnottomuuden syitä on esimerkiksi pienituloisuus, työttömyys, arjen tuen puute, päihdeongelmat, elämänhallinnan taitojen puute, sekä asuntojen korkeat hinnat. Oulunseudun nuorisoasuntoyhdistys ry:n asumisohjaaja Minna Kuoppala on kuitenkin sitä mieltä, että nuorten asumisen ongelmana on vaikeudet pitää annettu asunto, eikä niinkään asuntojen korkeat hinnat.http://raitis.fi/raittiudenystavat2/2018/06/26/nuorten-asunnottomuus-lisaantyy-huolestuttavasti/

Nuorten asunnottomuus ei välttämättä näyttäydy samalla tavalla kuin aikuisten johtuen siitä, ettei nuoret välttämättä osaa hakeutua oikean palvelun piiriin asunnon saamiseksi. Saatetaan viettää ns. matkalaukku elämää ja elellä kavereiden nurkissa. Mielestäni valmiudet omilleen muuttoon annetaan jo kotona, mutta jos nuori muuttaa ensimmäiseen asuntoonsa ilman mitään valmiuksia arjen asioiden hoitoon, on hyvin mahdollista että asiat menee pieleen. Esimerkiksi ymmärrys siitä, kuinka tärkeää vuokrat on maksaa ajallaan saattaa valjeta vasta siinä vaiheessa kun vuokravelkaa on ehtinyt kertyä. Vuokravelka taas voi johtaa asunnon ja luottotietojen menetykseen, jotka taas vaikeuttavat uuden asunnon saamista. Olenkin sitä mieltä, että nuoria olisi tärkeää tukea jo varhaisessa vaiheessa kertomalla tärkeistä arjen hallintaan liittyvistä asioista vaikka esimerkiksi jo peruskoulussa.

Asunto ensin on kehittänyt toimenpideohjelman AUNE:n, jonka avulla pyritään ennaltaehkäisemään ja estämään asunnottomuutta. Tavoitteena on varmistaa asiakkaan asuntoasiat aina kun asiakas tulee palvelun piiriin ja pyrkiä auttamaan asunnon saamiseen liittyvissä ongelmissa. Toimenpideohjelmaan sisältyy uusien asuintalojen rakennus asunnottomille, sekä asumisneuvontaa jolla pyritään ehkäisemään asunnon menetys ja vuokrarästien syntyminen. https://asuntoensin.fi/ohjelma/asunnottomuuden-ennaltaehkaisyn-toimenpideohjelma-2016-2019/

Toimenpideohjelma kuulostaa hienolta mahdollisuudelta ehkäistä asunnottomuutta, mutta se ei silti ratkaise ongelmaa täysin. Esimerkiksi nuorien kohdalla tällaisia ohjelmia pitäisi olla suunnattuna juuri heidän kohderyhmällensä ja räätälöitynä nuorten elämäntilanteesiin sopiviksi. Esimerkiksi saman tyyppinen ohjelma, mutta missä saisi myös ohjausta mahdolliseen opiskeluun tai työelämään.

-Ida

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Nuorten asunnottomuus.”

  1. Kiitos tekstistä tärkeästä aiheesta! Nuorten asunnottomuuden kasvu on mielestäni hälyttävää. Asunnottomuuden poiston eteen on tehty paljon hyviä ratkaisuja, joilla asunnottomien määrää on saatu runsaasti pienenettyä. Mutta jo olemassa olevat ratkaisut ovat selvästi riittämättömiä, mikäli asunnottomaksi päätyy koko ajan laajeneva joukko nuoria.

    Nuorten asunnottomuus on ollut esillä viime vuosina, ja onneksi siihen puututaan kehittämällä uusia matalan kynnyksen palveluita. Näistä uusimpana esimerkiksi Nuoli-hanke, joka ylläpitää läpi yön auki olevaa kohtaamis- ja turvapistettä asunnottomuutta kokeville nuorille.

    Kirjoitit nuorten arjenhallintataitojen tukemisen tärkeydestä, tämä on aivan totta! Mieleeni tuli Sininauhasäätiön järjestämät Pop Up -asumisneuvontakurssit, joita ainakin pari kesää sitten oli mahdollista tilata maksutta esimerkiksi nuorisotalolle pitämään peliä, jossa opeteltiin asumiseen liittyviä perustaitoja. Osallistujat olivat tosi tyytyväisiä peliin, ja kokivat oppineensa paljon niin vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksista kuin kodin ja talouden ylläpitoon liittyvistä asioista. Kurssien sisällöistä on myös tuotettu Asuminen puheeksi -sarjakuva, jonka löytää täältä: https://issuu.com/sininauhasaatio/docs/popup_sarjakuva_web_pieni/58

    Mainitsit tekstissäsi toimenpideohjelma AUNE:n tavoitteen ottaa asuminen puheeksi henkilön tullessa palvelujen piiriin. Uskon tämän olevan hyvä keino ennaltaehkäistä asunnottomuutta, mikäli käytäntö leviää asumispalveluiden ulkopuolelle myös muihin sosiaali- ja terveysalan palveluihin.

  2. Mielestäni tämä on hyvä ja tärkeä aihe tuoda esille. Olin viime vuonna mukana asunnottomien yössä Helsingissä ja lukemat olivat hälyttäviä, että kuinka paljon oikeasti Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa on asunnottomia. Toivonkin, että eduskunta ja muut tahot löytävät keinoja tukea varsinkin nuoria asunnon löytämisessä.

    Kun vierailimme eduskunnan täysistunnossa syyskuussa, siellä oli hyviä ideoita nuorille suunnatuista asunnoista. Toivottavasti asunnottomuutta saadaan laskettua täällä isolla prosentilla tulevaisuudessa.

Kommentoi